Σκληρό φθινόπωρο με νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, επαναφορά των πιέσεων για τις ομαδικές απολύσεις και αποφάσεις για το Ασφαλιστικό επιφυλάσσει η τρόικα στην κυβέρνηση. Η τριμερής πιάνει δουλειά την επόμενη Τετάρτη 9 του μηνός για έναν δεκαήμερο γύρο γνωριμίας με τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο για την κρίσιμη αξιολόγηση που αποτελεί το «εισιτήριο» για να μπει στο τραπέζι το σημαντικό για τη χώρα ζήτημα ρύθμισης του χρέους. Στο μπλοκάκι των δανειστών καταγράφεται ήδη η αδράνεια του «εκλογικού τριμήνου» μετά το Eurogroup της 1ης Απριλίου: το ποσοστό υλοποίησης των δεκάδων δράσεων του Μνημονίου (compliance rate) βρισκόταν κάτω από το 20% (!) στο τέλος Ιουνίου.
«Η ανησυχία μας είναι η εξής. Αν η προηγούμενη αξιολόγηση χρειάστηκε δέκα μήνες για να ολοκληρωθεί, πόσο θα χρειαστεί η επόμενη που έχει τα πιο δύσκολα θέματα, δεδομένου ότι τελειώνει το πρόγραμμα;» λέει στο «Βήμα» έμπειρο στέλεχος της τρόικας που εκφράζει έντονο προβληματισμό για τις «δεκάδες ανεκτέλεστες δράσεις» που αρχίζουν και πάλι να σωρεύονται.
Το ποσοστό… συμμόρφωσης θα ανέβει ελαφρώς αν το Eurogroup της Δευτέρας επισφραγίσει και πολιτικά την τεχνική έγκριση της Παρασκευής από το Euro Working Group. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, υποσχέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι θα ολοκληρώσει τις δράσεις για την πρώτη από τις δύο καλοκαιρινές υπο-δόσεις του 1 δισ. ευρώ. Προσβλέπει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσει το κλίμα στη συνεδρίαση στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Πόουλ Τόμσεν.
Ο δεύτερος γύρος των προαπαιτούμενων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 7 Αυγούστου με σημείο-κλειδί την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται η νομοθεσία για τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΕΑ και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1.2015 για όσα Ταμεία δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
Η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων, εκτός από τη δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ, θα «ξεκλειδώσει» και την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Η τριμερής υπολογίζει από 600 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ το κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς των ενστόλων και ενδεχομένως και για άλλα Ειδικά Μισθολόγια (ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι). Την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσει από την κυβέρνηση σχέδιο ισοδύναμων παρεμβάσεων για να κλείσουν οι τρύπες, καθώς δεν έχει προσυπογράψει τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.
Η τριμερής ενημερώθηκε για τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιστρέψει σύντομα στους ενστόλους αναδρομικά από 550 ως 600 εκατ. ευρώ και σκοπεύει να θυμίσει τη δέσμευση που έλαβε τον περασμένο Μάρτιο, η οποία λέει ότι η κυβέρνηση θα διακρατήσει 320 εκατ. ευρώ στις δαπάνες από μόνιμες εξοικονομήσεις και ότι θα προχωρήσει σε «συμψηφιστικές ενέργειες» σε περίπτωση νέων αποφάσεων πέραν αυτής των δικαστικών. Οι δανειστές θα παίξουν αυτό το χαρτί με στόχο να «κόψουν τη φόρα» της κυβέρνησης μετά τις διαρροές για μείωση της επιβάρυνσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το κόψιμο τουλάχιστον στο μισό της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Το ημερολόγιο από τον Σεπτέμβριο ως το τέλος του έτους περιλαμβάνει δύσκολα διαρθρωτικά ορόσημα:
- Τη νέα διαπραγμάτευση επί του αιτήματος της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη θεσμοθέτηση του λοκάουτ.
- Το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1/1/2015. Η φιλοσοφία των αλλαγών είναι η παροχή μισθολογικών κινήτρων σε υπαλλήλους που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης μέσω «αποσυμπίεσης της μισθολογικής κατανομής» και προς τις δύο κατευθύνσεις.
- Τον Νοέμβριο, τέλος, θα ανοίξει η συζήτηση για το νέο Ασφαλιστικό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ