Η ΔΕΗ τεστ για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πρώτη μετωπική αντιπαράθεση μετά τις ευρωεκλογές μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πρώτη μετωπική αντιπαράθεση μετά τις ευρωεκλογές μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης. Η ΔΕΗ είναι το πεδίο της απόλυτης σύγκρουσης, σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, ιδεολογικό, κοινωνικό, μεταρρυθμιστικό. Αυτή τη φορά όμως θα δοκιμαστούν οι αντοχές όχι μόνο του κυβερνητικού μετώπου αλλά και της νεοσύστατης συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και κυρίως με τη ΔΗΜΑΡ που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των συμμαχιών για την αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή για το ΚΚΕ ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας να προσεγγίσει ευρύτερα ακροατήρια.
Το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» που προγραμματίζεται να τεθεί σε ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη αναδεικνύεται «μητέρα των μαχών», κυρίως όχι τόσο για το αν θα ψηφιστεί, που είναι και αναμενόμενο με βάση τους συσχετισμούς, από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά κυρίως για το αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τις 120 ψήφους για να προκαλέσει συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί της προτάσεώς του για δημοψήφισμα, ώστε να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ.
Σκληρή γραμμή
Η πολιτική ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και ήδη τα πρώτα πυρά έχουν εκτοξευθεί και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Η απεργία κρίθηκε παράνομη αργά το βράδυ της Παρασκευής από το δικαστήριο και πλέον αναμένεται η στάση της κυβέρνησης. Η γραμμή είναι για επίταξη και άμεση διανομή των «φύλλων πορείας», αν δεν συμμορφωθούν οι εργαζόμενοι με τη δικαστική απόφαση. Πάντως μέχρι στιγμής, αν και υπάρχει μια βουβή αγανάκτηση στις τοπικές κοινωνίες όπου υπάρχουν εργοστάσια, ορυχεία και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, δεν ξεσηκώθηκαν μαζικά οι κάτοικοι.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσει να κινείται: «Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο» είπε και έδωσε εντολή για σκληρή γραμμή. Ο κ. Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την αρχική αμηχανία ανταποκρίθηκαν επιθετικά στην πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλαν ότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί να μετατρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση σε έναν τομέα ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της εθνικής οικονομίας και με την καθημερινότητα των πολιτών σε «μέσο εγκλωβισμού και ομηρείας των άλλων κομμάτων και των ανεξαρτήτων βουλευτών».
Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να στείλει με την ψήφιση του νομοσχεδίου ένα σαφές μήνυμα στους πιστωτές ότι η κυβέρνηση προχωρεί αταλάντευτα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση. Από την άλλη πλευρά η Χαριλάου Τρικούπη εγκαλεί την Κουμουνδούρου ότι κάνει «πρόβα» για να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακολουθώντας μιαν άνευ προηγουμένου πολιτικάντικη, τυχοδιωκτική και λαϊκίστικη πολιτική.

Οι κινήσεις της αντιπολίτευσης
Η ΔΗΜΑΡ θα λάβει επίσημα απόφαση αύριο, οπότε και έχει οριστεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, έπειτα και από την τηλεφωνική συνεννόηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα, αναμένεται ότι θα είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, με τη διευκρίνιση ότι αυτό θα αφορά αποκλειστικά και μόνο το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Οι κ.κ.Τσίπρας και Κουβέλης και ο Πάνος Καμμένος συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους να προετοιμάσουν νομοτεχνικά το δημοψήφισμα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας όμως διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη συμμαχία και ότι θα καταθέσει τη δική του πρόταση για δημοψήφισμα, καθώς ζητεί την ακύρωση όλων των νόμων από το 1990 ως το 2014 που οδήγησαν στην ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Το αν θα προσμετρηθούν οι βουλευτές του ΚΚΕ στον αριθμό της συμμαχίας που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα ερμηνείας του Συντάγματος, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το προηγούμενο της συζήτησης για το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας που είχε ζητήσει ο Αλέκος Αλαβάνος όπου προσμετρήθηκαν όλοι οι διαφωνούντες με την κύρωση της συνθήκης.
Ενδιαφέρον προκαλεί η στάση του Ποταμιού -παρότι δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση -, το οποίο τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με ένα σκεπτικό που βρίσκεται πιο κοντά στην κυβέρνηση παρά στην αντιπολίτευση. Το Ποτάμι επισημαίνει ότι η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να ανοίξει, επειδή είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας έναντι της ΕΕ και όχι γιατί το ζητεί το Μνημόνιο.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Τα δημοψηφίσματα προκηρύσσονται για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά. Αρα για να κινηθεί η διαδικασία πρέπει να ψηφιστεί πρώτα το νομοσχέδιο. Επίσης πρέπει να αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή από 180, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου, δηλαδή από 120. Ακόμη κρίσιμο στοιχείο είναι πότε θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, δηλαδή αν θα συγκληθεί καλοκαιριάτικα η Ολομέλεια ή θα μετατεθεί για το φθινόπωρο. Πάντως το νομοσχέδιο τείνει να μετατραπεί σε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, καθώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει σε πρώτη φάση το στοίχημα των 120 ψήφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 71 βουλευτές και μαζί με τη ΔΗΜΑΡ (13) και τους ΑΝΕΛ (13) φθάνει τους 97, εκτός και αν από το κόμμα του κ. Κουβέλη υπάρξουν διαφοροποιήσεις και κάποιοι δεν στηρίξουν την πρόταση Τσίπρα. Σε αυτή την περίπτωση αν υπάρξουν δύο-τρεις βουλευτές που πουν «Οχι», συγκεντρώνονται 94-95 βουλευτές.

Καθοριστική θα είναι η στάση του ΚΚΕ, διότι αν συναινέσει και υπογράψουν οι 12 βουλευτές του, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη στήριξη 106-107 βουλευτών. Αρα θα χρειάζονται ακόμη 13 ή 14 βουλευτές. Υπάρχει η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, και συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών που αριθμεί 17 βουλευτές (οι εννέα φαίνεται να είναι υπέρ), ενώ υπάρχουν τέσσερις ακόμη ανεξάρτητοι που δεν ανήκουν σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι πελάτες, τα έσοδα και εργασιακά δικαιώματα

Οι προτάσεις του ΠαΣοΚ στο νομοσχέδιο


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης περιέγραψε αναλυτικά στη Βουλή τις βελτιώσεις που πρότεινε το ΠαΣοΚ στο αρχικό νομοσχέδιο, τις οποίες αποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μανιάτης είπε ότι η «μικρή ΔΕΗ» θα πάρει αναλογικά το ίδιο 30% με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων της επιχείρησης. Οι πελάτες της «μικρής ΔΕΗ» θα είναι «καλοί» και «κακοί», «μικροί» και «μεγάλοι», και θα μεταφερθούν για μόλις τέσσερις μήνες.
Μετά η επιλογή θα είναι ελεύθερη. Τα έσοδα από τον διαγωνισμό θα τα εισπράξει η ΔΕΗ και όχι το ΤΑΙΠΕΔ. Από την κυβέρνηση προβάλλουν το επιχείρημα ότι 19 από τα 28 κράτη της ΕΕ έχουν προχωρήσει στην ίδια κατεύθυνση και αναφέρουν ενδεικτικά την ιταλική ENEL, η οποία το 1999 πούλησε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που αντιστοιχούσαν σε περίπου 30% της εγκατεστημένης ισχύος.
Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 40% και τα έσοδά της σχεδόν τετραπλασιάστηκαν. Η κυβέρνηση δεν εξισώνει την ENEL με τη ΔΕΗ αλλά εκτιμά ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες επέκτασής της στα Βαλκάνια. Επιπλέον με τους όρους που έχουν τεθεί η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, στο οποίο έχουν ενταχθεί πάνω από 550.000 οικογένειες και αναμένεται να φθάσουν τις 700.000, θα δεσμεύσει και τον ιδιώτη. Παράλληλα διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ». Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» θα το πληρώνει και η «μικρή ΔΕΗ» στον βαθμό που της αναλογεί. Οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ στα ζητήματα των μετεγκαταστάσεων, των απαλλοτριώσεων και άλλων τοπικών ζητημάτων θα μεταφερθούν αυτούσιες στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ οι τοπικοί πληθυσμοί θα διατηρήσουν την προτεραιότητα στις προσλήψεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.