Πρόσωπα & αριθμοί

Το 15ο της συμβόλαιο υπέγραψε στις ΗΠΑ η Intralot. Ειδικότερα, ανέλαβε την προμήθεια του κεντρικού συστήματος παρακολούθησης παιγνιομηχανών της λοταρίας της Τζόρτζια έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Kωνσταντίνος Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Intralot
Το 15ο της συμβόλαιο υπέγραψε στις ΗΠΑ η Intralot. Ειδικότερα, ανέλαβε την προμήθεια του κεντρικού συστήματος παρακολούθησης παιγνιομηχανών της λοταρίας της Τζόρτζια έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Συνολικά περίπου 6.000 χώροι ψυχαγωγίας και περισσότερα από 26.000 παιγνιομηχανήματα θα συνδεθούν και θα ελέγχονται από το κεντρικό σύστημα εποπτείας της ελληνικής εταιρείας.
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Τιτάνος
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάθεση ομολογιών της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, συνολικής ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, 5ετούς διάρκειας και με ετήσιο τοκομερίδιο 4,25%. Το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν υπερέβη το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος δανεισμού.
Ηρώ Αθανασίου, πρόεδρος της Unilever Hellas
Mετά από 5 χρόνια μείωσης μεγεθών, λόγω της κρίσης, η Unilever Hellas εμφάνισε μικρή αύξηση πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Η εταιρεία παράγει στη χώρα μας το 70% των τροφίμων που διανέμει στην Ελλάδα και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να μεταφέρει και άλλους κωδικούς στη χώρα μας, αρκεί να παραμείνει ο όμιλος ανταγωνιστικός.

Ο καρχαρίας είναι ψόφιος, αλλά η τιμή… δαγκώνει!
Το καμπανάκι του κινδύνου στους απανταχού φιλότεχνους –ή έστω επενδυτές σε έργα μοντέρνας τέχνης –χτύπησαν την περασμένη εβδομάδα οι «Financial Times». Ο συναγερμός αφορά τη φούσκα η οποία, όπως διαπιστώνει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα, διογκώνεται επικίνδυνα στον κλάδο της αγοράς τέχνης. Και αφορμή για τον συναγερμό είναι μια εκτίμηση του επικεφαλής των δημοπρασιών έργων μοντέρνας τέχνης του οίκου Cristie’s, Μπρετ Γκόρβι. Ο ειδικός εξέφρασε την άποψη ότι το διάσημο έργο του άγγλου καλλιτέχνη Ντάμιεν Χερστ με τον καρχαρία που «κολυμπά» με το στόμα ορθάνοιχτο μέσα σε μια γυάλινη δεξαμενή γεμάτη φορμαλδεΐδη θα μπορούσε κάλλιστα να βρει αγοραστή που θα έδινε περισσότερα από 70 εκατ. δολάρια για να το αποκτήσει. Το έργο είχε πουληθεί αντί «μόλις» 8 εκατ. δολαρίων το 2004. Οι «FT» θεωρούν εξωφρενική την ανατίμηση του καρχαρία. Δεν εξετάζουν όμως το ενδεχόμενο αυτή να οφείλεται (και) στον πολύ φιλοσοφημένο τίτλο του έργου: «Η φυσική απιθανότητα του θανάτου στο μυαλό ενός ζωντανού».

Καλά νέα
Κι όμως, υπάρχουν και καλές ειδήσεις. Οπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, ως το τέλος του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Η νέα υποδομή αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας, ενώ θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα υπερυπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 500 ισχυρότερους του κόσμου. Το νέο σύστημα θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καλύπτοντας τις ανάγκες των ελλήνων χρηστών σε πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες και ενισχύοντας την πρόσβασή τους στην πανευρωπαϊκή υποδομή PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).
Η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή και οι Επιστήμες Υλικών είναι ενδεικτικές επιστημονικές ειδικότητες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση σύγχρονων υπερυπολογιστικών υποδομών.


Βουτιά

Το 2011 οι εξαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων από την Ελλάδα είχαν διαμορφωθεί σε 625 εκατ. ευρώ, το 2013 υποχώρησαν στα 260 εκατ. ευρώ και το 2014 δεν θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Αιτία, σύμφωνα με την Ενωση Χαλυβουργιών Ελλάδος (ΕΝΧΕ), το υψηλό ενεργειακό κόστος αφού η μεγαβατώρα κοστίζει 60-70 ευρώ για 24ωρη λειτουργία έναντι 30-35 ευρώ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εισαγωγή μετά από πέντε χρόνια
Με στόχο να αντλήσει κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ η εταιρεία Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος πραγματοποιεί δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο το διάστημα 9-11 Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή στο ΧΑ μετά από πέντε χρόνια. Η εταιρεία ανήκει σε ποσοστό 86% στην Ελλάκτωρ και διοικείται από τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση. Δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ και ειδικότερα στα αιολικά πάρκα με εγκατεστημένο δυναμικό 171 MW.
Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις 107 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση επιπλέον 94 MW τη διετία 2014-2015. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλουν οι θεσμικοί επενδυτές στη διαδικασία του book building και θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου.

€418 εκατ. για κινητά
Σαφής είναι η προτίμηση των Ελλήνων στα έξυπνα κινητά, καθώς το 2013 πουλήθηκαν στην Ελλάδα 2,8 εκατ. συσκευές κινητών τηλεφώνων, από τις οποίες 1,7 εκατ. συσκευές, ήτοι 60%, ήταν «έξυπνες». Οι έλληνες συνδρομητές πλήρωσαν 360 εκατ. ευρώ για να τις αποκτήσουν. Οι συνολικές πωλήσεις κινητών έφθασαν τα 418 εκατ. ευρώ. Πάντως το πρώτο τετράμηνο του 2014 η αγορά κινητών τηλεφώνων έχει «φρενάρει», καθώς κατεγράφη ισόποση πτώση 8% τόσο για τα smartphones όσο και για τα απλά κινητά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.