Δεν έχουν καν ενηλικιωθεί, αλλά μπορούν να καυχώνται πως έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους –σημαντικά – βήματα στο χώρο των επιχειρήσεων. Είναι οι λιλιπούτειοι μπίζνεσμεν των ΗΠΑ που έχουν θέσει τις βάσεις για τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.
Πάρτε για παράδειγμα τον 15χρονο Αμερικανό Τόμας Σουάρεζ που θεωρείται –και μάλλον είναι – ο μικρότερος developer στον κόσμο καθώς σχεδιάζει apps (εφαρμογές) για το iOS της Apple και συγκεκριμένα για τα iPhone, iPad και iPod touch. Ο έφηβος προγραμματιστής, που λέει πως είναι αμετανόητος οπαδός του Στιβ Τζομπς, είχε αγαπήσει τους υπολογιστές και την τεχνολογία πριν καλά καλά πάει δημοτικό σχολείο. Οπότε είναι μάλλον λογικό επακόλουθο το ότι στα 11 του χρόνια, το 2010, ίδρυσε τη δική του εταιρεία, CarrotCorp, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές για iOS συσκευές.
Ο Σουάρεζ έχει δημιουργήσει τις εφαρμογές Earth Fortune και Bustin Jieber. Ειδικά το δεύτερο κάνει θραύση, αφού οι χρήστες του έχουν την ευκαιρία να…«δείρουν» (ψηφιακά και εκτονωτικά) διάφορους επώνυμους, και ιδίως τον τραγουδιστή Τζάστιν Μπίμπερ (ο τίτλος της εφαρμογής είναι αναγραμματισμός του ονόματος του καναδού τραγουδιστή), πατώντας με το δάχτυλό τους το πρόσωπο του «σταρ», το οποίο αλλάζει διαρκώς θέση στην οθόνη.
Ο χρήστης μπορεί να «φορτώσει» τη φωτογραφία κάποιου άλλου επώνυμου ή ανώνυμου και να κάνει το ίδιο, παίρνοντας την ψηφιακή του εκδίκηση.
«Πλέον, με την πρόοδο του διαδικτύου εμείς οι μαθητές μπορούμε να ξεπεράσουμε τους καθηγητές μας», λέει ο Σουάρεζ που εργάζεται και ως κριτικός τεχνολογικών προϊόντων στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Τραϊμπέκα, ενώ παράλληλα δίνει διαλέξεις (!) σε συνέδρια νέων τεχνολογιών όπως το TedEX.
Η 11χρονη Χάιντι Μέντεζ μπορεί σε λίγα χρόνια να καταλήξει να γίνει το θηλυκό αντίστοιχο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ: η μαθήτρια του πρότυπου Γυμνάσιου Ινκιουμπέιτορ στο Λος Άντζελες κατασκεύασε η ίδια, με πολύ ταλέντο και πίστη στις δυνατότητες της, μια ιστοσελίδα για τη μητέρα της, Λούσι.
«Είχα ήδη μερικές ιδέες που τις είχα σχεδιάσει σε έναν πίνακα στο δωμάτιο του σπιτιού μου, αλλά εδώ στο Ινκιουμπέιτορ έμαθα όλα όσα μου χρειάστηκαν για να φτιάξω τον ιστότοπο», λέει η 11χρονη που προέβη σε αυτήν την ενέργεια προκειμένου να βοηθήσει την άνεργη μητέρα της να ξεκινήσει τη νέα της δουλειά μέσω διαδικτύου.
Το σχολείο της Χάιντι εφαρμόζει ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου του Λος Άντζελες, που αποσκοπεί στο να βοηθάει τους μαθητές του να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους γύρω από τις νέες τεχνολογίες και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, να τους βάλει εξ’ απαλών ονύχων στον κόσμο των επιχειρήσεων.