Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Με τις ψήφους των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την «μικρή» ΔΕΗ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί ακόμα και τώρα την απόσυρσή του. Όπως τόνισε ο εισηγητής του κόμματος κ. Αθ. Πετράκος «η κυβέρνηση της μειοψηφίας πρέπει να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και να ακούσει το εκκωφαντικό ΄΄όχι΄΄ που λέει ο ελληνικός λαός».

Μάλιστα χαρακτήρισε «Βατερλώ» για την κυβέρνηση την ακρόαση των φορέων, κοινωνικών και παραγωγικών, που τοποθετήθηκαν αρνητικά επί του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι μετά και από αυτό «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να συνεχίζει σα να μην συμβαίνει τίποτα», ενώ υπογράμμισε ότι η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ «είναι ένας κρίκος σε μια ενιαία αλυσίδα της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρενεργειακού συστήματος της χώρας».

Αν και η αρμόδια επιτροπή μπήκε ήδη στην συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «η τοποθέτησή μας επί των άρθρων δεν έχει καμία έννοια νομιμοποίησης ή βελτίωσης του νομοσχεδίου αυτού», ενώ κάλεσε βουλευτές της πλειοψηφίας, «ακόμα κι αν κάποιος έχει μια φιλελεύθερη λογική», όπως είπε, να το καταψηφίσουν.

Π. Ρήγας: ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολιτικά παιχνίδια

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας αντέδρασε έντονα όσον αφορά τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η εσωστρέφεια δεν χαρακτηρίζει μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις και τον πολιτικό διάλογο και την πολιτική σκέψη». «Συζητούμε λες και είμαστε ένα γαλατικό χωριό που κινείται στο πουθενά. Το μόνο που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρτε πίσω αυτό που φέρατε: μην πειράζετε τίποτα, αφήστε τα όλα όπως είναι», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «μάθαμε να ταυτίζουμε το αριστερό με την στασιμότητα».

Ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για «ιδεοληψίες του καθενός που θέλει να παίξει πολιτικά παιχνίδια», ενώ υπογράμμισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «οτιδήποτε αποφασιστεί πρέπει να υποστηριχθεί τεχνοκρατικά». Όπως είπε μάλιστα «αυτό είναι που με ανησυχεί περισσότερο» και ζήτησε «να ενημερωνόμαστε για όλα τα βήματα που θα γίνουν από δω και πέρα για να ξέρουμε πώς προχωράει το εγχείρημα», ενώ ζήτησε να υπάρξουν «επενδυτικές δεσμεύσεις από την εταιρεία που θα πάρει τη νέα ΔΕΗ».

ΔΗΜΑΡ: Ποια είναι η αξία εκποίησης της ΔΕΗ;

Σοβαρές ενστάσεις για τους όρους μεταβίβασης και την φερεγγυότητα της διαδικασίας έθεσε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κυρία Νίκη Φούντα τονίζοντας ότι «λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε να μην φτάσει αυτό το νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της Βουλής προς ψήφιση». Μάλιστα ζήτησε να μάθει ποια είναι η αξία εκποίησης της ΔΕΗ και πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ένας ανάδοχος, ενώ διερωτήθηκε πώς γίνεται όλες οι μονάδες που εκποιούνται να αναφέρονται σε μονάδες πετρελαίου. Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ κατά του νομοσχεδίου τάσσονται και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σε δεύτερη ανάγνωση την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουλίου, ενώ θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση από το θερινό τμήμα την Τρίτη και Τετάρτη, 8 και 9 Ιουλίου 2014.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.