Που θα κυμανθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων – Διαβάστε στο vima.gr τα στατιστικά στοιχεία

Δόθηκαν, το απόγευμα της Πέμπτης, στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των μαθημάτων, στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκρατημένη άνοδο των βάσεων στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (θετικές επιστήμες), το τρίτο (επιστήμες υγείας) και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες) και οριακές αυξομειώσεις στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες, νομικές), δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, με τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση εφέτος στα Παιδαγωγικά τμήματα. Αντιθέτως, στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο (οικονομία και διοίκηση) το εντυπωσιακό νούμερο των 20,6 % λιγότερων υποψηφίων σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία, οδηγεί τις βάσεις στο πεδίο αυτό σε πτώση και μάλιστα σε «γκρέμισμα» στις χαμηλές σχολές του.

Πάντως, στην κίνηση των βάσεων εφέτος, αναμένονται και «εκπλήξεις» καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει διαθέσει το επιπλέον 20% των θέσεων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων. Με την διεύρυνση δε του θεσμού των μετεγγραφών, αναμένεται ότι περίπου 20.000 άτομα θα διεκδικήσουν την μετεγγραφή τους σε άλλο τμήμα από εκείνο στο οποίο αρχικά εισήχθησαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναπάντεχες «κινήσεις» των βάσεων εισαγωγής στο εσωτερικό τους.

Η άνοδος των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Καθώς εφέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να «ανεβούν» τα τμήματα που βρίσκονται στην Περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων (π.χ., το Μαθηματικό Τμήμα Σάμου, το Τμήμα Φιλοσοφίας της Καλαμάτας ή το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης).

Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μεγάλα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση καταγράφονται στην Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 (69,46%), στην Ιστορία Γενικής Παιδείας (60,63%), στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 (60,33%), στην Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης (49,76%), στην Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης (49,76%), στα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης (41,65%). Σε όλα αυτά τα μαθήματα ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ήταν μεγαλύτερα κατά την περυσινή χρονιά, πράγμα που αποδεικνύει ότι εφέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες.

Αυξημένοι ήταν οι αριστούχοι εφέτος (18-20) στην Φυσική Γενικής Παιδείας (46,52%), την Βιολογία Γενικής Παιδείας (30,48%), την Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης (26,97%), την Ηλεκτρολογία Τεχνικής Κατεύθυνσης 1 (37,74%), τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας (24,17%).


Πίνακες κλιμάκωσης βαθμολογίας

Στατιστικά βαθμολογιών Γ Τάξης

Στατιστικά άνω του 10 – Κατευθύνσεις

Στατιστικά άνω του 10

Αριθμοί προσέλευσης

Αριθμοί προσέλευσης – Κατευθύνσεις

Κλιμάκωση γενικού βαθμού πρόσβασης

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.