Εφηβοι στους σκοτεινούς δρόμους του Internet

Εντυπωσιακά στοιχεία για την ασφάλεια παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στην ημερίδα με θέμα «Παιδί και Διαδίκτυο.

Εντυπωσιακά στοιχεία για την ασφάλεια παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στην ημερίδα με θέμα «Παιδί και Διαδίκτυο. Ευκαιρίες, προκλήσεις, κίνδυνοι» την οποία διοργάνωσαν το Μέγαρο Μουσικής –με ελεύθερη είσοδο –και ο τηλεοπτικός σταθμός Nickelodeon. Με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στα ποσοστά διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά τζόγου στο Διαδίκτυο και στον πραγματικό κόσμο, στις ηλικίες 14-17 ετών, το θέμα αυτό γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Ειδικά μπαίνοντας στην περίοδο των διακοπών, οπότε τα παιδιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά σε υπολογιστές, λάπτοπ και τάμπλετ.
Το ερευνητικό πρόγραμμα EU NET ADB, αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν από την επιστημονική υπεύθυνη και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αρτέμιδα Τσίτσικα, έχει ως στόχο τη μελέτη των συμπεριφορών εξάρτησης από το Διαδίκτυο σε ευρωπαίους εφήβους. Πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς σε Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Ισλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 13.300 έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών (περίπου 2.000 ερωτηματολόγια ανά χώρα), ενώ διεξήχθησαν επίσης 124 δομημένες συνεντεύξεις σε εφήβους.

Μεγάλη ανησυχία για την Ελλάδα ο διαδικτυακός τζόγος
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 21,9% των εφήβων έχει κάποια εμπειρία διαδικτυακού εκφοβισμού. Από αυτούς το 53,5% δήλωσαν ότι η εμπειρία αυτή τους έβλαψε με κάποιον τρόπο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,2% του συνολικού δείγματος, με την τάση αυτή να αφορά κυρίως κορίτσια. Στον τομέα του cyberbullying η Ρουμανία και η Ελλάδα σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Ισλανδία και η Ισπανία.
Η χώρα μας μαζί με τη Ρουμανία «κατακτούν» όμως μία ακόμη πρωτιά καθώς παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά τζόγου από εφήβους όχι μόνο στον εικονικό αλλά και στον πραγματικό κόσμο. Ενα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ενεργά γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνία και Αρχές καθώς οι έφηβοι που ασχολούνται με τον διαδικτυακό τζόγο έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφορών εξάρτησης. Συνολικά το 5,9% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα παίζουν τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο και 10,9% τζογάρουν στον φυσικό κόσμο.
Ο τομέας όπου οι νέοι της χώρας μας φαίνεται να μην πέφτουν τόσο εύκολα θύματα σε σχέση πάντα με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες είναι η διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming). Θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς λόγω της συνεχούς ενασχόλησης παιδιών και εφήβων με τα κοινωνικά δίκτυα.

Οπως δείχνει η έρευνα, το 63% των εφήβων επικοινωνεί με αγνώστους στο Διαδίκτυο, ενώ ποσοστό 45,7% από αυτούς έχουν συναντήσει κάποιον «διαδικτυακό» φίλο από κοντά (28,4% στο σύνολο του δείγματος). Από αυτούς το 9,3% δήλωσε ότι αυτό κατέληξε σε μια τραυματική εμπειρία (5,3% στο σύνολο). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο κίνδυνος της αποπλάνησης είναι υψηλότερος σε Ρουμανία, Γερμανία και Πολωνία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση.


Διαδικτυακά «στέκια», εξάρτηση και ψυχοκοινωνική υγεία
Οσο για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, η διάχυσή τους στους ευρωπαίους εφήβους είναι εντυπωσιακή. Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων, ποσοστό 92%, δήλωσαν ότι είναι μέλη τουλάχιστον σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με το 39,4% να ασχολείται τουλάχιστον δύο ώρες ημερησίως.

Οι ειδικοί βέβαια προειδοποιούν ότι η ενασχόληση άνω των δύο ωρών σχετίζεται με συμπεριφορά εξάρτησης από το Διαδίκτυο, μια τάση που αφορά κυρίως κορίτσια, ενώ συγχρόνως στερεί από τα παιδιά κοινωνικές δεξιότητες. Επίσης, με την εξάρτηση συνδέεται και ο αριθμός των διαδικτυακών «φίλων» των παιδιών, κυρίως όταν αυτός ξεπερνά τους 500.

Αντίστοιχα τα αγόρια παρουσιάζουν τάσεις εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια, με τα οποία ασχολείται ποσοστό 61,8% του συνολικού δείγματος. Με έμφαση και πάλι στα αγόρια, το 58,8% του συνολικού δείγματος έχει εκτεθεί σε σεξουαλικό περιεχόμενο στο Internet, με το 32,8% αυτών να δηλώνουν ότι η εμπειρία αυτή ήταν τραυματική, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18,4% του συνολικού δείγματος.

Επίσης, το 20% των παιδιών ανέφερε χρήση πορνογραφικού υλικού, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν γίνεται συχνά (πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα), επηρεάζει την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.