Η «τελική» ρύθμιση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014. Αυτό τόνισε την Πέμπτη στο Βερολίνο ελληνική κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με ομάδα βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου. Μόνο η έγκαιρη ρύθμιση, που θα στηριχθεί στο νέο πόρισμα της τρόικας στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου και θα ανταποκρίνεται στην απόφαση που έλαβε το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, θα επιτρέψει την κανονική κατάρτιση ενός προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2015.
Οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι σήμερα ιδιαίτερα ευνοϊκές. Κι αυτό για δυο λόγους: Πρώτον, επειδή οι αγορές έχουν λάβει ήδη το μήνυμα, ότι το «προφίλ» του χρέους είναι καλό και ότι ως εκ τούτου μπορεί να εξυπηρετηθεί μακροπρόθεσμα, και δεύτερον, επειδή οι πολιτικοί έχουν αποδεχθεί την ιδέα, ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί σε απόλυτα ποσά και ποσοστά – είτε μέσω της επιμήκυνσης της ισχύος του, είτε μέσω μείωσης των επιτοκίων, είτε, ακόμα καλύτερα, μέσω και των δυο μαζί.
Σε αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά θα προσφέρει την εφαρμογή μιας νέας φορολογικής πολιτικής, που θα περιλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών, καθώς και πρόσθετες δράσεις για τη συγκομιδή φόρων (κάτι που ενδιαφέρει πριν από όλα τους ξένους). Ταυτόχρονα δεν θα εγείρει θέμα δεύτερου κουρέματος, δεδομένου ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τα κοινοβούλια και τους ψηφοφόρους των χωρών-δανειστών.
Η ίδια πηγή τόνισε, ότι η πορεία ανάρρωσης της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται απρόσκοπτα. Οι βασικές ενδείξεις γι αυτό είναι, πρώτον, η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, δεύτερον, η παγίωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (πρόβλεψη για το 2014: 1,5%, για το 2015: 2%, για το 2016: 3% και πάει λέγοντας)και, τρίτον, η έλλειψη χρηματοδοτικού κενού για τους επόμενους δώδεκα μήνες – κάτι που, έμμεσα, επιβεβαιώνει τελευταία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη διαδικασία ανάρρωσης, πρόσθεσε, συνέβαλε και το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου δεν υπήρξε απώλεια στόχων στο δημοσιονομικό τομέα μέσω προεκλογικών «δώρων», ή χαλάρωσης της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.
Η μόνιμη επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί, πρόσθεσε, το «μυστικό» της ανάρρωσης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν την απαλλάσσει μόνο από το φόβο της επιστροφής σε νέο (τρίτο) πρόγραμμα βοήθειας, αλλά και της ανοίγει το δρόμο προς τις αγορές. Μόλις τους τελευταίους μήνες, τόνισε, η ελληνική οικονομία «μάζεψε» από αυτές περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8 μέσω των τραπεζών. Ταυτόχρονα κερδίζει και από την πτωτική εξέλιξη των επιτοκίων, που προσεγγίζουν ήδη το ιστορικά χαμηλό του 2% – το κέρδος του προϋπολογισμού από αυτό τον τελευταίο χρόνο ήταν 200 εκατομμύρια ευρώ.
Βραχυπρόθεσμα βέβαια έχουν να γίνουν ακόμα πολλά. Σε αυτά ανήκουν και τα συνολικά 12 προαπαιτούμενα, που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες. Τα έξη από αυτά (λαϊκές αγορές, επενδύσεις, «συμπεριφορά» των μελών της κυβέρνησης, κλπ.) έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, με κυριότερο εκείνο για τη «μικρή ΔΕΗ». Η πλήρης εφαρμογή τους θα επιτρέψει την εκταμίευση των δυο προγραμματισμένων δανειακών δόσεων από εκάστοτε 1 δισ., αλλά ακόμα σημαντικότερο, θα ενισχύσει πρόσθετα την αξιοπιστία της χώρας έναντι των αγορών.
Και η σύσσωμη εξέγερση των κατοίκων μεγάλου μέρους της Μακεδονίας κατά της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», καθώς και το αίτημά τους για δημοψήφισμα, που υποστηρίζεται και από την αντιπολίτευση;
«Αλλοίμονο αν καθορίζαμε την πολιτική μας ανάλογα με τις διαθέσεις του κόσμου. Τότε δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε τίποτα» είπε η πηγή. Και σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, τόνισε, η κυβέρνηση επιμένει στην απόρριψή της διεξαγωγής του.