Σηφουνάκης:Βουλιμία της εξουσίας και τιμητές μιας ιστορικής παράταξης

Την Πέμπτη 3 Ιουλίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης μίλησε στον Βήμα fm

Την Πέμπτη 3 Ιουλίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.{{{ audio1 }}}

Για τα αποτεφρωτήρια: {{{ audio2 }}}

«Ελπίζω και εύχομαι πραγματικά ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, να την υιοθετήσει – του την έχουμε στείλει – και στο επόμενο νομοσχέδιο, αυτό που μπαίνει αυτήν την εβδομάδα, να ενταχθεί αυτή η διάταξη να σταματήσει πλέον αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση που υπάρχει και η συμπεριφορά του επίσημου κράτους απέναντι στους ανθρώπους να έχουν, όπως το θέλουνε, μία μετά θάνατον πορεία. Στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να συμβεί αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ανάγκη η εκκλησία να είναι στα πόδια της εκτελεστικής εξουσίας ή της νομοθετικής και η νομοθετική εξουσία στα πόδια της εκκλησίας. Να λοιπόν ένα μεγάλο πολιτικό θέμα που πρέπει να βάλουμε και πρέπει πρώτα να το βάλει το ΠΑΣΟΚ.»

Για ΠΑΣΟΚ, κάλπες και ηγεσία:

«Πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς στην ουσία να υπάρχει, χωρίς να έχει πει αν υπάρχει ή αν δεν υπάρχει και ουσιαστικά κατέβηκε κάτω από το σήμα της ΕΛΙΑΣ, μαζί με κάποιες άλλες συνιστώσες. Η αίσθηση όμως που απεκόμισε ο κόσμος, ακόμα και ο πιο απλός πολίτης, ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνθηκε – δεν είχε την δύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό του και έπρεπε να βρει έναν τρόπο καλύτερο να παρουσιαστεί στις εκλογές. Αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο και νομίζω ότι κι από το αποτέλεσμα απεδείχθη εάν ως ΠΑΣΟΚ το 2012 πήραμε 12% και κάτι εάν ως ΕΛΙΑ δύο χρόνια μετά πήραμε 8%, νομίζω αυτό λέει πάρα πολλά πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει και όχι οι περιστασιακά περιφερόμενοι, οι οποίοι αφού έκαναν το κύκλο τους σε άλλους πολιτικούς χώρους κλπ αποφάσισαν ότι τελικά δεν υπήρξε στέγη και ξαναβρήκανε στέγη στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που είναι στις συνιστώσες της ΕΛΙΑΣ. Εξουσιοδότηση δεν έχει κανείς να προχωρήσει στην αυτοδιάλυση, εγώ και κανείς άλλος δεν θα διαφωνήσει όταν υπάρξει μία απόφαση που θα προέρχεται μέσα από διάλογο και όχι να πούμε ότι θα κάνουμε την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού χώρου, ο οποίος πρέπει και οφείλει να γίνει, αλλά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από προγραμματικές συμφωνίες και όχι μέσα από συμφωνίες κορυφής.

Ηγεσία υπάρχει, έχει εκλεγεί και μάλιστα μέσα από εκλογική καθολική διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση που να λέει ότι αυτός ο χώρος μετονομάζεται από την μια μέρα στην άλλη μέσα από ένα συμβούλιο της πολιτικής επιτροπής ή μέσα από ένα εθνικό συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να το κάνει. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να στηθεί κάλπη και να πούνε: «Καταργείται; Κι αν καταργείται πώς λέγεται και πώς ονομάζεται;» Κι όποιες άλλες συνιστώσες για να αποφασίσουμε για να αποφασίσουμε πώς θα λεγόμαστε και πώς θα πορευτούμε. Το μεγάλο το κόμμα και ισχυρό κόμμα είναι εκείνο, όχι όμως η ηγεσία του, αλλά μέσα από διαδικασία. Άμα λοιπόν μπει κάλπη, καθολική, και θα έρθει ο κόσμος που ψήφισε και θα πει ναι, εγώ θέλω να μετονομαστεί έτσι ή εγώ θέλω να πάει συντεταγμένα έτσι. Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία νομιμοποίησης μιας απόφασης.

Εγώ, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με την συρρίκνωση και τους κακούς χειρισμούς που υπήρξαν πήρε και άρει ακόμα τις αμαρτίες όλους του κόσμου, της μεταπολίτευσης και μετά. Δεν τις άρει η ΝΔ, τις φέρνουμε εμείς. Αυτό είναι ένα δύσκολο πράγμα να ανακαμφθεί. Θέλει χρόνο. Εμείς λοιπόν πρέπει να είμαστε πειστικοί και με παραδείγματα. Το θέμα είναι ποιος αποφασίζει.»

Για την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου – συσχετισμός με το ΣΥΡΙΖΑ:

«Έλεγε «ναι σε όλα» και «λεφτά υπάρχουν». Σ’ αυτά οδήγησαν τον Παπανδρέου . κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ήταν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί σ όλα τα μεγάλα υπουργεία . Ήταν όλοι αυτοί οι γραμματείς του κόμματος , οι οποίοι τον έσπρωχναν να πάει και στον Πειραιά να υποδεχθεί τους διαδηλωτές αγρότες .

Είναι το ίδιο πράγμα που κάνει σήμερα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ , που ουσιαστικά χαϊδεύει τους συνδικαλιστές . Λέει θα κρατικοποιήσω εκείνο , το άλλο . Εμείς έτσι γίναμε κυβέρνηση το 2009 και δεν κρατικοποιήσαμε τίποτα . Αν σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι στο 8 % και κάποιοι δεν βοήθησαν στο να φθάσει εκεί , να τους πούμε ποιοι είναι

Τραγικό λάθος του Παπανδρέου να παρουσιάσει παραμονές των εκλογών να παρουσιάσει το βιβλίο της κ Κοπά , γιατί σηματοδότησε κάτι το οποίο δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κάνει . Επειδή είχα και μια συνάντηση μαζί του και του το είπα . Ο ίδιος δεν παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος . Γιατί σ όποιες αποφάσεις και επιλογές δεν ήμουν ποτέ στο κλειστό κύκλωμα, στην κλειστή ομάδα την μεγάλη , που κανείς απ’ αυτούς σήμερα δεν υπάρχει .

Υπήρξαν πολιτικοί οι οποίοι πίστευαν ότι τα στελέχη τα οποία ο λαός στέλνει στην Βουλή , τα στέλνει επειδή τους χτυπά τις πλάτες . Πρέπει να ξεφύγουμε απ αυτό και να χρησιμοποιήσουμε πλέον στα αξιώματα εξωβουλευτικούς που είναι αθώοι . Βέβαια δεν υπάρχει κανείς που να έχει προέλθει από παρθενογένεση, αλλά τουλάχιστον να κάνεις τις επιλογές που οι οποίες πραγματικά να μπορούν να σταθούν»

Για την πολιτική του Ευάγγελου Βενιζέλου και τους πολιτικούς που ορέγονται την εξουσία :

«Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα δυο τελευταία χρόνια κατήγγελλε το ΠΑΣΟΚ, είτε αποχώρησε , είτε δημιούργησε κόμμα δικό του να βγαίνει να ανακοινώνει ότι συνεργάζομαι με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν υπήρξαν άλλοι οι οποίοι στις συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου , είπαν σήκω φύγε εσύ ( το μέλος προς τον αρχηγό και ο αρχηγός εσύ να φύγεις ) ;

Οι εκφραστές της βουλιμίας της εξουσίας δεν μπορούν να είναι τιμητές μιας ιστορικής παράταξης . Και δυστυχώς είτε είναι ο ένας αρχηγός είτε ο άλλος , αυτοί είναι πάντοτε εκείνοι ( επειδή ακριβώς έχουν την βουλιμία της εξουσίας ) οι οποίοι θέλουν να είναι στο επίκεντρο .

Εδώ γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην ΕΛΙΑ ποιος θα είναι αρχηγός . Δηλαδή χωρίς να υπάρξουν διαδικασίες από κάτω ποιος θα είναι αρχηγός , κι αν δικαιούται ο Βενιζέλος να είναι αρχηγός . Κι επειδή υποτίθεται πως ο Βενιζέλος είναι τώρα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ‘ναι ο κ Λοβέρδος αρχηγός . Πως γίνονται αυτά ;

Όλα τα στελέχη τα συνδικαλιστικά και ο χώρος ο δημοσιοϋπαλληλικός μετοίκησε στο ΣΥΡΙΖΑ»

Για το νόμο Καλλικράτη :

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια αυτή την προσπάθεια , βρίσκουμε πόρτες κλειστές , ότι η ΝΔ όταν ψηφίστηκε ο νόμος τον κατήγγειλε . Προεκλογικά είπε εμείς να δώσουμε το δίκιο στους μεγάλους δήμους . Δεν μπορεί δηλαδή η Λέσβος ή η Ρόδος ή η Κέρκυρα με 100.000 κατοίκους να έχει ένα δήμο και το Ρέθυμνο με 60.000 κατοίκους να έχει πέντε . Η ΝΔ έκανε πίσω και βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ εκείνοι οι οποίοι έχουν την ευθύνη γι αυτό που ψηφίστηκε και μ αυτό τον τρόπο που ψηφίστηκε ο Καλλικράτης , κατέθεσε την τροπολογία η οποία δυστυχώς δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να συζητηθεί , με το πρόσχημα ότι μόλις κατέθεσαν την τροπολογία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι φτιάχνει μια επιτροπή για τον Καλλικράτη για τις επόμενες εκλογές .

Αυτή η αδικία κι αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά των κομμάτων ως προς αυτό να αλλάξει και να μην αλλάξει μετά από πέντε χρόνια που θα γίνουν εκλογές . Μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει η επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και αφού τις ολοκληρώσει και αποφασίσει , τότε να μπορούν του χρόνου να ετοιμαστεί η διαδικασία . Όσες τοπικές κοινωνίες αποφασίσουν κι εφόσον το αποφασίσει και η επιτροπή , να γίνει αμέσως να αναλάβει την ευθύνη το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει δεσμευτεί να ψηφιστεί ο νόμος και να πάμε σε δυο δήμους ή σε τρείς .

Να γίνουν πάλι εκλογές , βεβαίως . Να χάσουμε δηλαδή πάλι μια πενταετία για να το ξεχάσουμε; Αυτό θα είναι η κοροϊδία στους πολίτες . Και μπορεί να γίνουν εμβόλιμες εκλογές»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.