Το «τέλειο άριο μωρό» του Γκέμπελς ήταν μια εβραιοπούλα

Αλλη μία απόδειξη της ανοησίας των ρατσιστικών ιδεοληψιών των ναζί δημοσιεύει η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild. Ενα νεογέννητο κοριτσάκι εβραϊκής καταγωγής προβλήθηκε στη Γερμανία του Χίτλερ, σε ηλικία μόλις έξι μηνών, σαν «μωρό-πρότυπο» της άριας ομορφιάς.

Αλλη μία απόδειξη της ανοησίας των ρατσιστικών ιδεοληψιών των ναζί δημοσιεύει η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild. Ενα νεογέννητο κοριτσάκι εβραϊκής καταγωγής προβλήθηκε στη Γερμανία του Χίτλερ, σε ηλικία μόλις έξι μηνών, σαν «μωρό-πρότυπο» της άριας ομορφιάς. Πρόκειται για την 80χρονη σήμερα, χημικό Έσι Ταφτ, που ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έδωσε μία συνέντευξη στην εφημερίδα.
Η Εσι έγινε όργανο ναζιστικής προπαγάνδας εν αγνοία της. Το 1935 οι Εβραίοι γονείς της, ο Τζέικομπ και η Πολίν Λέβινσον, μετακόμισαν από τη Λετονία στο Βερολίνο αλλά η άφιξη τους συνέπεσε με την πρόσφατη άνοδο των Ναζί στην εξουσία (1933) και την κλιμάκωση των αντισημιτικών επιθέσεων. Όταν έκλεισε έξι μήνες ζωής, η μητέρα της Εσι την πήγε σε έναν γνωστό βερολινέζο φωτογράφο, τον Χανς Μπάλιν, για τις πρώτες φωτογραφίες του μωρού. Εκείνος έδωσε τη φωτογραφία της καστανής και πανέμορφης εβραιοπούλας σε ένα στέλεχος του προπαγανδιστικού περιοδικού «Sonne ins Haus» («Ο Ήλιος στο Σπίτι») που τυπωνόταν υπό την αιγίδα του υπευθύνου της ναζιστικής προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς.

Το περιοδικό διενήργησε εκείνη την περίοδο έναν χυδαίο διαγωνισμό για το «τέλειο άριο μωρό», η φωτογραφία του οποίου θα έμπαινε στο εξώφυλλο του. Και, ω του θαύματος, η φωτογραφία της Έσι κέρδισε τον διαγωνισμό! Όταν η Πολίν Λέβινσον είδε το εξώφυλλο του οικογενειακού περιοδικού του ναζιστικού κόμματος, έσπευσε αμέσως στον Μπάλιν και του αποκάλυψε πως η οικογένειά της είχε εβραϊκή καταγωγή. Εκείνος της απάντησε πως το γνώριζε ! Και της εκμυστηρεύτηκε ότι επίτηδες έδωσε τη φωτογραφία στους Ναζί, που αναζητούσαν το «άριο μωρό», προκειμένου να τους… γελοιοποιήσει.

«Τώρα μπορώ να γελάω με την ιστορία αυτή, αλλά αν οι Ναζί ήξεραν ποια είμαι δεν θα ζούσα σήμερα», λέει η κυρία Ταφτ στην συνέντευξή της στην Bild. Και προσθέτει: «Κατόπιν έμαθα πως οι γονείς μου μετά από αυτή τη δημοσίευση με κρατούσαν συνεχώς στο σπίτι με το φόβο ότι κάποιος θα μπορούσε να με δει και να με αναγνωρίσει».
Η πραγματική ταυτότητα του κοριτσιού του εξωφύλλου κρατήθηκε μυστική, τουλάχιστον μέχρις ότου η οικογένεια Λέβινσον εγκατέλειψε τη Γερμανία για το Παρίσι το 1938. Με ενδιάμεσο σταθμό την Κούβα, οι Λέβινσον κατέληξαν στις ΗΠΑ, όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.