Spiegel: Αναζητώντας τον αληθινό ISIS στην κατεχόμενη Μοσούλη

Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Spiegel, Κριστόφ Ρόιτερ, κάνει ένα οδοιπορικό στο Ιράκ, επιχειρώντας να συνομιλήσει με κατοίκους της Μοσούλης και να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι ο αληθινός ISIS;»

Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Spiegel, Κριστόφ Ρόιτερ, κάνει ένα οδοιπορικό στο Ιράκ, επιχειρώντας να συνομιλήσει με κατοίκους της Μοσούλης και να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι ο αληθινός ISIS;»
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: πολλοί ιρακινοί πολίτες, αντί να αποχωρούν από την Μοσούλη, αντ’ αυτού επιστρέφουν στην, κατεχόμενη από τους τζιχαντιστές της ISIS, πόλη. «Οι οδηγοί δεν φεύγουν από τη Μοσούλη. Κι όταν τους ρωτάμε για ποιο λόγο επιστρέφουν στη πόλη τους, η απάντηση είναι η ίδια: «επειδή επικρατεί μια ειρηνική ατμόσφαιρα. Οι μαχητές της ISIS δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή μας εδώ. Όλα λειτουργούν όπως πριν, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, τα πάντα».

«Η ισλαμική οργάνωση δεν προχώρησε καν στην επιβολή απαγόρευσης του καπνίσματος!», τονίζει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, προσθέτοντας πως «τα μόνα πράγματα που δεν υπάρχουν στη Μοσούλη είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο κίνησης, με το τελευταίο, ωστόσο, να μην αποτελεί πρόβλημα αποκλειστικά της πόλης, αλλά να είναι γενικευμένο πρόβλημα σε όλη σχεδόν την ιρακινή επικράτεια, με πολλούς Ιρακινούς να ψωνίζουν βενζίνη από την μαύρη αγορά».

Μήπως τελικά η ISIS στο Ιράκ εμφανίζεται πολύ πιο διαλλακτική σε σχέση με τα περσινά γεγονότα στη πόλη Ράκα της Συρίας, όταν οι σουνίτες τζιχαντιστές είχαν επιβάλλει καθεστώς τρόμου με πολλούς ακτιβιστές να έχουν γίνει μάρτυρες συλλήψεων, απαγωγών και ξυλοδαρμών από ανθρώπους της ISIS;
«Οι περιοχές που κατέχονται από τις δυνάμεις της ISIS είναι σχετικά ήρεμες αυτή τη στιγμή. Είναι σχεδόν αξιοθαύμαστο το γεγονός πως οι τζιχαντιστές, αντί να διορίσουν ως κυβερνήτες της Μοσούλης και του Τικρίτ κάποιους σκληροπυρηνικούς, προτίμησαν δυο μετριοπαθείς πρώην αξιωματικούς του Μπααθικού κόμματος», λέει στο γερμανικό περιοδικό ένας Ιρακινός καθηγητής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Η ισλαμική οργάνωση συμπεριφέρεται στο Ιράκ με μεγαλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό σε σχέση με την Αλ Κάιντα: αντί να δολοφονεί Σουνίτες, έστρεψε το μένος της απέναντι σε χριστιανικούς πληθυσμούς και απέναντι σε σιίτες στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού του Ιράκ. Μιλάμε για την ίδια τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε και στη Σύρια πέρσι, κι όμως βλέπουμε πως χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικές πρακτικές. Δεν φαίνεται να είναι οι κλασικοί φανατικοί που δρουν σε άλλα μέρη του κόσμου, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο ανταποκριτής του Spiegel.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.