Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στα Χάνια Πηλίου

Με μια ευχάριστη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου ξεκινά τη Δευτέρα 7 Ιουλίου το 15o Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Διαστημικής 2014 που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Με μια ευχάριστη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου ξεκινά τη Δευτέρα 7 Ιουλίου το 15o Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Διαστημικής 2014 που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.
«Η πρώτη δοκιμή απέδειξε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και γι’ αυτό συνεχίστηκε και το επόμενο έτος με πολύ καλά αποτελέσματα. Την τρίτη χρονιά οι σπουδαστές σχεδόν διπλασιάστηκαν» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, καθηγητής Αστρονομίας και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.
Εκεί λοιπόν στο δεύτερο πλατό προς το χιονοδρομικό κέντρο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι της Μαγνησίας θα στήσουν τα τηλεσκόπιά τους και θα καλέσουν τον κόσμο να απολαύσει το μεγαλείο του ξάστερου ουρανού μέσα στη δεσπόζουσα καταπράσινη φύση. Μια αστροβραδιά που θα τη χαρούν όλοι μακριά από τα φώτα και τη βοή της πόλης, ψηλά στο βουνό και κάτω από τον καθαρό έναστρο ουρανό.
Και ενώ ο κόσμος θα παρατηρεί με τα περίπου 10 τηλεσκόπια, ο κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάρας θα «ξεναγεί» το πλήθος στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού διηγώντας την ιστορία και τη μυθολογία τους και δείχνοντάς τους με ακτίνες λέιζερ.
Την επόμενη ημέρα θα αρχίσουν τα θεωρητικά μαθήματα του προγράμματος στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα μαθήματα θα είναι βραδινά, διάρκειας τριών ωρών και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, οπότε και θα δοθούν στους σπουδαστές τα ανάλογα διπλώματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 2000 που ξεκίνησαν τα μαθήματα ως σήμερα περισσότεροι από 1.200 εραστές των άστρων έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου –υπολογίζονται δηλαδή 70 ως 100 σπουδαστές κάθε χρόνο. Εφέτος το σχολείο θα λειτουργήσει και πάλι με τρεις βαθμίδες (αρχαρίων, προχωρημένων και ανώτερη), ανάλογα με τις αστρονομικές γνώσεις και τις επιθυμίες των σπουδαστών. Εξαιτίας μάλιστα της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού η εταιρεία προχώρησε σταδιακά στη δημιουργία τμημάτων-βαθμίδων σύμφωνα με τις γνώσεις και τις ανάγκες των σπουδαστών.
«Καθώς ήταν αδύνατο να χωρέσουν σε ένα τμήμα, αποφασίστηκε το 4ο Θερινό Σχολείο, του 2003, να λειτουργήσει με δύο τμήματα. Ενα πρώτης βαθμίδας (αρχαρίων) και ένα δεύτερης βαθμίδας (προχωρημένων). Ο διαχωρισμός αυτός απέδειξε ότι ήταν πολύ καλός, όπως σημείωσαν οι σπουδαστές στο «Ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των μαθημάτων» που συμπληρώνουν κάθε χρόνο στο τέλος του Θερινού Σχολείου» εξηγεί ο κ. Ζαχείλας. Από το 2007 αποφασίστηκε η λειτουργία και τρίτου τμήματος με την ονομασία «Τμήμα Ολυμπιάδας» και με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των πέντε μαθητών που πρώτευσαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό και θα συμμετάσχουν στις ετήσιες ολυμπιάδες αστρονομίας.
«Επειδή το τμήμα τη Ολυμπιάδας ήταν και είναι «κλειστό», παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση μαθητών στη δεύτερη βαθμίδα, αυτή των προχωρημένων, με αποτέλεσμα τα μαθήματα σε αυτό να διεξάγονται με δυσκολία» τονίζει ο κ. Ζαχείλας συμπληρώνοντας: «Εξάλλου υπήρξε και διαφοροποίηση ως προς τις απαιτήσεις αρκετών σπουδαστών που καταγράφονταν στο ερωτηματολόγιο, οι οποίοι ήθελαν τα μαθήματα να είναι ακόμη πιο προχωρημένα με ιδιαίτερες γνώσεις στα μαθηματικά και τη φυσική. Ετσι από το 10ο Θερινό Σχολείο το 2009 και ως το εφετινό αποφασίστηκε να λειτουργήσει και μια «Ανώτερη» τρίτη βαθμίδα, για τους πολύ προχωρημένους μαθητές».
Σε όλες τις βαθμίδες θα διδάξουν 15 συνολικά καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές αστρονόμοι, έμπειροι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι, μέλη της Εταιρείας και άλλων αστρονομικών συλλόγων.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας έχουν όλοι εκείνοι που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις αστρονομίας ανεξάρτητα από ηλικία και μόρφωση. Ετσι γίνονται δεκτοί ως σπουδαστές άτομα από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού μέχρι ηλικίας ακόμη και 70 ετών. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο ΔΣ της Εταιρείας την Τρίτη 8 Ιουλίου στις 20.30 στον χώρο των μαθημάτων. Επίσης οι σπουδαστές επιβαρύνονται με το ποσό των 20 ευρώ για όλα τα μαθήματα.

Το σχολείο απευθύνεται σε μαθητές και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλοι ενδιαφερόμενοι. «Ιδιαίτερα για τους παραθεριστές και όσους προγραμματίζουν τις διακοπές τους στην περιοχή της Μαγνησίας, το Θερινό Σχολείο αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να συνδυάσουν τα θαλασσινά μπάνια και τις εκδρομές τους, ώστε να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να μάθουν παράλληλα μερικά από τα αξιοθαύμαστα που μας έχει αποθησαυρίσει ο έναστρος ουρανός και ο διαστημικός χώρος» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορεί να ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα www.astronomos.gr καθώς και στα τηλέφωνα της Εταιρείας 24210 51061 & 24210 46253.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.