Ο Ελληνας δεν παίρνει από… δεύτερο χέρι, ούτε εν καιρώ κρίσης

Το 85% των Ελλήνων, παρά την οικονομική ύφεση, δεν αντάλλαξε ούτε ένα αγαθό τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, για λογαριασμό του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς, μόνο το 12% των ερωτηθέντων - κυρίως φοιτητές και ιδιωτικοί υπάλληλοι - έχει μπει στην … κουλτούρα της ανταλλαγής αγαθών.

Το 85% των Ελλήνων, παρά την οικονομική ύφεση, δεν αντάλλαξε ούτε ένα αγαθό τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με έρευνα τηςPublic Issue, για λογαριασμό του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWFΕλλάς, μόνο το 12% των ερωτηθέντων – κυρίως φοιτητές και ιδιωτικοί υπάλληλοι – έχει μπει στην … κουλτούρα της ανταλλαγής αγαθών. Η ανταλλαγή ή η δωρεά αντικειμένων, φαίνεται ότι κινείται ακόμη στον στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο. Τα αντικείμενα των «άνευ χρημάτων» δοσοληψιών είναι κυρίως ρούχα, βιβλία και ηλεκτρονικά είδη.
Πάντως, μπορεί οι Έλληνες να μην ανταλάσσουν αγαθά, συνηθίζουν όμως να δωρίζουν. Επτά στους 10 πολίτεςδηλώνουν ότι έχουν χαρίσει διάφορα αντικείμενα _ κυρίως είδη ένδυσης _ σε κάποιο ίδρυμα, οργανισμό ή στην ενορία της περιοχής τους.
Το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» τουWWFΕλλάς για την καθημερινότητα των πολιτών, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (https://www.snf.org/), άνοιξε σήμερα τον φάκελο «Δες το αλλιώς», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα επαναχρησιμοποίησης, δωρεάς και ανταλλαγής ειδών καθημερινής χρήσης.
Γενικότερα, από την έρευνα τηςPublic Issue, σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων, διαφαίνεται μια νότα αισιοδοξίας καθώς, το 63% των ερωτηθέντων φαίνεται διατεθειμένονα κάνει ένα βήμα προς την κουλτούρα της ανταλλαγής.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες δεν ανταλλάσσουν αγαθά, είναι γιατί απλά δεν τους έχει απασχολήσει το θέμα ή θεωρούν ότι δεν το έχουν ανάγκη.
«Παρά το γεγονός πως η επαναχρησιμοποίηση και η άνευ χρημάτων ανταλλαγή κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα της κρίσης, η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία τα πλεονεκτήματα που η επέκταση του χρόνου ζωής των υλικών αγαθών φέρνει στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτό που κάποιος θεωρεί σκουπίδι, μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο», αναφέρει ο υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» κ. Αχιλλέας Πληθάρας,.
Για τους επόμενους τρεις μήνες, η «Καλύτερη Ζωή» θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις για την επαναχρησιμοποίηση και την ανταλλαγή, όπως συνεντεύξεις με ομάδες πολιτών οι οποίοι διοργανώνουν ανταλλακτικά παζάρια, αφιερώματα σε «Φτιάξ’ το μόνος σου» κατασκευές από υλικά τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια, διαγωνισμοί κ. α.
Στις 10 Ιουλίου οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακή εκπομπή για την ανταλλαγή και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, ενώ οι δράσεις θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα διοργανωθεί φεστιβάλ ανταλλαγής κι επαναχρησιμοποίησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.