Μέσα από θεματικές εκδηλώσεις θα συντελεστεί ο διάλογος των κομμάτων και των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς και όχι με αρχηγικές συνεννοήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η ροή προσώπων και ιδεών.
Στη συντονιστική επιτροπή της Ελιάς, που συνεδρίασε την Τρίτη το μεσημέρι, αποφασίστηκε να διοργανωθούν εντός του Ιουλίου τρεις θεματικές συζητήσεις: Η πρώτη θα αφορά το ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στην Ελλάδα -την οργάνωση της ανέλαβαν οι Ν. Μπίστης και Γ. Βερνίκος. Η δεύτερη τη βιωσιμότητα του χρέους (Π. Καψής και Χρ. Πρωτόπαπας). Και η τρίτη τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα (Τ. Ιωακειμίδης).
Η συντονιστική επιτροπή της Ελιάς εκτίμησε ότι εάν δοθούν τα εχέγγυα για έναν ουσισταικό διάλογο δύσκολα θα αρνηθεί την πρόσκληση η ΔΗΜΑΡ αλλά και το Ποτάμι, καθώς ο ευρωβουλευτής του νέου κόμματος Μιλτ. Κύρκος είχε επισημάνει σε άρθρο του την ανάγκη για «θεματικές συμμαχίες».
Στην πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής παρευρέθηκαν οι Ευ. Βενιζέλος, Ανδρ. Λοβέρδος, Π. Καψής, Ν. Μπίστης, Τ. Ιωκειμίδης, Σ. Κατσέλος, Ι. Τούντας, Ν. Διακουλάκης, Γ. Βερνίκος, Ι. Κουτσούκος, Ν. Σαλαγιάννης.
Ο κ. Βενιζέλος στην εισήγηση του χαρακτήρισε την Ελιά «εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα, όχι μόνο για τη δημοκρατική παράταξη αλλά και για την κοινωνία, γιατί η Ελιά είναι η έμπρακτη Κεντροαριστερά, η κεντροαριστερά όχι των λόγων και των ατέρμονων ζυμώσεων, αλλά της πολιτικής πράξης και του εκλογικού αγώναμε ρίσκο προσωπικό και πολιτικό, αλλά και με αποτέλεσμα».
Στη δευτερολογία του ανέλυσε περαιτέρω τη δυνατότητα της Ελιάς να αναδειχθεί στον τρίτο πόλο του πολιτικού συστήματος, εκτιμώντας και στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν θα συνεχιστεί «ο ατελής διπολισμός» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις του που οξύνονται. Ο κ. Βανιζέλος επισήμανε ότι στις ευρωεκλογές ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ κατευθύνθηκαν προς το Ποτάμι ενώ ψηφοφόρους αντάλλαξαν και το ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε αυτές τις μετακινήσεις «ενδιαφέρουσα δοσοληψία». Τόνισε όμως ότι ο διάλογος αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα ώστε να μην επαναληφθούν τα ναυάγια του παρελθόντος.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Βενιζέλος, μίλησε για το κεκτημένο της Ελιάς, που είναι το ήθος της συνεργασίας που επετεύχθη, χωρίς ηγεμονισμούς, με αμοιβαίο σεβασμό,με αίσθηση των μεγεθώντης και έτσι η Ελιά λειτούργησε ως μια ανοιχτή, δυναμική πλατφόρμαχωρίς κανένα αποκλεισμό. Στις εκλογές, είπε, πρέπει να είναι τουλάχιστον τρίτο κόμμα, πρέπει να είναι ο φορέας τουλάχιστον της τρίτης εντολής πάνω από τη Χρυσή Αυγή από την οποία μας χωρίζει μόλις μια μονάδα στις ευρωεκλογές και αυτό είναι ζήτημα τιμής για τη δημοκρατική Ελλάδα.
Στη συνέχεια όμως έγινε πολύ αιχμηρός απευθυνόμενος στην ουσία στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. «Χαίρομαι γιατί αγωνίστηκαν για το ΠαΣοΚ, για την ιστορική του διαδρομή και για το σημερινό του ρόλο στην Βουλή και στην κυβέρνηση, άνθρωποι χωρίς οργανωτική σχέση με το ΠαΣοΚ και χωρίς ιστορικά βάρη, την ώρα που δυστυχώς προβεβλημένα στελέχη του παλιού κυβερνητικού ΠαΣοΚ έψαχναν να στεγάσουν τον προσωπικό τους τυχοδιωκτισμό στο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και στη ΔΗΜΑΡ».
Και συνέχισε: «Η αλαζονεία κατά του ΠαΣοΚ τιμωρήθηκε απ’ όσους την εξέφρασαν με διάφορους τρόπους.Η αποστασιοποίηση από το ΠαΣοΚ του σήμερα, από το λεγόμενο » ΠαΣοΚ του Βενιζέλου»και μάλιστα μία αποστασιοποίηση χωρίς ήθος και αρχές, αλλά η πρόθυμη συνεργασία με το λεγόμενο ΠαΣοΚ του χθες, ή του προχθές, απορρίφθηκε εκλογικά και θα μου επιτρέψετε να πω και αισθητικά».
Τάχθηκε ωστόσο κατά των αποκλεισμών. «Εμείς μένουμε σταθεροί στη γραμμή της ευρύτατης συσπείρωσης χωρίς αποκλεισμούς. Ούτε προκαταλαμβάνουμε κανέναν, ούτε συντηρούμε ή κατασκευάζουμε μη υπαρκτές οντότητες», σημείωσε.
Επίσης, σήκωσε το γάντι που του έχουν πετάξει διάφορα στελέχη για το θέμα της ηγεσίας με πιο πρόσφατη την παρέμβαση του Ι. Δατσέρη. «Στο πλαίσιο τόσο σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες, το λαό, την παράταξη, είναι γελοία η συζήτηση περί ηγεσίας. Είναι προκλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, τελείως διαφορετική αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα, ή θα έλεγα πολιτική αποτελεσματικότητα.
Ας μου συγχωρέσετε και ένα προσωπικό τόνο. Όλη η συζήτηση αυτή είναι βαθιά προσβλητική και για μένα. Τη διαδρομή μου, τις δύσκολες επιλογές που έχω κάνει, το κόστος που έχω αναλάβει, με κορυφαίο κόστος τη συστηματική διαστροφή της πραγματικής μας εικόνας μέσα από ένα καταιγισμό επιθέσεων, λόγω του ρόλου που μας έλαχε μέσα στην ιστορική συγκυρία, αλλά αυτά έχουμε μπροστά μας καιρό, εάν μας επιτρέψει η τύχη και ο Θεός να τα λύσουμε. Θα σας πω τον αγαπημένο μου στοίχο. Δεν ήμουνα εκεί. Βάραγαν τον αέρα. Αξιολογούμαι από όλους και για όλα, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατία. Αλλά πρέπει να σας πωότι αξιολογώ κι εγώ, γιατί αυτό επιβάλλει ο ρόλος που μου έχουν αναθέσει δημοκρατικά όσοι πολίτες πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε», προειδοποίησε.
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι ιστορικά πλειοψηφική και ότι το 8%είναι ένα ποσοστό ανάγκης υπό έκτακτες συνθήκες. Όμως, πρόσθεσε, ήταν και είναι μια θετική ανατροπή σε σχέση με προβλέψεις, σε σχέση με ευχές, σε σχέση με κατάρες, σε σχέση με κρυφές επιθυμίες. Γιατί όλα αυτά υπήρξαν στο χώρο μας.
Επισήμανε ότι το ποσοστό της Ελιάς- Δημοκρατικής Παράταξης είναι αυτό που διασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα, τη σταθερή πορεία της χώρας προς την ασφαλή έξοδο από την κρίση και έδωσε στη χώρα ζωτικό πολιτικό χρόνο για μια κρίσιμη, τελική, εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος.
«Είναι περίεργο κάποιοι να λυπούνται που δεν φλερτάρουμε, δεν φλερτάραμε με το ρόλο της θλιβερής ουράς του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε άποψη για την πορεία της χώρας. Είναι περίεργο κάποιοι να λυπούνται που πήραμε το περιορισμένο 8% και έχουμε δυο ευρωβουλευτές και δεν πήραμε 1% και κάτι χωρίς εκπροσώπησηστην Ευρωβουλή. Είναι σημαντικό για την κεντροαριστερά της ευθύνης να λέει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σταθερά και να μην διακυβευτεί η πορεία της για λόγους τεχνητούς, δήθεν θεσμικούς. Είναι σημαντικό να λέει ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να συμπράξουν, να συναινέσουν με αίσθημα εθνικής υπευθυνότηταςώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ικανός να ενώσει τη χώρα, να ενώσει το έθνος, έτσιώστε και η Βουλή να μη διαλυθεί τεχνητά και η χώρα να μην διακόψει την τελική φάση της πορείας της προς την έξοδο από την κρίση;
Προφανώς αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις και οι πρωτοβουλίες περί Κεντροαριστεράς θα πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, ισοτιμία, με στρατηγική καθαρότητα, με θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς προνομοιακούς ρόλους « και με προγραμματική εντιμότητα, γιατί δεν χωρά φεστιβάλ δημαγωγίας και λαϊκισμού, ψευδαισθήσεων και υποσχέσεων.
«Δεν μασάει κανείς πια», είπε
Έκανε άνοιγμα στο Ποτάμι, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιλογές του ελληνικού λαού» και το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του νέου σχήματος στις ευρωεκλογές. Επισήμανε ότι το Ποτάμι δεν έχει αποσαφηνίσει τον προγραμματικό του λόγο και την ταυτότητά του, όμως σημείωσε ότι πρέπει να καταγραφεί η απαρχή μιας δημοκρατικής οργάνωσης και συλλογικότητας, η απόφαση του να ενταχθεί στην Κ.Ο. των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -«αυτό είναι καλοδεχούμενο» – και η θέση του υπέρ τη ανάγκηςσυναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό στις ευρωεκλογές, ούτε για την εσωτερική κρίση και τον έντονο διάλογο. Αντιμετωπίζουμε κάθε σχήμα με απόλυτο σεβασμό, με τις επιλογές του και την οργάνωσή του.Χωρίς ψευτοεισοδισμούς. Αλλά βεβαίως αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία σε κάθε πρόσωπο, σε κάθε βουλευτή, σε κάθε στέλεχος του κοινωνικού και πολιτικού χώρου».
Στη συνέχεια έγινε εντενής συζήτηση για την κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ και ιδίως για τις πρωτοβουλίες της μειοψηφίας και τις ομιλίες του Σπ. Λυκούδη στην περιφέρεια. Από τις τοποθετήσεις των παριστάμων υπήρξε σύμπτωση στο ότι η Ελιά θα πρέπει με τις πρωτοβουλίες της να συγκεντρώσει την ευρύτερη μεταρρυθμιστική παράταξη, ότι ο ανασχηματισμός δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του κόσμου της Κεντροαριστεράς, ότι θα πρέπει να υπάρξει ανυποχώρητο μέτωπο κατά του λαϊκισμού και ότι ο διάλογος με τις υπόλοιπες δυνάμεις και τα πρόσωπα του χώρου στη βάση της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα και για σύγχρονο μεταρρυθμιστικό λόγο.