Παγώνει η πώληση της ΕΥΑΘ – Τα εναλλακτικά σενάρια από το ΤΑΙΠΕΔ

«Παγώνει» η πώληση της ΕΥΑΘ από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

«Παγώνει» η πώληση της ΕΥΑΘ από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ, η οποία στηρίζεται στο σκεπτικό ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο, ουσιαστικά «ακινητοποιεί» τη δυνατότητα πώλησης του 67% των μετοχών της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί μια νέα κατάσταση. Το δεδομένο αυτό είναι αδύνατο να το αγνοήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την περίπτωση της ΕΥΑΘ»
δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ντίνος Μανιατόπουλος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες ότι το προηγούμενο που δημιουργήθηκε για την ΕΥΔΑΠ κρίνεται αυτή τη στιγμή ακαταμάχητο και για την περίπτωση της ΕΥΑΘ.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74,017% της ΕΥΑΘ.
Ως πριν από λίγες ημέρες κατείχε και το 61,33% της ΕΥΔΑΠ με σκοπό την πώληση εταιρείας το 2015. Ωστόσο οι τίτλοι τέλους για την αποκρατικοποίηση έπεσαν (πριν καν αρχίσει) αυτή την εβδομάδα. Ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο γνωστοποιούσε την ακύρωση της μεταβίβασης του 34% της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι στο ΤΑΙΠΕΔ απέμεινε ποσοστό μόλις 27,3%…
Αντιστροφή μεταβίβασης
Το ΣτΕ σημειώνει ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση προσκρούει σε άρθρα του Συντάγματος που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της. «Η κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» τονίζουν οι δικαστές.
Με βάση τα νέα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα υποχρεωθεί να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο και ένα ποσοστό άνω του 50% από το 74,017% των μετοχών της ΕΥΑΘ που πέρασαν σε αυτό. Πρόκειται επομένως για αντιστροφή της μεταβίβασης και αναστολή της πώλησης καθώς το Ταμείο είχε ήδη δρομολογήσει τον διαγωνισμό για το 67% των μετοχών της ΕΥΑΘ, ενώ είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους ομίλους.
Και πολιτικοί λόγοι
Πέρα από την ερμηνεία των αποφάσεων της Δικαιοσύνης υπάρχουν ασφαλώς και πολιτικοί λόγοι που φαίνεται ότι «βάρυναν» στη διαφαινόμενη επιλογή της κυβέρνησης να μην πουλήσει αυτή τη στιγμή την ΕΥΑΘ. Είναι άλλωστε γνωστές οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πλευρά της δημοτικής Αρχής αλλά και οργανώσεων πολιτών στη Θεσσαλονίκη οι οποίες κορυφώθηκαν με τη διενέργεια άτυπου δημοψηφίσματος τον Μάιο παράλληλα με τις περιφερειακές εκλογές.

«Μια ολόκληρη πόλη ένωσε τη φωνή και τις δυνάμεις της για να πει το αυτονόητο, ότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, διεκδικώντας παράλληλα το δικαίωμα για τοπικά δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα»
αναφέρει το μέλος της πρωτοβουλίας «Σώστε το Νερό» κυρία Γιάννα Τσόκου.
Οι τρεις επιλογές και ο στρατηγικός επενδυτής
Σε περίπτωση που το ΤΑΙΠΕΔ επιστρέψει το 50% συν μια μετοχή πίσω στο Δημόσιο (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή) το Ταμείο έχει στη συνέχεια τρεις επιλογές:

1.
Την εκχώρηση μειοψηφικής συμμετοχής. Να πουλήσει δηλαδή ποσοστό ως 24% σε «στρατηγικό επενδυτή» μεταβιβάζοντας και το μάνατζμεντ. Σε αυτή την περίπτωση ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης αλλά το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρεί τον έλεγχο.

2.
Τη διάθεση μετοχών (πάλι ως 24%) μέσω Χρηματιστηρίου διατηρώντας το Δημόσιο το μάνατζμεντ.

3.
Να επιστρέψει το ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρο το ποσοστό του στο Δημόσιο ακυρώνοντας όχι απλώς το σχέδιο πώλησης αλλά και αυτό της εισόδου ιδιώτη επενδυτή.
Με δεδομένη την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος η επιλογή που διατηρεί «λογική αποκρατικοποίησης» είναι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η πρώτη, η αναζήτηση δηλαδή στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα δοθεί και το μάνατζμεντ. Ωστόσο παραμένει αβέβαιο το κατά πόσον θα διατηρηθεί το ενδιαφέρον καθώς ένα ποσοστό 24% δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό εφόσον δίνει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στον υποψήφιο επενδυτή.
Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο ψάχνει εναγωνίως έσοδα για την ΕΥΑΘ (και παραλλήλως για την ΕΥΔΑΠ) έτσι ώστε να συντηρηθεί το δίκτυο που παρουσιάζει προβλήματα και διαρροές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.