Στην υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο προχωρούν οι «28» και η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία.
Η συμφωνία έχει κεντρική σημασία για το Κίεβο, με τον πρόεδρο Ποροσένκο να υπογράφει το κείμενο από το οποίο ο Γιανουκόβιτς είχε απομακρυνθεί, πυροδοτώντας την εσωτερική σύγκρουση που έφερε τη χώρα σε διαμελισμό. Πριν ακόμη στεγνώσει το μέλανι αντέδρασε η Ρωσία.
Την Παρασκευή, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας και οι ηγέτες των «28» υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολιτικής συνεργασίας της ΕΕ με τις τρεις χώρες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Η Ουκρανία είχε ήδη υπογράψει το πολιτικό σκέλος το Μάρτιο.
Στο φόντο βρίσκεται η Ρωσία, η οποία και επιδίωκε την ένταξη της Ουκρανίας στην «Ευρασιατική Ένωση» (που τελικά συστάθηκε χωρίς το Κίεβο). Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει επανειλημμένα αναφέρει πως δεν πρόκειται για «σφαίρες επιρροής»: Ενδεικτικά, μετά την υπογραφή της συμφωνίας την Παρασκευή, ο Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε με νόημα πως οι «συμφωνίες διασύνδεσης δεν είναι εναντίον κανενός».
Η συμφωνία διασύνδεσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το φθινόπωρο. Ουσιαστικά, με την εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, για τα προϊόντα των τριών χωρών θα ανοίξει η αγορά των «28» και αντιστρόφως. Η παράλληλη πολιτική συνεργασία στοχεύει στην εμβάθυνση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις τρεις χώρες.
«Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία πλήρωσε το υψηλότερο δυνατό τίμημα για να δει την υλοποίηση των ευρωπαϊκών της ονείρων» είπε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
«Ο λαός της Γεωργίας επέλεξε τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις και την μη αντιστρέψιμη πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» ανέφερε μετά την υπογραφή της συμφωνία ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιράκλι Γκαριμπασβίλι.