H Προύσα (Bursa) και το Παραδοσιακό Χωριό Κουμαλικτσίκ (Cumalıkzık) και η Πέργαμος (İzmir Bergama) εισήχθηκαν στον Kατάλογο της UNESCO με τα Mνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της δημοκρατίας της Τουρκίας. H Προύσα και το Παραδοσιακό Χωριό Κουμαλικτσίκ ως «γενέτειρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και η Πέργαμος ως «πολυεπίπεδη περιοχή πολιτιστικού τοπίου». Η απόφαση πάρθηκε στη 38η συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα.
Πρώτη πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας με ιστορικά έργα από την περίοδο γέννησης της αυτοκρατορίας, η Προύσα βρίσκεται σε εξέχουσα θέση με την φυσική ομορφιά της αλλά και τη βιομηχανία της. Με την 700 χρόνων Ιστορία του, το παραδοσιακό χωριό Κουμαλικτσίκ ξεχωρίζει χάρη στη διατηρούμενη μέχρι σήμερα οθωμανική οικιστική δομή του. Με την εμπορική κουλτούρα και τη συνέχιση της αγροτικής ζωής αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του ιδανικού τρόπου ζωής κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά στην πόλη.
Με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, η Πέργαμος από την πλευρά της αποτελεί μια «πόρτα» για την ιστορία. Γνωστή με αυτή την ονομασία από την αρχαιότητα, θεωρείται ένα από το σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ελληνιστικής περιόδου. Η Πέργαμος, όπου βρισκόταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της ελληνιστικής περιόδου, προστέθηκε στον κατάλογο στην κατηγορία πολιτιστικού τοπίου. Η περιοχή περιέχει μνημεία ελληνιστικής, ρωμαίικης, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου και αποτελείται από ακρόπολη, εφτά τύμβους στη γύρω περιοχή και τον ιερό χώρο Kybele.
Πενήντα δυο περιοχές της χώρας _δυο πολιτιστικού/ φυσικού πλούτου, μια φυσικού και 49 πολιτιστικού τοπίου_ περιλαμβάνονται στον προσωρινό κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Με την προσθήκη των Προύσα και Πέργαμος, ο αριθμός των τουρκικών πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανήλθε στα 13.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του 1972, η οποία περιλαμβάνει 191 κράτη-μέλη, άλλα τουρκικά μνημεία που βρίσκονται ήδη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι: Οι ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης με σημαντικά μνημεία, το Τέμενος Divriği, το Darüşşifası, το Hattuşaş, τοόρος Nemrut, το Xanthos-Letoon, η πόλη Safranbolu, η αρχαία πόλη Truva (Τροία), το Τέμενος Selimiye στο Edirne και το συγκρότημα των κτιρίων του, το Εθνικό Πάρκο Göreme, η Kapadokya (Καππαδοκία), η Ιεράπολη Pamukkale και η νεολιθική πόλη Çatalhöyük.