Στους μικρούς οικισμούς _ με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους ή και προϋφιστάμενων του 1923 _, για τους οποίους δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, θα επιτρέπονται ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, χωρίς όριο κλινών ή τετραγωνικών.
Σύμφωνα με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, σχετική διάταξη, η οποία περιόριζε τη μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης στα 2.000 τ.μ. ανά οικόπεδο και τη δυναμικότητα στις 50 κλίνες, ανά τουριστική επιχείρηση.
Επίσης, αφαιρέθηκε διάταξη η οποία αφορούσε περιοχές με χρήσεις «Τουρισμός –αναψυχή –παραθεριστική κατοικία» και επέτρεπε έως 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο για εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και εκθέσεις.
Υποχώρηση από το ΥΠΕΚΑ
Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, έκανε ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις επιτρεπόμενες χρήσεις στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο επί κύριων οδικών αξόνων σε περιοχές αμιγούς ή αποκλειστικής κατοικίας. Σε αυτές, εκτός κατοικίας, θα επιτρέπονται πλέον μόνο γραφεία (μικρής κλίμακας) και πρεσβείες.
Επίσης, οι κατηγορίες χρήσεων γης θα μπορούν να τροποποιούνται με Προεδρικό Διάταγμα (ώστε να περνούν από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας), μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος.
Το ΥΠΕΚΑ υποχώρησε και ως προς τις αλλαγές που μπορεί να επέρχονται στον χωροταξικό σχεδιασμό με υπουργικές αποφάσεις. Έτσι, με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και του συναρμόδιου υπουργού, μπορεί να επέρχονται μόνο εντοπισμένες και μη ουσιώδεις τροποποιήσεις στα εγκεκριμένα Εθνικά και στα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, όπως γραμματικές διατυπώσεις, διορθώσεις σφαλμάτων, αποσαφηνίσεις διατυπώσεων, εναρμόνιση κειμένων και διαγραμμάτων.