Οταν τα τραγούδια μάς ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Ο απλός ποιητικός λόγος των δημοτικών τραγουδιών, οι μελωδίες που εκφράζουν τις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας,

Ο απλός ποιητικός λόγος των δημοτικών τραγουδιών, οι μελωδίες που εκφράζουν τις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, τα ρυθμικά σχήματα που κάθε τοπική κοινότητα χρησιμοποιεί και οι κατά τόπους φορεσιές συνθέτουν τον πλούτο της δημοτικής μουσικής.
Στην αρχή του καλοκαιριού το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (ΛΕΒ) σέρνει τον χορό σε μια ελληνική βραδιά και θυμίζει σε όλους τη λεβεντιά της ελληνικής ψυχής και το μεγαλείο του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

«Πρόκειται για μια παραγωγή ιστορικού, εθνογραφικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, η οποία προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό με πολύ μεράκι από τον επικεφαλής των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ Γιάννη Πραντσίδη, με στόχο να ιχνηλατήσει τα δημοτικά τραγούδια ως δημιούργημα των νεότερων χρόνων με βαθύτερη καταγωγή στο Βυζάντιο και την αρχαιότητα»
εξηγεί στο «Βήμα» η πρόεδρος του Λυκείου κυρία Μαρία Σπανού.
Η μουσικοχορευτική αυτή παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 την Κυριακή 29 Ιουνίου στο ανοικτό θέατρο της Ν. Ιωνίας Βόλου και υπόσχεται ένα αξέχαστο ταξίδι στο δημοτικό τραγούδι. Μια περιπλάνηση στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με οδηγό μια δέσμη από δημοτικά τραγούδια του τόπου μας, τα οποία παραμένουν σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας ως τις μέρες μας, αντανακλώντας ένα ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας.

«Οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Τμήματος του Αλμυρού, περίπου 250 χορευτές που εναλλάσσονται, πάνω από 500 φορεσιές και οι δεξιοτέχνες μουσικοί και τραγουδιστές θα προσπαθήσουν να «εγκωμιάσουν» όλες εκείνες τις ιστορικές θεματικές ενότητες που η λαϊκή μούσα αγάπησε πολύ και ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να διαφυλάξει ως ανεκτίμητο παγκόσμιο θησαυρό»
σχολιάζει η κυρία Σπανού.
Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ταξίδι με μουσική και τραγούδια που ξεκινούν από τον Πόντο, τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και το Πήλιο για να φθάσουν στο Ιόνιο και να περάσουν στη συνέχεια στο Αιγαίο και την Κρήτη. Δημοτικά τραγούδια που μπορεί να είναι γνωστά, αλλά έτσι όπως παρουσιάζονται αποκτούν διαφορετική διάσταση και αξία.
Θεματικές ενότητες


Πιο συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:

1.
«Της Ωριάς το κάστρο», με παραλλαγές από την Ηπειρο, τη Χίο, την Πελοπόννησο και την Κύθνο.

2.
«Ο Πραματευτής», με παραλλαγές από τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Ηπειρο, το Κεραμίδι του Πηλίου και τη Νάουσα.

3.
«Η Ξενιτιά», με παραλλαγές από το Μπογιαλίκι της Βόρειας Θράκης, της Χαλκιδικής, του Πόντου, του Ζαγορίου και της Κόνιτσας.

4.
«Το Γεφύρι της Αρτας», με παραλλαγές από το Αμόριο Εβρου, την Αιανή Κοζάνης, την Ιερισσό Χαλκιδικής, τη Σκιάθο, το Ποιμενικό Εβρου και τον Πόντο.

5.
«Ο Κυρ-Βοριάς», με παραλλαγές από το Κεραμίδι Πηλίου, την Μπάνα της Β. Θράκης και την Κρήτη.

6.
«Αγουρος Πέτρα πελεκά» (τραγούδι της αγάπης), με παραλλαγές από τη Σκύρο, τον Πολύγυρο, τον Βλοχό της Καρδίτσας και της Καρπάθου.

7.
«Ο Γιαννάκης», με παραλλαγές από την Κέρκυρα, το Καβακλί της Βόρειας Θράκης, τους Βλάχους των Σερρών, τους Σοφάδες Καρδίτσας και τη Δυτική Θράκη.

8.
«Πώς πιάνεται η αγάπη», με παραλλαγές από την Ηπειρο, την Μπάνα και το Μεγάλο Μοναστήρι της Βόρειας Θράκης.
Οπως επισημαίνει η κυρία Σπανού «αυτό που παρουσιάζει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι επιδιώχθηκε να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενδυματολογική ποικιλία. Μπορεί να μην παρουσιάζονται όλες οι φορεσιές που υπάρχουν στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον λόγω του αριθμού τους, αλλά παρουσιάζεται ένα μεγάλο εύρος γεωγραφικών περιοχών από όπου έλκουν την καταγωγή τους τα τραγούδια της παράστασης, γεγονός που καθιστά την παράσταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».
Περισσότερες από 500 αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφα θα «ανέβουν» στη σκηνή, φορεσιές χειροποίητες που έχουν κατασκευαστεί κάτω από αυστηρή παρακολούθηση του τμήματος ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων.
Οι συντελεστές της παράστασης


Την επιμέλεια της παρουσίασης των χορευτικών ομάδων έχουν οι Γιάννης Πραντσίδης, Θανάσης Μπέας, Μάκης Μαυρομάτης και Φώτης Σκαμαγκούλης.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Γιάννης Τράντας ενώ την ευθύνη και επιμέλεια της παράστασης έχει η Εφορεία Χορού με επικεφαλής την κυρία Αννα Κουτσελίνη.
Οσον αφορά την προετοιμασία και την οργάνωση της ενδυματολογικής παρουσίασης αυτή ανήκει στην Εφορεία της γυναικείας ιματιοθήκης με επικεφαλής την έφορο κυρία Ασπα Καπουρνιώτη και της ανδρικής στην κυρία Κατερίνα Δουλκέρογλου.
Σημαντικός επίσης παράγοντας της εκδήλωσης είναι φυσικά οι συντελεστές της. Εκτός από τους πολυάριθμους χορευτές των ομάδων του ΛΕΒ είναι και οι μουσικοί Φιλιππίδης Νίκος (κλαρίνο), Φιλιππίδης Κώστας (λαούτο), Κατσιγιάννης Ανδρέας (σαντούρι), Δασκαλόπουλος Χρήστος (βιολί), Πάγκαλος Γιώργος (λαούτο), Πορταλιός Γιώργος (κρητική λύρα), Μούτσελος Νίκος (γκάιντα και τσαμπούνα), Κοσμίδου Αναστασία (κρουστά), Χωραφαΐδης Δαμιανός (ποντιακή λύρα), Ψαθάς Δημήτρης (ζουρνάς), Ψαθάς Βαγγέλης (ζουρνάς – νταούλι) και Αλταντζίδης Δημήτρης (ακορντεόν). Τραγουδούν οι Πάγκαλος Γιώργος, Γακιόπουλος Δημήτρης και Βαρελά Ελεάνα.
Για την εντατική προετοιμασία της παράστασης εργάστηκε εκτός από το διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, σημαντικός αριθμός εθελοντών ενώ την εκδήλωση υποστηρίζει και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας.
Η τιμή του εισιτηρίου κυμαίνεται στα 10 ευρώ για ενηλίκους και 5 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και πολυτέκνους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2421033.938 και 2421025.363.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.