Την Τετάρτη 25 Ιουνίου ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τη ΔΕΗ, το χρέος και τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}
Για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι ένα δίδαγμα ότι η ομαδικότητα, η αποφασιστικότητα και η φαντασία μπορούν να έχουν πάρα πολύ σοβαρά αποτελέσματα και – κάτι για να το ακούμε και εμείς, οι αριστεροί – ότι τα εσωτερικά προβλήματα και οι εντάσεις πρέπει να μένουν εν οίκω.
Στην Κεντρική Επιτροπή ενισχύσαμε ή επαναφέραμε – όπως θέλετε πείτε το – την πρόταση για συμπαράταξη των δυνάμεων από τα αριστερά της Αριστεράς έως τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας. Είναι μια λογική που επιτάσσει στα κόμματα να προκρίνουν τα διλήμματα πολιτικής και όχι την αναπαραγωγή για το πώς πολιτεύονται. Είναι μια πρόταση που δεν αγκαλιάστηκε αρχικά από πολιτικές ηγεσίες, αλλά από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι ρητή πρόταση, η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ.
Ήταν ένα εγχείρημα που έβαλε τις βάσεις και τα θεμέλια για αυτό που ζούμε εδώ και καιρό. Έβαζε δηλαδή τα θεμέλια για την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, προχώρησε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις που δεν αποδείχθηκαν επιτυχημένες και κυρίως δεν κατάφερε να τιθασεύσει τα οικονομικά της χώρας σε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα. Τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής ήρθαν να αποτυπωθούν με εκκωφαντικό τρόπο μέσα στην πορεία του μνημονίου. Έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ακόμη και άνθρωποι που δεν χαρακτηρίζουν εαυτούς ως κεντροαριστερούς και δεν υπάρχουν στη δική μας, ιστορική Αριστερά, αποστασιοποιούνται και αντιλαμβάνονται ότι το να αφήνουμε στην αγορά να κανονίζει και να κατανέμει βασικά αγαθά δεν είναι η λύση που πρέπει να προκρίνουμε. Αυτό είναι το γεγονός που διαμορφώνει τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων.
Η ΔΗΜΑΡ έχει οριοθετηθεί από την κυβέρνηση του μνημονίου με την αποχώρησή της και βρίσκεται σε περίοδο έντονων εσωτερικών ζυμώσεων και υποχρέωσης του να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα. Ήταν πολύ ρητές οι διατυπώσεις των αποφάσεών μας: βεβαίως και καλείται η ΔΗΜΑΡ να συμβάλει στη δική μας πορεία. Και απολύτως απευθυνόμαστε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, διότι γνωρίζουμε ότι άνθρωποι προοδευτικοί, με ευαισθησία, ενδεχομένως δείλιασαν ή φοβήθηκαν στις εκλογές του 2012 ή του καλοκαιριού, αλλά βεβαίως απευθυνόμαστε στον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ.»
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
«Διατηρεί την πολιτική πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας ευρύτερες δυνάμεις να συμπαραταχθούν σε ένα μέτωπο σωτηρίας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η αντιπολίτευση ελέγχει την κυβέρνηση και δημιουργεί συνθήκες πολιτικής πίεσης για να αποτρέψει την κυβέρνηση. Επειδή, όμως, δεν είμαστε σε μια συνηθισμένη πολιτική φάση, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ακράδαντο επιχείρημα, το οποίο είναι η απονομιμοποίηση των κομμάτων που κυβερνούν.
Απολύτως (θα ακυρώσουμε το νόμο ως κυβέρνηση). Βεβαίως η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο.»
Για τη διαπραγμάτευση για το χρέος
«Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος, δηλαδή πλήρως απονομιμοποιημένη για να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος. Και η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν έχουν περγαμηνές στη διαχείριση κουρέματος του χρέους – αναφέρομαι στο εγκληματικό PSI. Και έχει αποκαλυφθεί, και με δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη, ότι η πορεία της οικονομίας και των ενδεχόμενων μέτρων δεν αλλάζει παρά μόνο με νέα μέτρα, εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό.
Εμείς, έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι δεν μπορεί το κούρεμα του χρέους να αποτελέσει από μόνο του ένα θέμα στο οποίο θα συγκλίνουν ή θα αποκλίνουν οι πολιτικές δυνάμεις. Διότι όσο και να μας χαρίσουν το χρέος, όσο επιμένουμε στις πολιτικές του Μνημονίου, θα βρισκόμαστε στο αδιέξοδο να συζητάμε κάθε ένα ή δύο χρόνια για το ίδιο πράγμα. Οι χρηματοδοτικές και οικονομικές λύσεις μπορούν να βρεθούν και το χρέος ήταν ο μοχλός, όχι η ουσία. Ήταν ο μοχλός για να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές.
Προφανώς (και αν αναλάβουμε την εξουσία) θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για το χρέος και από πολύ καλύτερες θέσεις. Διότι, βάλτε και εσείς τον εαυτό σας στη θέση του αντισυμβαλλόμενου με την Ελλάδα. Τι θα προτιμούσατε; Μια κυβέρνηση ισχυρή, με νωπή λαϊκή εντολή και πλειοψηφία; Από θέση ισχύος διαπραγματεύεται όποιος έχει προτάσεις, λαϊκές συμμαχίες και την κοινωνία στον πλευρό του. Από ανίσχυρη θέση διαπραγματεύεται όποιος έχει απονομιμοποιηθεί με τη λαϊκή ψήφο και έχει βάλει την υπογραφή του ότι θα εφαρμόζει αυτά, βρέξει-χιονίσει.
Είναι προφανές ότι δεν θα υπογραφεί καμία συμφωνία που δεν θα έχει προκύψει από μια κυβέρνηση που ανταποκρίνεται στη λαϊκή βούληση.»