Την Τρίτη 24 Ιουνίου ο Θόδωρος Μαργαρίτης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές εξελίξεις.{{{ audio1 }}}

Για την κεντροαριστερά, τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές εξελίξεις

«Θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνεννοήσεων και συνθέσεων και να βρούμε όλες τις δυνατές λύσεις για μια πολιτική συνεννόηση μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες για τη ΔΗΜΑΡ. Φοβάμαι, όμως, ότι ορισμένοι φίλοι και σύντροφοί μου στη ΔΗΜΑΡ έχουν μια μανία καταδιώξεως. Εννοώ ότι θα γίνει μια συζήτηση και θα βρούμε λύσεις, αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν τα πράγματα με τη λογική ότι υπάρχουν εσωτερικοί εχθροί. Πρέπει να συζητήσουμε και να βρούμε ένα modus vivendi, ένα συμβιβασμό. Θα είμαι ειλικρινής: και η μεταρρυθμιστική τάση πρέπει να εκπροσωπεί το μεταρρυθμιστικό λόγο στο κόμμα. Να αναζητεί συνθέσεις, διορθώσεις και αλλαγές και όχι αριστερίστικα πράγματα, όπως αδιαλλαξία και θετικοποίηση των συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να βρούμε μια συμφωνία και οι αποφάσεις της Κ.Ε. βοηθούν σ’ αυτό.

Είμαι κατά των παραιτήσεων γενικά. Οι επιλογές γίνονται με βάση πολιτικές αποφάσεις. Αν κάποια πολιτική επιλογή δεν μου αρέσει, η παραίτησή μου θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Οι παραιτήσεις, όμως, την ώρα που η ΔΗΜΑΡ περνά δυσκολίες, δεν βοηθά ιδιαίτερα. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να πάμε συντεταγμένα σε ένα συνέδριο. Η κυβέρνηση, στην οποία κάνουμε κριτική, επειδή σωστά τη στηρίξαμε στην κρίσιμη φάση του 2012, επειδή τότε ο κίνδυνος του ευρώ ήταν υπαρκτός, δεν σημαίνει ότι τώρα θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται μια κεντροαριστερά στην Ελλάδα και μια συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις τάσεις, κόμματα και κινήσεις στο χώρο. Δεν μπορεί η κεντροαριστερά στην Ελλάδα να έχει το ίδιο σχέδιο με την κεντροδεξιά και τη δεξιά για την ελληνική οικονομία. Είναι υπαρκτές οι διαφορές. Δεν το πιστεύω ότι έκλεισε ο κύκλος της αριστεράς-δεξιάς. Στις ευρωεκλογές συζητήσαμε για τα ευρωπαϊκά και τώρα πρέπει να συζητήσουμε τα μεγάλα πράγματα για την Ελλάδα, αλλά φέρνουμε νωρίτερα τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξυπνήσουμε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αυτό θα το κρίνουμε την κατάλληλη στιγμή, συνεκτιμώντας την πορεία των πραγμάτων. Ούτε θέλουμε ως ΔΗΜΑΡ καμία αίσθηση αδυναμίας, να υποταχθούμε κι εμείς σ’ αυτό το κλίμα υποχωρητικότητας του πολιτικού συστήματος, το οποίο συζητάει ζητήματα σκαμπρόζικα που προκαλούν ένταση.»