Μικρά εγκλήματα σε μεγάλα πανεπιστήμια – Στον αέρα και πάλι το εξάμηνο

«Μικρά εγκλήματα που περνούν στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων», όπως χαρακτηριστικά έλεγε έμπειρος πανεπιστημιακός που μίλησε στο «Βήμα», συντελούνται αυτές τις ημέρες στα δύο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Μικρά εγκλήματα που περνούν στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων», όπως χαρακτηριστικά έλεγε έμπειρος πανεπιστημιακός που μίλησε στο «Βήμα», συντελούνται αυτές τις ημέρες στα δύο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θέμα εξαμήνου τίθεται πάλι στα δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπου η ένταση που δημιουργείται εκ νέου από τους διοικητικούς υπαλλήλους οδηγεί σε φαινόμενα διάλυσης.
Ολα αυτά ενώ τα φαινόμενα βίας και βανδαλισμών εντείνουν τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα δύο ιδρύματα. Από τη μία πλευρά οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την Πολιτεία πέρυσι το φθινόπωρο ώστε να σταματήσουν οι τρίμηνες κινητοποιήσεις στα δύο ιδρύματα δεν ικανοποιήθηκαν, αλλά έδωσαν σε πολλούς το μήνυμα της εξαπάτησης. Από την άλλη πλευρά, λίγοι αλλά φανατικοί σκληροπυρηνικοί εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων του ΕΜΠ έκλεισαν τις προηγούμενες ημέρες τις πύλες του απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτό, κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Οπως αναφέρουν πανεπιστημιακοί που μίλησαν στο «Βήμα», λόγω της έλλειψης υπηρεσίας φύλαξης του Πανεπιστημίου Αθηνών (οι εργαζόμενοι μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης «απαγορεύτηκαν» από φοιτητές ακροαριστερών πεποιθήσεων), τις τελευταίες ημέρες γίνονται διαρκώς κλοπές και βανδαλισμοί. Οκτώ πόρτες έσπασαν τις προηγούμενες ημέρες άγνωστοι στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έκλεψαν στη συνέχεια εξοπλισμό εκατομμυρίων και ερευνητικά στοιχεία μηνών, γεγονότα που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς καθώς συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Στο ίδιο τμήμα πλέον μόνο ένας διοικητικός υπάλληλος και η προϊσταμένη του έμειναν από την περασμένη εβδομάδα για την εξυπηρέτηση περίπου 1.200 φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του τμήματος κ. Γ. Τόμπρας δέχθηκε βίαιη επίθεση τις προηγούμενες ημέρες από σκληροπυρηνικούς φοιτητές που απαιτούσαν να λάβει απόφαση για να κλείσει το τμήμα του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Για το θέμα αυτό το Συμβούλιο του Ιδρύματος εξέφρασε ήδη τον αποτροπιασμό του και κάλεσε τον πρύτανή του και τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών κ.κ. Θ. Πελεγρίνη και Κ. Βαρώτσο να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση ώστε να επιβληθούν οι κυρώσεις που επισύρουν τέτοιες πράξεις.
Στο Μαθηματικό Τμήμα του ίδιου ιδρύματος την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι έσπασαν τις πόρτες σε όλες τις αίθουσές του.
Η Νομική και η Ιατρική Σχολή του Ιδρύματος έμειναν χθες, Πέμπτη, κλειστές καθώς ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων των διοικητικών υπαλλήλων που εντάχθηκαν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας για να μπουν στο καθεστώς της διαϊδρυματικής κινητικότητας.
«Εχουμε 394 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, προκηρύχθηκαν για το ΕΚΠΑ μόνο 142 θέσεις και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει σήμερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σχολής που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Θάνος Δημόπουλος. «Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι το Ιδρυμα δεν ρωτήθηκε ούτε καν για την κατανομή αυτών των θέσεων ανά ειδικότητα. Συγκεκριμένα για την Ιατρική Σχολή τα στοιχεία για τη Γραμματεία διαμορφώνονται ως εξής: από τους 20 υπαλλήλους που απασχολούνται σήμερα στη Γραμματεία 10 υπάλληλοι είναι σε διαθεσιμότητα, ένας ανήκει σε κλάδο ο οποίος καταργήθηκε και ένας υπάλληλος συνταξιοδοτείται. Αυτό έχει ως συνέπεια να παραμείνουν στη Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής επτά άτομα και ο προϊστάμενος της Γραμματείας» τονίζεται στο κείμενο.
«Το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων οδήγησε σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας της Σχολής μας ως τον Ιανουάριο 2014. Από τις 15 Ιανουαρίου 2014 ως τις 18 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκαν περί τις 90 κρίσεις μελών ΔΕΠ. Αυτή η πολύπλοκη και χρονοβόρος διαδικασία στηρίχθηκε στην εντατική εργασία όλων των υπαλλήλων της Ιατρικής Σχολής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό κατάργηση. Στην παρούσα όμως συγκυρία όπου επίκειται η απόλυσή τους η περαιτέρω λειτουργία της Σχολής καθίσταται εξαιρετικά προβληματική» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Σχολής.
Θέμα εξαμήνου στο Πολυτεχνείο
Οπως λένε εκπρόσωποι του Ιδρύματος, σε κάποιες σχολές του ΕΜΠ τίθεται θέμα απώλειας του εαρινού εξαμήνου, ενώ οι επτά από τις εννέα σχολές του βρίσκονται σε κατάληψη από φοιτητές αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους τους.
Παράλληλα η κατάσταση στο Ιδρυμα ήταν κυριολεκτικά εκρηκτική καθώς οι καταληψίες δεν επέτρεπαν την είσοδο στην Πολυτεχνειούπολη σε κανένα όχημα. Πάντως η κεντρική διοίκηση του Ιδρύματος λειτουργούσε και ενδιαφερόμενοι μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν, μπαίνοντας όμως στον χώρο χωρίς αυτοκίνητο. Σε αυτό το κλίμα δραματική έκκληση έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΜΠ κ. Μιχ. Τριανταφύλλου αναφέροντας σε σχετική επιστολή του ότι «η πολυτεχνειακή κοινότητα πρέπει να επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, ιδίως απέναντι στους φοιτητές, και να συμβάλει άμεσα στην ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους του ΕΜΠ και στη συνέχιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων».

«Ελπίζουμε ότι αυτό το συναίσθημα ευθύνης θα οδηγήσει και όσους βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης στο να υπερνικήσουν τα εύλογα αισθήματα πικρίας. Η αναφορά σε δίκαια αιτήματα ή σε λάθη της κυβέρνησης δεν δικαιολογεί τον αποκλεισμό πρόσβασης σε δημόσια αγαθά και την παρεμπόδιση της λειτουργίας του Ιδρύματος. Το ΕΜΠ δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανέναν, ούτε στους φοιτητές ούτε στους καθηγητές ούτε στους υπαλλήλους του. Πρωτίστως ανήκει στην κοινωνία και όλοι όσοι το υπηρετούμε οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το κύρος του και το δημόσιο συμφέρον εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή της υπεύθυνης αυτοδιοίκησης»
ανέφερε στην ίδια επιστολή.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.