Μουντιάλ 2014: Μεγάλη νίκη της Κόστα Ρίκα επί της Ιταλίας (1-0)

Μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στην δεύτερη αγωνιστική του 4ου ομίλου του Μουντιάλ με την Κόστα Ρίκα να επικρατεί 1-0 της Ιταλίας με το τέρμα που πέτυχε ο Ρουίς στο 44΄. Με την νίκη της αυτή η ομάδα της Λατινικής Αμερικής προκρίθηκε στην φάση των «16» ενώ αποκλείστηκε η Αγγλία αφήνοντας Ιταλία και Ουρουγουάη να παλεύουν για το άλλο «εισιτήριο».

Μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στην δεύτερη αγωνιστική του 4ου ομίλου του Μουντιάλ με την Κόστα Ρίκα να επικρατεί 1-0 της Ιταλίας με το τέρμα που πέτυχε ο Ρουίς στο 44΄. Με την νίκη της αυτή η ομάδα της Λατινικής Αμερικής προκρίθηκε στην φάση των «16» ενώ αποκλείστηκε η Αγγλία αφήνοντας Ιταλία και Ουρουγουάη να παλεύουν για το άλλο «εισιτήριο».

Στο πρώτο ημίχρονο η Κόστα Ρίκα δεν κλείστηκε πίσω, αλλά πίεσε ψηλά την άμυνα της Ιταλίας που αντιμετώπισε προβλήματα από τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου της. Πιέζοντας ψηλά οι Κοσταρικανοί άφηναν κενά πίσω που παραλίγο να τα εκμεταλλευτεί ο Μπαλοτέλι όταν στο 31΄ δέχτηκε μια εξαιρετική πάσα από τον Πίρλο, αλλά η λόμπα που επιχείρησε πέρασε άουτ.

Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής πάντως έμεινε πιστή στο πλάνο παιχνιδιού της και αυτό απέδωσε στο 44΄ όταν Ντίας βρήκε με σέντρα τον αμαρκάριστο Ρουίς στο δεύτερο δοκάρι που σκόραρε με κεφαλιά στέλνοντας την ομάδα του μπροστά στο σκορ στα αποδυτήρια.

Στην επανάληψη η Ιταλία δεν μπορούσε να δημιουργήσει φάσεις αφού η άμυνα της Κόστα Ρίκα ήταν υποδειγματική κόβοντας με χαρακτηριστική ευκολία τις επιθέσεις των ιταλών.

Τίποτα δεν έβγαινε για την ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι και αυτό δεν οφειλόταν αποκλειστικά τόσο στην κακή απόδοση των παικτών του όσο στην αποφασιστικότητα που πήγαιναν οι Κοσταρικανοί πάνω στην μπάλα «καθαρίζοντας» κάθε φάση.

Λίγο έλειψε μάλιστα η ομάδα του Πίντο Χόρχε Λουίς να πετύχει και δεύτερο τέρμα, αλλά το σουτ του Μπρένες στις καθυστερήσεις πέρασε μόλις άουτ. Πέρα για πέρα δίκαιη η πρόκριση της Κόστα Ρίκα στην φάση των «16» που όπως φάνηκε η νίκη ,με ανατροπή μάλιστα, επί της Ουρουγουάης στην πρώτη αγωνιστική του ομίλου δεν ήταν «πυροτέχνημα».

Πλέον η Κόστα Ρίκα χρειάζεται ένα μόλις βαθμό στο τελευταίο αγώνα επί της αδιάφορης Αγγλίας για να περάσει ως πρώτη στην επόμενη φάση του θεσμού.

Διαιτητής:Ενρίκε Όσες (Χιλή)

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πρατέλι):1. Τζιανλουίτζι Μπουφόν, 7. Ινιάτσο Αμπάτε, 4. Ματέο Ντάρμιαν, 15. Αντρέα Μπαρτσάλι, 3. Τζιόρτζιο Κιελίνι, 5. Τιάγκο Μότα (46΄ 10. Αντόνιο Κασάνο), 16. Ντανιέλε Ντε Ρόσι, 6. Αντόνιο Καντρέβα (57΄ 22. Λορένζο Ινσίνιε), 21. Αντρέα Πίρλο, 8. Κλαούντιο Μαρκίζιο (69΄ 8. Κλαούντιο Τσέρτσι), 9. Μάριο Μπαλοτέλι.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Πίντο Χόρχε Λουίς):1.Κέιλορ Νάβας, 16.Κριστιάν Γκαμπόα, 3.Τζιανκάρλο Γκονζάλες, 4.Μίκαελ Ουμάνα, 5.Σέλσο Μπόργκες, 6.Όσκαρ Ντουάρτε, 7.Κριστιάν Μπολάνιος 9.Τζόελ Κάμπελ (74΄ 21. Μάρκο Ουρένια), 10.Μπράιαν Ρουίς (81΄ 14. Ράνταλ Μπρένες), 15.Τζούνιορ Ντίας, 17.Γιέλτσιν Τεχέντα (67΄ 22.Χοσέ Κουμπέρο)

Επεσόδια στο ημίχρονο

Εν τω μεταξύ μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου υπήρξε ένα μικρής διάρκειας επεισόδιο αφού ο προπονητής της Κόστα Ρίκα, Χόρχε Λουίς Πίντο, πήγε διαμαρτυρηθεί για πέναλτι που δεν δόθηκε στην ομάδα του και υπήρξε μια μικροσυμπλοκή ανάμεσα σε Ιταλούς και Κοσταρικανούς όμως με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το περιστατικό έλαβε τέλος.


Γαλλία – Ελβετία (5-2)

Μαθήματα σύγχρονου ποδοσφαίρου παρέδωσε η Γαλλία, η οποία διέλυσε με 5-2 την Ελβετία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου στην «Φόντε Νόβα» της πόλης Σαλβαντόρ και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκρισή της στους «16» του παγκοσμίου κυπέλλου της Βραζιλίας. Τα τέρματα των «πετεινών» πέτυχαν οι Ζιρού (17΄), Ματουϊντί (18΄), Βαλμπουενά (40΄), Μπενζεμά (67΄) και Σισοκό (73΄). Οι Ελβετοί μείωσαν με το Τζεμαϊλί στο 81΄, ενώ στο 87΄ ο Τσάκα διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Το συγκότημα του Ντιντιέ Ντεσάμπ απέδειξε σε δεύτερο συνεχόμενο ματς, αυτή την φορά με σαφώς πιο δυνατό αντίπαλο από αυτόν την πρεμιέρας (Ονδούρα), ότι είναι φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα στη διοργάνωση. Πρόκειται για μία ομάδα που διαθέτει ίσως την κορυφαία μεσοεπιθετική γραμμή από τις 32 του τουρνουά, τουλάχιστον, με βάση την εικόνα που έχουν δείξει έως τώρα, ενώ είναι εξαιρετική και στα αμυντικά της καθήκοντα (2 γκολ σε 2 ματς, το ένα από φάουλ), με όλους τους παίκτες να μαρκάρουν και να «πνίγουν» τον αντίπαλο. Ακόμη και η Ολλανδία, που στα δύο πρώτα ματς έχει πετύχει κι αυτή 8 τέρματα (έχει δεχτεί, όμως, 3), δεν διαθέτει την ταχύτητα και την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις που παρουσιάζουν έως τώρα οι «τρικολόρ».

Οι «πετεινοί» βρίσκονται με «κλειστά μάτια» στον αγωνιστικό χώρο κι αυτό φάνηκε στα 4 από τα 5 γκολ που πέτυχαν. Ο Ζιρού στο 17΄ με κεφαλιά μετά από κόρνερ έγραψε το 1-0, ένα λεπτό μετά ο Ματουϊντί μετά την ασίστ του Μπενζεμά πέτυχε το 2-0 (φέρει ευθύνη ο Μπενάλιο), ενώ στο 40΄ με τρεις μπαλιές από την άμυνά τους, οι Γάλλοι πανηγύρισαν για τρίτη φορά. Ο Βαράν έδωσε στο Ζιρού κι αυτός «σέρβιρε» μισό γκολ στο Βαλμπουενά, ο οποίος δε δυσκολεύτηκε σε άδεια εστία να κάνει το 3-0.

Θα μπορούσε η Γαλλία να είχε πετύχει νωρίτερα το 3-0, αλλά ο Μπενζεμά στο 33΄ νικήθηκε από το Μπενάλιο στο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από το Τζουρού. Στην επαναφορά της μπάλας ο Καμπάιγ σε κενό τέρμα σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι.

Στο δεύτερο μέρος οι Γάλλοι «κατέβασαν ταχύτητα» και διαχειρίστηκαν το ματς όπως έπρεπε για να κρατήσουν δυνάμεις ενόψει της συνέχειας. Σε ρυθμό…ρελαντί πέτυχαν άλλα δύο γκολ, με τον Μπενζεμά στο 67΄, μετά την ασίστ του Πογκμπά, ενώ στο 73΄ ο στράικερ της Ρεάλ ήταν αυτός που έδωσε στο Σισοκό, που με τη σειρά του νίκησε το Μπενάλιο (5-0).

Προς το τέλος χαλάρωσαν και δέχτηκαν δύο γκολ, το πρώτο στο 81΄ με το απευθείας φάουλ του Τζεμαϊλί, ενώ στο 87΄ από την ασίστ του Ινλέρ, ο Τσάκα με σουτ στην κίνηση πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ (2-5).

Δευτερόλεπτα μετά τη λήξη ο Μπενζεμά σκόραρε και πάλι αλλά το γκολ δεν μέτρησε καθώς ο διαιτητής Κάιπερς είχε ήδη σφυρίξει το τέλος της αναμέτρησης.

ΕΛΒΕΤΙΑ (Ότμαρ Χίτσφελντ):1. Ντιέγκο Μπενάλιο, 2. Στεφάν Λιχτστάινερ, 5. Στιβ βον Μπέργκεν (9΄ 4. Φιλίπ Σεντέρος), 20. Γιοχάν Τζουρού, 13. Ρικάρντο Ροντρίγκες, 8. Γκοχλάν Ινλέρ, 11. Βαλόν Μπεχράμι, 23. Τσερντάν Σακίρι, 10. Γκανίτ Τσακά, 9. Χάρις Σεφέροβιτς (69΄ 19. Γιόζιπ Ντρμιτς), 18. Αντμίρ Μεχμέντι (46΄ 15. Μπλερίμ Τζεμαϊλί)

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ):1. Ούγκο Λιορίς, 2. Ματιέ Ντεμπισί, 4. Ράφαελ Βαράν, 5. Μαμαντού Σακό (66΄ 21. Λοράν Κοσιελνί), 3. Πατρίς Εβρά, 6. Γιοάν Καμπάιγ, 8. Ματιέ Βαλμπουενά (82΄ 11. Αντουάν Γκρισμάν), 14. Μπλεζ Ματουϊντί, 18. Μούσα Σισοκό, 10. Καρίμ Μπενζεμά, 9. Ολιβιέρ Ζιρού (63΄, 19. Πολ Πογκμπά).

Ονδούρα – Ισημερινός (01:00) για την ελπίδα

Με σκοπό να διατηρήσουν τις ελπίδες τους Ονδούρα και Ισημερινός

Ενώ Ονδούρα και Ισημερινός ολοκληρώνουν τους αγώνες του ομίλου (01:00), με τον νικητή να μένει έστω και τυπικά ζωντανός στη μάχη της πρίκρισης στους «16». Ο αγώνας θα διεξαχθεί στη χωρητικότητας 39.631 θεατών «Baixada Αrena» της Κουριτίμπα, με διαιτητή τον Αυστραλό, Μπέντζαμιν Ουίλιαμς.

Οι δύο ομάδες προέρχονται από ήττα στην πρεμιέρα, με τον Ισημερινό να δείχνει σαφώς καλύτερη εικόνα στην αναμέτρηση με την Ελβετία, όπου ηττήθηκε με 2-1 στο τελευταίο λεπτό, αν και προηγήθηκε νωρίς στο σκορ. Αντίθετα, η Ονδούρα αντιστάθηκε στους Γάλλους μέχρι να δεχθεί το πρώτο γκολ και στη συνέχεια, απλά υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του αντιπάλου.

Με βάση τα όσα έδειξαν οι δυο ομάδες στον πρώτο αγώνα, ο Ισημερινός έχει προβάδισμα για την νίκη, καθώς μπορεί να παίζει χωρίς ιδιαίτερη πειθαρχία και συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα, ωστόσο έχει τους παίκτες να δημιουργήσουν φάσεις στην αντίπαλη εστία. Από την πλευρά τους, οι παίκτες της Ονδούρας βασίζονται κυρίως στη δύναμη και στην αμυντικογενή τακτική.

Οι πιθανές συνθέσεις, έχουν ως εξής:

ΟΝΔΟΥΡΑ: 18.Βαγιαδάρες, 21.Μπεκελες, 5.Μπερνάρντες, 3.Φιγκερόα, 7.Ιζαγκίρε, 17.Ναχάρ, 14.Γκαρσία, 19.Γκαρίδο, 15.Εσπινόζα, 11.Μπένγκτσον, 13.Κόστλι.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ: 22.Ντομίνγκες, 4.Παρέδες, 2.Γκάγκουα, 3.Εράσο, 10.Αγιόβι, 16.Αντόνιο Βαλένσια, 23.Κρουέσο, 6.Νομπόα, 7.Μοντέρο, 13.Ενερ Βαλένσια, 11.Καϊσέδο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.