Το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, από το 2010 έως σήμερα, έχει μειωθεί κατά 35%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8 δις ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (μόνιμο και έκτακτο προσωπικό στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα) έχει μειωθεί κατά 250.000 άτομα.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τον ανασχεδιασμό των δημόσιων υπηρεσιών αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε την προσπάθεια να στείλει μήνυμα προς την ΕΕ ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα «αλλάζει».
Τα στοιχεία τα παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης κατά την έναρξη της διημερίδας που διοργανώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλησε, με «αγγελιοφόρους» ένα… ειδικό ακροατήριο, να στείλει μήνυμα στην ΕΕ ότι οι αναδιαρθρώσεις στο ελληνικό δημόσιο προχωρούν. Στο Ζάππειο Μέγαρο παρευρίσκονταν Γενικοί Διευθυντές αρμόδιοι για θέματα Δημόσιας Διοίκησης των κρατών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την 62η άτυπη συνάντησή τους.
Ωστόσο, η ομιλία του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολιτικές εντάσεις –και ενδοκυβερνητικές – γύρω από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Εδειξε ότι παραμένει στην αιχμή του κυβερνητικού δόρατος η μείωση και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, οι περικοπές στο κόστος λειτουργίας του δημοσίου, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, αλλά και η κατάργηση δομών, η οποία ανοίγει και νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης ή συμπράξεων με ιδιώτες.
Ο υπουργός προτίμησε πάντως να εστιάσει στις παρεμβάσεις για «πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», χωρίς να αναφερθεί σε απολύσεις και διαθεσιμότητες, προβάλλοντας τον ανασχεδιασμό των διοικητικών δομών στο δημόσιο και τις θεσμικές αλλαγές. Μίλησε για τα νέα οργανογράμματα που οδεύουν προς έγκριση από το ΣτΕ αλλά και για την απλούστευση των διαδικασιών, αναφερόμενος στον ΟΟΣΑ, και στη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, έδωσε έμφαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο, το οποίο αναμένεται σύντομα να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.