Όλα ξεκίνησαν όταν οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην είσοδο του υπουργείου. Άνδρες των ΜΑΤ τις απώθησαν βίαια προς το πεζοδρόμιο χρησιμοποιώντας κλομπ.
Μια γυναίκα λιποθύμησε και εκλήθη ασθενοφόρο, ενώ άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Μεταξύ των τραυματιών είναι και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.
Αίσθηση έχει προκαλέσει βίντεο όπου καταγράφεται άντρας των ΜΑΤ να χτυπάει στο κεφάλι 60χρονη καθαρίστρια κατά τα χθεσινά επεισόδια. Για το βίντεο αυτό η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση και εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το γάντι με το οποίο χτυπά την απολυμένη ο αστυνομικός δεν έχει μεταλλικές απολήξεις αλλά ελαστικές κοκάλινες. Ο άνδρας των ΜΑΤ ελέγχεται πειθαρχικά γιατί το εν λόγω γάντι – όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. είναι γάντι για αναβάτες μοτοσυκλετιστών – δεν αποτελεί εξάρτημα της στολής.
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονίδας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρ.Φωτόπουλος καταδίκασε τη βία κατά των καθαριστριών και έκανε λόγο για «ανεγκέφαλους και εγκληματικές φυσιογνωμίες» στους κόλπους της αστυνομίας.
Σχετικά με τη φωτογραφία του αστυνομικού με τη «σιδηρογροθιά», ο κ.Φωτόπουλος δήλωσε: «Τα έχω δει και με πεισμώνουν γιατί δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τρόπο παραδειγματικό».
Ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι ΕΔΕ που έχουν γίνει στο παρελθόν για υποθέσεις αστυνομικής βίας, όπως σε βάρος του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου ή του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου.
«Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες»
Οι καθαρίστριες δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να επιστρέψουν στις δουλειές τους, από τις οποίες αισθάνονται ότι έχουν εκδιωχθεί άδικα και παράνομα. «Δεν πρόκειται να μας πάρουν τις δουλειές μας, δεν θα τους αφήσουμε» δήλωσε στο «Βήμα» η εκπρόσωπός τους κυρία Ευαγγελία Αλεξάκη.
Εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση και επισημαίνουν ότι μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τη Δευτέρα είχαν προσδοκίες ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ήταν θετική γι’ αυτές.
Προσθέτουν επίσης ότι θα παραμείνουν στο πεζοδρόμιο καθώς θα μείνουν και χωρίς σπίτια αφού έχουν μείνει χωρίς δουλειές. «Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες ενώ το μόνο που ζητάμε είναι να βγάλουμε το ψωμί μας» λένε.
Οι καθαρίστριες παραμένουν εξω από το υπουργείο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Στο σημείο βρίσκονταν και λίγοι συγκεντρωμένοι. Ορισμένοι μάλιστα αποδοκίμαζαν αστυνομικό των ΜΑΤ έχοντας αναγνωρίσει στο πρόσωπό του εκείνον που έπιασε η κάμερα να χτυπά ύπουλα μια καθαρίστρια.
Η απόφαση
Το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη κ. Χριστόφορου Κοσμίδη έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέταζε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών.
Η συζήτηση
Κατά τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.
Ακόμη, οι νομικοί παραστάστες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων. Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.
Επίσης, το υπουργείο υποστήριξε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσέθεσε ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.
Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών,Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι οι εφοριακοί θα αγωνιστούν μέχρι να επιστρέψει και η τελευταία καθαρίστρια. Σημειώνεται ότι έξω από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, από τις 12 το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 καθαρίστριες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την απόφαση του Αρείου Πάγου
«Αποστολή και θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης σε ένα Κράτος Δικαίου είναι να υπερασπίζεται και να προστατεύει τους αδύναμους. Όχι να ξεθυμαίνει επάνω τους για λογαριασμό μιας άτεγκτης, άδικης, αδυσώπητης, διαπλεκόμενης και απονομιμοποιημένης, ηθικά και πολιτικά, Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί την εξουθένωση της κοινωνίας και του λαού. Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών είναι δικαιωμένες στη συνείδηση της κοινωνίας. Η στοίχιση της Δικαιοσύνης με το δίκαιο είναι δημοκρατική επιταγή».