Τόμσεν: Να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν

Την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δε αποδίδουν ζήτησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην ΝΕΡΙΤ. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών είπε πως το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό, είναι πρωτίστως η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.

Την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δε αποδίδουν ζήτησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην ΝΕΡΙΤ και στη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως η τρόικα στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση όταν λέει ότι θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα βελτίωσης της φορολογικής διοικήσεως, ώστε όλοι να πληρώνουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί.

«Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών είπε πως το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό, είναι πρωτίστως η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. «Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχει μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν είναι ισχυρές, παρά την βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. «Αν δεν δούμε αυτή την βελτίωση στις εξαγωγές, η ανάκαμψη θα είναι περιορισμένη», τόνισε.

Σε σχέση με το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος είπε πως ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλυφθεί είτε μέσω της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές , είτε μέσω της χρησιμοποίησης μέρους του αποθεματικού του ΤΧΣ, είτε με νέα στήριξη από την ΕΕ. «Το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους νέα χρήματα. Πιθανόν. Δεν το γνωρίζουμε, είναι πολύ νωρίς», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν το τραπεζικό σύστημα θα έρθει αντιμέτωπο με έκτακτες ανάγκες ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Θέλω να τονίσω ότι δεν βλέπω κάποιον άμεσο κίνδυνο, δεν πρέπει δηλαδή οι πολίτες να τρομοκρατηθούν για τις καταθέσεις τους. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι επ’ αυτού», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως η ρυθμιστή αρχή πρέπει να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εκ των προτέρων.

«Πρέπει να είναι πολύ πιεστική απέναντι στις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», επεσήμανε και προσέθεσε πως εάν η απομόχλευση συνεχιστεί οι τράπεζες δεν θα παρέχουν τα δάνεια που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας. «Αυτό είναι ένα ρίσκο», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Τέλος, ερωτηθείς για το χρέος επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απαραίτητο ένα κούρεμα. Μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης των επιτοκίων, ή μέσω άλλων τρόπων», ανάφερε για το ζήτημα αυτό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.