Οι ηγέτιδες βιομηχανικές δυνάμεις συνεδριάζουν χωρίς τη Ρωσία για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, έχοντας «εξορίσει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε σε αντίποινα για την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας το Μάρτιο και τις κινήσεις ευρύτερης αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας.
Η ένταση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της G7 στις Βρυξέλλες, με την Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί με νέες κυρώσεις εάν δεν αποκλιμακωθεί η κρίση και τον Μπαράκ Ομπάμα να υπογραμμίζει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στον νεοκλεγέντα Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Η σύνοδος -την οποία προ κρίσης είχε σχεδιαστεί να φιλοξενήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι- θα καλύψει θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, εμπορίου και ενεργειακής ασφάλειας -με το τελευταίο ζήτημα να έχει καταστεί εξαιρετικά ευαίσθητο για την Ευρώπη έπειτα από μήνες έντασης με τη Μόσχα.
Αν και η Ρωσία δεν κάθεται στο τραπέζι για πρώτη φορά από την ένταξή της στην G7 το 1997, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να έχει μπαράζ συναντήσεων κορυφής την Παρασκευή στη Γαλλία στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.
Ο Πούτιν θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και Φρανσουά Ολάντ, όχι όμως και με τον Μπαράκ Ομπάμα -αν και ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Εκείνος θα αποφασίσει. Εγώ είμαι έτοιμος για διάλογο μαζί του» είπε την Τετάρτη σε συνέντευξη σε γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα δειπνήσει το βράδυ της Πέμπτης με τον Ομπάμα σε εστιατόριο στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων για άλλο δείπνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Πούτιν με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας όπως δήλωσε ο ίδιος ο ίδιος ο Πέτρο Ποροσένκο μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στη Βαρσοβία.
Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότιεπεξεργάζεται ειρηνευτικό σχέδιογια τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα μετά την ορκωμοσία του το Σάββατο, αλλά όπως ήδη έκανε γνωστό θα περιλαμβάνει αποκέντρωση εξουσιών, αμνηστία και εκλογές για τοπική κυβέρνηση.
Δηλώνει ότι έχει συζητήσει το σχέδιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία, και η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί στη Νορμανδία.
Ενώπιος ενωπίω στη Βαρσοβία ήλθε και τον Φρανσουά Ολάντ, σε μία συνάντηση με σκοπό «να διευκολύνει το διάλογο», όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, τόσο στις εργασίες της συνόδου της G7, όσο και στο μπαράζ διπλωματικών επαφών στη Νορμανδία.
Πριν την έναρξη της διήμερης συνόδου της G7 στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότιη Δύση δεν θα διστάσει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσειςεάν δεν συνεργαστεί η Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
«Είναι καθοριστικής σημασίας να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Πούτιν την επιρροή του για να κάνει τους αυτονομιστές να απόσχουν από τη βία και τον εκφοβισμό, να παραδώσουν τα όπλα τους και να σταματήσουν τις καταλήψεις» δήλωσε η καγκελάριος στη Μπούνστεσταγκ. «Εάν αυτό δεν συμβεί, δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις» τόνισε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων αξιωματούχων της Ρωσίας, καθώς και της Κριμαίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το Μάρτιο, ωστόσο επί του παρόντος δεν έχουν προχωρήσει σε βαριές οικονομικές κυρώσεις.
Κρατούν την απειλή στο τραπέζισε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Πάντως, παρόλο που η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί δυνάμεις στην ανατολική μεθόριο της Ουκρανίας και οι φιλορώσοι επιχειρούν σε πολλές πόλεις, οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε σχετικά ειρηνικό κλίμα τον περασμένο μήνα, γεγονός το οποίο η Δύση έχει εκλάβει ως ένδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να κλιμακώσει την κρίση.
Από το πολωνικό έδαφος, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις «σκοτεινές τακτικές» της Ρωσίαςστην Ουκρανία, χαρακτήρισε τον Πέτρο Ποροσένκο «σοφή επιλογή» και υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να καταστεί μία ζωντανή και ευημερούσα δημοκρατία εάν η διεθνής κοινότητα σταθεί δίπλα της.
– Οι εργασίες της συνόδου κορυφής της G7 αρχίζουν με δείπνο των ηγετών, στο οποίο συζητείται η εξωτερική πολιτική με επίκεντρο τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία. Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης Συρία, Αφγανιστάν, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Βόρειος Κορέα.
Οικονομικά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος το πρωί της Πέμπτης. Κυρίαρχα θέματα είναι το εμπόριο, περιλαμβανομένων των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, ΕΕ-Καναδά και ΕΕ-Ιαπωνίας, η συνεργασία σε θέματα φοροαποφυγής και προσπάθειες στήριξης της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.