Ετοιμες να ρίξουν χρήμα στην εγχώρια αγορά δηλώνουν οι τραπεζικές διοικήσεις, οι οποίες με κάθε ευκαιρία απευθύνουν κάλεσμα σε καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει την εμπροσθοβαρή διάθεση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, με στόχο να καταλήξουν στην πραγματική οικονομία μέσα στους επόμενους 18 μήνες τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο, για έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης και για ένα πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ, το οποίο προορίζεται για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι μετά την ολοκλήρωση των πανευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης και τη διευθέτηση των κεφαλαιακών τους εκκρεμοτήτων, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα εκμεταλλευόμενα και το νέο περιβάλλον μεγαλύτερης μόχλευσης που θα επιφέρουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ, θα επικεντρωθούν στη βασική τους δραστηριότητα, που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
«Τα αποτελέσματα των τραπεζών είναι άμεσα συνυφασμένα με τη μακροοικονομική προοπτική της χώρας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον μας να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση και στην ανάπτυξη».
Γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου εκτιμά ότι μέχρι και το 2015, και εφόσον συνεχιστεί η ομαλοποίηση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά και γίνουν ακόμη μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης της χώρας με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι δυνατή η εκταμίευση νέων δανείων άνω των 20 δισ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ ανεβάζουν το δυνητικό χρηματοδοτικό στήριγμα του ελληνικού επιχειρείν σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.
Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις
«Το θέμα είναι να βρεθούν οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν αυτά τα χρήματα» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία στο corporate banking. Οπως εξηγεί, οι προϋποθέσεις τόσο για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ όσο και για τον τραπεζικό δανεισμό δεν πληρούνται από μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που ζητούν βοήθεια.
Εκτιμάται ότι περίπου μία στις δύο αιτήσεις δανειοδότησης απορρίπτεται από το τραπεζικό σύστημα, καθώς δεν μπορεί να «περάσει» από την αυστηρότερη μετά το ξέσπασμα της κρίσης πιστοληπτική αξιολόγηση.
«Η ζήτηση από καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, που μπορούν να αναλάβουν και οι ίδιες ρίσκο, τόσο στα κοινοτικά προγράμματα όσο και στις τράπεζες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα» υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι.
Οι μαύρες λίστες του Τειρεσία
Για παράδειγμα, εξηγούν, σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ζητείται η ίδια συμμετοχή του επιχειρηματία σε ποσοστό 30%-35% επί του επενδυτικού σχεδίου, αλλά ο τελευταίος είτε δεν έχει είτε δεν μπορεί να διαθέσει αυτά τα χρήματα. Αλλο σημαντικό πρόβλημα που αποκλείει πολλούς από τον τραπεζικό δανεισμό είναι ο Τειρεσίας, στις μαύρες λίστες του οποίου μετά από έξι χρόνια ύφεσης έχουν ενταχθεί ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις.
HeliosPlus