Χρύσανθος: Οι γελοίοι και η Λεπέν

Σήμερα σας έχω τις απόψεις του πλέον στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδη

Σήμερα σας έχω τις απόψεις του πλέον στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδη για το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, έτσι όπως τον άκουσα να τις διατυπώνει σε συνομιλητές του. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο Χρύσανθος θεωρεί «γελοίους και μάλιστα με περικεφαλαία», όσους πιστεύουν και διαδίδουν ότι η Χρυσή Αυγή ήταν κερδισμένη στις εκλογές: «Πήραν μόνον 90.000 ψήφους περισσότερες απ’ ό,τι πήραν στις προηγούμενες εκλογές, δεν είναι και καμιά επιτυχία» τον άκουσα να λέει. Και όχι μόνον αυτό, υπερασπίστηκε και την πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Χρυσής Αυγής, την οποία χαρακτήρισε «ιδανική». Είπε ότι οι χρυσαυγίτες περίμεναν διψήφια ποσοστά (ακόμη και… 20%) και πήραν κάτω από 10%.
Ο αντιρατσιστικός νόμος

Το σημαντικότερο όμως που έλεγε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού είναι ότι η κυβέρνηση δεν ψήφισε τότε τον αντιρατσιστικό νόμο, «έτσι όπως μερικοί τον ήθελαν», λέγοντας ότι εάν ψηφιζόταν έτσι όπως είχε διατυπωθεί αρχικά ίσως να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα με τους χρυσαυγίτες. Και έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτο στις εκλογές: «Ο γάμος των ομοφυλοφίλων που ψήφισε η γαλλική κυβέρνηση εκτόξευσε τα ποσοστά των γάλλων ακροδεξιών». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα με τους ακροδεξιούς στην Ευρώπη το έχει η Γαλλία, το λένε και οι ξένοι. Κανείς δεν λέει ότι στην Ελλάδα είναι πρόβλημα η Χρυσή Αυγή». Υπενθύμισε (σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κ. Μπαλτάκο) ότι αντιρατσιστικός νόμος υπήρχε στην Ελλάδα και μάλιστα από τους αρχαιότερους στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής κλείστηκε στη φυλακή με τον αντιτρομοκρατικό και όχι με τον αντιρατσιστικό νόμο. «Με την πολιτική μας αναχαιτίσαμε την άνοδό της και τώρα θα προσπαθήσουμε να τη συμπιέσουμε ακόμα πιο κάτω» είπε.


Γιατί πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θέλετε κι άλλα από τις εκτιμήσεις που έκανε ο Χρύσανθος; Μετά τη Χρυσή Αυγή ασχολήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την απορία του γιατί να πανηγυρίζει ότι κέρδισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζω έχασε 150.000 ψηφοφόρους, τους οποίους αλήθεια πότε θα τους κερδίσει; Στο 7ο Μνημόνιο;». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές, λέγοντας: «Εάν τις κερδίσει με ποιον θα κυβερνήσει;». «Το ΠαΣοΚ δεν θέλει ούτε να τους ακούει» ακούστηκε να λέει. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Αφού είπε ότι το κυβερνών κόμμα με την πολιτική που έως τώρα ακολούθησε έχασε μόνο 500.000 ψήφους, περισσότερους απ’ όσους έχασε για παράδειγμα ο κ. Φ. Κουβέλης, αναφέρθηκε στην επιτυχία των γαλάζιων υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές, λέγοντας ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα «είναι δικός μας ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ».


Πού πρέπει να πάει ο Στουρνάρας

Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος αφού ο Χρύσανθος αναφέρθηκε και στον επερχόμενο ανασχηματισμό. Μόνο που δεν έκανε σοφότερους τους συνομιλητές τους λέγοντας ότι αυτές είναι αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Είπε όμως την προσωπική του εκτίμηση για τον κ. Ι. Στουρνάρα. Κατά τον Χρύσανθο ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μετακινηθεί τώρα από το υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, γιατί θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το χρέος. Και όταν φύγει, όπως είπε, «να φύγει δόξη και τιμή και να πάει σε μία άλλη σημαντική θέση». Οταν ένας από τους ακροατές του παρατήρησε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχει ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (η ανακοίνωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου), η απάντηση που έδωσε ήταν: Μπορεί μία θέση επιτρόπου. Επανέλαβε όμως ότι αυτό αποτελεί προσωπική του θέση.


Δένδιας: Δεν κοιμάμαι πλέον τα βράδια

Εχασε τον ύπνο του και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας. Οχι όμως από την αγωνία εάν θα παραμείνει στο υπουργείο του ή σε ποιο υπουργείο θα μετακινηθεί, αλλά λόγω των δύσκολων αρμοδιοτήτων του. Το παραδέχθηκε ο ίδιος λέγοντας ότι από τον καιρό που ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Τάξης «δεν κοιμάμαι καλά τα βράδια, έχω περιορισμένο ύπνο». Πάντως ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ζήτησε ποτέ από τον Πρωθυπουργό, παρότι ο άνθρωπος δεν κοιμάται τα βράδια, να αντικατασταθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού τέτοιο θέμα ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Αποκάλυψε μάλιστα ότι δεν νιώθει στο υπουργείο του όπως ένιωθε ο κ. Β. Πολύδωρας (τον θυμάστε, με τον στρατηγό άνεμο;) που συνεχώς έλεγε ότι ως υπουργός (τότε) Προστασίας του Πολίτη «ποιεί αγγαρείαν». Ο κ. Δένδιας αμφισβήτησε όλα όσα ειπώθηκαν ότι υπήρχε αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν οι αστυνομικοί. Ακόμα και στις ψήφους των ΜΑΤ (που είναι δυνάμεις καταστολής) δεν παρουσιάστηκε, όπως είπε, αυξημένο ποσοστό της Χρυσής Αυγής.


Είδος υπουργού προς εξαφάνιση

Την ώρα που οι βουλευτές της ΝΔ, αποτυχόντες υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνουν αγώνα για να συμπεριληφθούν τώρα στο κυβερνητικό σχήμα (όπως έμαθα για παράδειγμα ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος), ένας αποτυχών υποψήφιος πρώην υπουργός, ο κ. Στ. Καλαφάτης, παρακάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην τον συμπεριλάβει στο υπουργικό σχήμα: «Θέλω να δώσω τη μάχη στον Δήμο Θεσσαλονίκης ως αντιπολίτευση» του είπε. Και μετά τι είπαν στο Μέγαρο Μαξίμου; «Ο κ. Καλαφάτης είναι ένα είδος υπουργού προς εξαφάνιση».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.