Συμφωνία Αργεντινής με τη «Λέσχη του Παρισιού» για το χρέος

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν σχεδόν 17 ώρες, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκλεισε οριστικά και το τελευταίο κομμάτι χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές, τη «Λέσχη του Παρισιού», όπου συναντά κανείς ιδιαίτερα σκληρούς παίκτες. Το Μπουένος Αϊρες αναγνώρισε το χρέος 9,7 δισ. δολαρίων, το οποίο θα πληρωθεί σε δόσεις μέσα στην επόμενη 5ετία.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν σχεδόν 17 ώρες, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκλεισε οριστικά και το τελευταίο κομμάτι χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές, τη «Λέσχη του Παρισιού», όπου συναντά κανείς ιδιαίτερα σκληρούς παίκτες (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία, Ιαπωνία).

Το Μπουένος Αϊρες αναγνώρισε το χρέος 9,7 δισ. δολαρίων, το οποίο θα πληρωθεί σε δόσεις μέσα στην επόμενη 5ετία. Η πρώτη δόση ύψους 1,15 δισ. δολαρίων θα καταβληθεί τον Μάιο του 2015. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα έχει καμία συμμετοχή το ΔΝΤ.

«Η Αργεντινή κλείνει ένα ακόμα κεφάλαιο από τη θλιβερή ιστορία της υπερχρέωσης που οδήγησε στην χρεοκοπία» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναλύοντας τους όρους της συμφωνίας.

Η προσπάθεια της Αργεντινής να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου, όταν έσπευσε στη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών Αξελ Κισιλόφ για να παρουσιάσει στους πιστωτές το πρόταση του Μπουένος Αϊρες για το χρέος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Pagina12, μεγάλο μέρος του χρέους έχει να κάνει με δάνεια που είχε συνάψει η δικτατορία του 1976 για την αγορά όπλων (που ποτέ δεν παραλήφθησαν) ή και έργα υποδομών, που ποτέ δεν έγιναν.

Η «Λέσχη» ανταποκρίθηκε στην πρόθεση του υπουργού Οικονομικών να τακτοποιήσει το ζήτημα, ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 26 Μαΐου.

Tο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους με τη «Λέσχη του Παρισιού» αποτελεί ένα από τα πολλά βήματα που κάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Αργεντινής προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στη διεθνή κοινότητα και να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στα πολύτιμα -για την οικονομία- δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υιοθέτηση αξιόπιστου δείκτη υπολογισμού του πληθωρισμού, αλλά και η οριστική διευθέτηση της κόντρας με την ισπανική Repsol για την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού YPF.

Πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω νομισματικής θύελλας στις περισσότερες από τις αναδυόμενες οικονομίες, η κυβέρνηση επέτρεψε την υποτίμηση του πέσο σε σχέση με το δολάριο, την μεγαλύτερη υποτίμηση τα τελευταία 12 χρόνια.

Παράλληλα, ανέβασε τα επιτόκια και έδωσε και πάλι τη δυνατότητα στους πολίτες (υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις) να αγοράζουν δολάρια για αποταμίευση. Και όλα αυτά σε μια χώρα, όπου μέχρι πρόσφατα η αγορά δολαρίων γινόταν υπό αυστηρότατους όρους, ενώ είχε επιβληθεί και πλαφόν στις αγορές μέσω Ίντερνετ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.