Απαντώντας στις επικρίσεις που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι πολύ προσεκτικές στα διεθνή ζητήματα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται στην παγκόσμια σκηνή, αλλά ζήτησε αυτοσυγκράτηση.
Είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «απαραίτητο» έθνος, ακόμα και μετά από «μακρά περίοδο πολέμου», αλλά κάλεσε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση πριν η χώρα σπεύσει να μπλεχτεί σε νέες στρατιωτικές περιπέτειες.
Οι επικρίσεις για την στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στις διεθνείς συγκρούσεις προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία υποστηρίζει ότι οι προσπάθειές της να κρατηθούν οι ΗΠΑ έξω από νέες πολεμικές συγκρούσεις αντηχεί τις απόψεις του αμερικανικού λαού.
Ξεδιπλώνοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μιλώντας στη διάρκεια της αποφοίτησης αξιωματικών από τη Στρατιωτική Ακαδημία, ο Μπ.Ομπάμα είπε: «Θα πρόδιδα το καθήκον μου απέναντί σας, και τη χώρα που αγαπάμε, εάν σας έστελνα στον κίνδυνο απλά και μόνο επειδή είδα κάπου στον κόσμο ένα πρόβλημα που χρειαζόταν να λυθεί ή εάν ανησυχούσα για τους επικριτές που θεωρούν ότι η στρατιωτική παρέμβαση είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφύγει η Αμερική να φανεί αδύναμη».
Είπε ότι την ώρα που οι ΗΠΑ βγαίνουν από δύο πολέμους που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η χώρα θεωρεί την τρομοκρατία ως την νούμερο ένα απειλή για την εθνική ασφάλεια. Τόνισε, όμως, ότι καθώς η απειλή μετακινήθηκε από την Αλ Κάιντα προς μία σειρά άλλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτήν, έτσι πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος αντιμετώπισης.
Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει συνεργασία με τις χώρες όπου δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις και ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Για τον ίδιο σκοπό ανακοίνωσε κονδύλι ύψους 5 δισ. δολαρίων, ενώ είπε ότι θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας για ζητήματα που αφορούν τη συλλογή πληροφοριών, ειδικές επιχειρήσεις, παρακολουθήσεις και άλλες δραστηριότητες.
Υπερασπίστηκε τη χρήση drones
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει «απευθείας δράση» ζητώντας χτυπήματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και επιχειρήσεις κατά υπόπτων για τρομοκρατία «όταν είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας».
Επανέλαβε, ωστόσο, την υπόσχεσή του ότι δεν θα πραγματοποιούνται χτυπήματα από drones, εκτός και εάν «είναι σχεδόν βέβαιο» ότι δεν θα πληγούν πολίτες.
Επίσης, επανέλαβε την πρόθεσή του να μετακινηθεί ο έλεγχος του προγράμματος των drones από την CIA στον στρατό, παρά την αντίδραση του Κογκρέσου.
Οι ΗΠΑ κατηγορούνται για τα πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν στοιχίσει τη ζωή πολιτών.
Στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης
Ο Μπ.Ομπάμα είπε ότι η συριακή αντιπολίτευση χρειάζεται περισσότερη στήριξη. Χαρακτήρισε τον πόλεμο στη χώρα ως «πρόκληση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» παρά ως ανθρωπιστική κρίση.
Υποστήριξε την απόφασή του να μην εμπλακούν οι ΗΠΑ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, αλλά τόνισε ότι θα αναζητήσει συνεργασία με γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και το Ιράκ, χώρες όπου έχουν καταφύγει μετανάστες και φοβούνται την εξάπλωση της τρομοκρατίας.
Για την ρωσική επιθετικότητα
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική επιθετικότητα φέρνει στο νου εκείνη της σοβιετικής περιόδου.
«Στην Ουκρανία, οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας υπενθυμίζουν τις ημέρες που τα σοβιετικά τανκς κινούνταν στους δρόμους της ανατολικής Ευρώπης. Αλλά αυτός δεν είναι ο Ψυχρός Πόλεμος» είπε και τόνισε ότι εξαιτίας της αμερικανικής ηγεσίας, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε άμεσα τις ρωσικές πράξεις.
Αναφέρθηκε στην επιβολή κυρώσεων και στη στήριξη των κρατών της ανατολικής Ευρώπης εκ μέρους του ΝΑΤΟ. «Αυτή η κινητοποίηση της παγκόσμιας άποψης και των θεσμών υπηρέτησε ως αντίβαρο στη ρωσική προπαγάνδα, στα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα και στους ενόπλους» είπε.
«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Αλλά με το να στεκόμαστε ενωμένοι με τους συμμάχους μας προς υπεράσπιση της παγκόσμιας τάξεις έχει δώσει μια ευκαιρία στον ουκρανικό λαό να επιλέξει το μέλλον του» είπε.
Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξή του στην κυβέρνηση της Νιγηρίας για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των εκατοντάδων μαθητριών που κρατούνται όμηροι.
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη