H NASA ανακοίνωσε ότι οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έθεσαν σε λειτουργία ένα μίνι θερμοκήπιο στο οποίο σε πρώτη φάση καλλιεργούνται λαχανικά. Οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν τόσο το αν μπορούν να παραχθούν τροφές σε διαστημικές συνθήκες αλλά και το επίπεδο της ποιότητας τους. Αν δηλαδή είναι γευστικές, διαθέτουν θρεπτικές ουσίες κλπ.
Ο λαχανο-θάλαμος
Ο αστροναύτης Στιβ Σουάνσον άνοιξε πριν από λίγες μέρες τους διακόπτες ενός νέου εργαστηρίου που έχει λάβει την ονομασία «θάλαμος Λαχανικών». Σε αυτό το μίνι θερμοκήπιο οι αστροναύτες καλλιεργούν μια ποικιλία κόκκινου μαρουλιού (romaine). Ταυτόχρονα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριδα υπάρχει ένα ολόιδιο εργαστήριο όπου επίσης καλλιεργείται το ίδιο μαρούλι.
Οι ειδικοί θα εξετάσουν και θα αναλύσουν τόσο τα μαρούλια που αναπτύχθηκαν στο Διάστημα όσο και εκείνα που αναπτύχθηκαν στη Γη για να διαπιστώσουν αν και τι είδους διαφορές έχουν. Η παραγωγή τροφής στο Διάστημα είναι κρίσιμος παράγοντας για την εξερεύνηση του Διαστήματος από επανδρωμένες αποστολές ή αργότερα για την δημιουργία βάσεων στη Σελήνη, τον Αρη και άλλους πλανήτες.