«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα που αγωνίζεται να επιβιώσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Για εμάς στο Eurogroup αποτελεί σημαντικό δείκτη, τι λέει όμως αυτό σε έναν πολίτη στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Ισπανό που έχασε την δουλειά του ότι υπάρχει μικρή μείωση της ανεργίας στην πατρίδα του, ή σε έναν Ιρλανδό, του οποίου το σπίτι έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του, ότι σημειώνεται μικρή άνοδος των τιμών των ακινήτων», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε συνέδριο για την Ευρώπη στο Βερολίνο.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία βελτιώνονται μεν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, «προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ισχυρή ανάπτυξη, αυτή τη φορά σε βιώσιμη βάση» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι κατά την δική του ανάλυση, σημαίνει ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν την νομισματική ένωση.

«Σε άλλες περιπτώσεις έχω ταχθεί υπέρ της χαλαρότητας στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά μόνο για χώρες οι οποίες έχουν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί και τις δύο προκλήσεις, τόσο τη δημοσιονομική όσο και αυτή των μεταρρυθμίσεων και πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα», σημείωσε.Τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν «από κοινού σε μεταρρυθμίσεις» δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η υψηλή φορολόγηση της εργασίας εμποδίζει την ανάπτυξη.

Ντάισελμπλουμ: H υψηλή φορολόγηση της εργασίας εμποδίζει την ανάπτυξη

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, αναφέρει το Reuters, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη μείωση των φόρων στην Ευρώπη.

«Η φορολόγηση της εργασίας στην ευρωζώνη είναι υψηλή, ίσως πολύ υψηλή», δήλωσε.

«Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης το φορολογικό βάρος είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ».

Ο Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε ότι το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Το πραγματικό ζήτημα, αυτό που νιώθουν ακόμα λαοί όπως οι Πορτογάλοι, είναι η τεράστια ανεργία. Έτσι ο κόσμος αναρωτιέται, θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας;».