Μια νέα πανίσχυρη υπηρεσία που θα διαθέτει περισσότερους από 110 αστυνομικούς, ειδική τράπεζα πληροφοριών με εκατοντάδες χιλιάδες δεδομένα από όλες τις έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, το αντάρτικο πόλης και όλες τις ποινικές υποθέσεις και θα χειρίζεται το περιώνυμο σύστημα υποκλοπών και άλλα τεχνικά συστήματα παρακολουθήσεων ενεργοποιεί τις επόμενες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ.
Η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών θα έχει έδρα στο κτίριο της Λεωφόρου Κατεχάκη. Θα διαθέτει τρία ως πέντε τμήματα και θα δίνει τις κύριες κατευθύνσεις και τις κρίσιμες πληροφορίες σε όλες τις σημαντικές υποθέσεις που θα χειρίζονται οι διωκτικές Αρχές. Θα αναλύονται και θα ελέγχονται οι πληροφορίες για την αναζήτηση του Χριστόδουλου Ξηρού, του Νίκου Μαζιώτη και άλλων αναζητούμενων ανταρτών πόλης αλλά και τα δεδομένα απαγωγών και άλλων σοβαρών εγκληματικών ενεργειών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις άλλες υπηρεσίες η Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. θα διαθέτει όχι μόνο επιτελικό αλλά και επιχειρησιακό τμήμα καθώς και ειδική μονάδα ερευνών.
«Υπερ-υπηρεσία»
Πρόκειται για μια «υπερ-υπηρεσία» που θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στα πρότυπα αντίστοιχων υπηρεσιών της Γερμανίας, της Βρετανίας αλλά και των ΗΠΑ, και θα αποτελεί την «κεντρική γεννήτρια» στον μηχανισμό των διωκτικών Αρχών. Οπως λέει ανώτατο στέλεχος της Λεωφόρου Κατεχάκη, «μέχρι σήμερα οι περισσότεροι αξιωματικοί που ερευνούσαν σημαντικές υποθέσεις κρατούσαν όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για τον εαυτό τους με τον φόβο της διαρροής αλλά και για να μην καρπωθεί κάποιος άλλος την «επιτυχία». Ετσι πολλές αστυνομικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για τους ίδιους δράστες. Δεν είχαν ωστόσο συνολική εικόνα· ο ένας δεν ήξερε τι έψαχνε ο άλλος και όλοι τελικά είχαν προβληματική εικόνα της υπόθεσης. Επιπλέον είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο αξιωματικοί που είτε μέσω των υποκλοπών ή από δικές τους έρευνες είχαν πληροφορίες για κάποια υπόθεση, να μην τις δίνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά να κάνουν προσωπικούς χειρισμούς. Ο καθένας με αυτές τις πληροφορίες μπορούσε να έκανε το δικό του παιχνίδι».
Στη νέα αυτή γιγαντιαία τράπεζα πληροφοριών θα εισαχθούν δεδομένα από το σύστημα Police On Line που ήδη λειτουργεί στην ΕΛ.ΑΣ. με τα δεδομένα παλαιότερων υποθέσεων, από το αρχείο της Europol και της Interpol, έγγραφα δικαστικών υπηρεσιών, δεδομένα από σωφρονιστικά ιδρύματα αλλά και στοιχεία από το Διαδίκτυο και άλλες ανοικτές πηγές. Στη βάση δεδομένων-τροφοδότη της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουν πρόσβαση –αναλόγως του βαθμού ασφαλείας των εγγράφων –όλοι οι αστυνομικοί· θα χρησιμοποιούν ωστόσο ειδικούς κωδικούς πρόσβασης και τα ίχνη των αναζητήσεών τους θα καταγράφονται για να εντοπίζονται αμέσως τυχόν διαρρέουσες πληροφορίες ή οι «έμποροι πληροφοριών».
Δεκάδες ειδικοί αναλυτές της νέας Διεύθυνσης θα χρησιμοποιούν το βρετανικό σύστημα I-2 για την επεξεργασία πληροφοριών που συλλέγονται ώστε να δίνουν τα «οργανογράμματα» των συμμοριών, χάρτες τηλεφωνικών κλήσεων κ.τ.λ.
Σούπερ «κοριοί»
Αυτό που δίνει ένα περαιτέρω ειδικό βάρος στη νέα Διεύθυνση Πληροφοριών είναι ότι αναλαμβάνει πλέον το νέο υπερσύστημα παρακολουθήσεων περίπου 600-700 κινητών και σταθερών τηλεφώνων, προσδιορισμού στίγματος, συνδυασμού τηλεφωνικών δεδομένων και άλλων που μέχρι σήμερα διέθετε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ετσι μεγάλες δικαστικές έρευνες, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων ή ακόμη και οικονομικών σκανδάλων, θα «φιλτράρονται» πλέον από τη νεοσύστατη Διεύθυνση. Η ίδια υπηρεσία θα συγκεντρώσει –σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα –όλα τα τεχνικά μέσα (κάμερες, βαλιτσάκια καταγραφής τηλεφωνικών κλήσεων, πομπούς κ.ά.) που μέχρι σήμερα είναι διασκορπισμένα σε διάφορες ειδικές υπηρεσίες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ