Ο Ορχάν Παμούκ καταδίκασε τη στάση και τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα της πρόσφατης έκρηξης στο ορυχείο της Σόμα, όπου βρήκαν τον θάνατο συνολικά 301 εργάτες.
Ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας, από τη Λυών της Γαλλίας όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες, μίλησε για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην πατρίδα του κάνοντας λόγο για «έλλειψη ελευθερίας στη χώρα μου, που καθιστά δύσκολο το έργο να εισακουστεί κάθε αντίθετη προς την κυβέρνηση φωνή».
«Τριακόσιοι άνθρωποι πέθαναν στο ορυχείο της Σόμα λόγω εγκληματικής αμέλειας εκ μέρους της κυβέρνησης. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ φθηνή στη Τουρκία. Δεν υπάρχει αρκετή ελευθερία ώστε να ασκήσει κάποιος κριτική στην κυβέρνηση, στην ιδεολογία των ιδιωτικοποιήσεων και στις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων», τόνισε ο διακεκριμένος λογοτέχνης, προσθέτοντας πως «ο τρόπος που η κυβέρνηση απαγόρευσε πρόσφατα το Youtube και το Twitter είναι ξεκάθαρα αυταρχικός. Είναι πλέον αδύνατο να προσπαθήσεις να είσαι ειλικρινής χωρίς να επικρίνεις το έργο της. Ειδικά αυτά που συμβαίνουν στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και του ελέγχου των ΜΜΕ, είναι τραγικά».
Ο 61χρονος Παμούκ, που ζει πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ, είναι ένας από τους λίγους Τούρκους διανοούμενους που έχουν αναγνωρίσει δημοσίως το 2005 την γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ έχει επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η Άγκυρα την κουρδική μειονότητα. Πέρσι τέτοιο καιρό, ο συγγραφέας καταδίκασε ανοικτά την «κατασταλτική στάση της τουρκικής κυβέρνησης» και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στο ζήτημα των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί τονίζοντας πως «η πλατεία Ταξίμ είναι η καρδιά της Κωνσταντινούπολης και θα πρέπει να προστατευτεί».