Η ευτυχία είναι στιγμές αλλά μια στιγμή σίγουρα δεν αρκεί για τη σεξουαλική ευτυχία. Και όσο και αν πολλοί άνδρες –δυστυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι –θεωρούν ότι το πρόβλημα του ενός λεπτού (και μετά) σιγή κατά τη σεξουαλική πράξη αφορά μόνο τους άλλους, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Εκτιμάται ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση απασχολεί έναν στους πέντε Ελληνες ανεξαρτήτως ηλικίας –πρόκειται για τη συχνότερη σεξουαλική δυσλειτουργία στο ισχυρό φύλο που μπροστά της παρουσιάζεται ανίσχυρο, συχνότερη ακόμη και από τη στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, μελέτες καταδεικνύουν ότι μόλις το 9% των ανδρών με πρόβλημα έχει επισκεφθεί γιατρό και από τη μικρή αυτή ομάδα οι 7 στους 10 διαγνώστηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ειδικό για άλλο ιατρικό πρόβλημα.
Και όμως, υπάρχει λύση!
Πρόκειται για ένα θέμα που τυραννά πολλά ζευγάρια καταστρέφοντας ακόμη και τη σχέση τους και όμως συνεχίζει να είναι ταμπού τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις, σημειώνουν οι επιστήμονες. Μια ιστοσελίδα που μετρά μόλις έναν μήνα ζωής (www.notjustamoment.gr) και λειτουργεί υπό την επιστημονική αιγίδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) παρουσιάζει ολοκληρωμένα το ζήτημα δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στους άνδρες ώστε να κάνουν το πρώτο βήμα, να μιλήσουν σε έναν ειδικό γιατρό. Και έπειτα από αυτό το βήμα έρχεται το δεύτερο το οποίο συνιστά, κατά τους ειδήμονες, άλμα στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης, αφού πλέον υπάρχει και στη χώρα μας ένα φάρμακο, το μοναδικό στο είδος του, που βελτιώνει σημαντικά το πρόβλημα. Οι ειδικοί καλούν λοιπόν τους άνδρες να χαρίσουν έστω μια στιγμή στην αναζήτηση βοήθειας ώστε να κατακτήσουν τόσο εκείνοι όσο και οι σύντροφοί τους πολύ περισσότερες στιγμές σεξουαλικής ευχαρίστησης στη σχέση τους.
Για να αντιμετωπίσει όμως κάποιος καλύτερα τον εχθρό του είναι συνετό να τον γνωρίσει. Πώς ορίζεται η πρόωρη εκσπερμάτιση; Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο καθηγητής Ουρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος του ΙΜΟΠ κ. Δ. Χατζηχρήστου «η εκσπερμάτιση στους περισσότερους άνδρες συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό. Ως πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται είτε η εκσπερμάτιση πριν από τη διείσδυση είτε η ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης μέσα σε ένα ή δύο λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης».

Δεν είναι μόνο ψυχολογικό πρόβλημα


Ποια είναι όμως η ρίζα του προβλήματος; Ο κ. Χατζηχρήστου σημειώνει ότι επί έτη εθεωρείτο ένα καθαρά ψυχολογικό φαινόμενο. «Ωστόσο, η εκσπερμάτιση ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το κεντρικό νευρικό σύστημα και τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί περισσότερο νευροβιολογικό παρά ψυχολογικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, η εκσπερμάτιση ρυθμίζεται κεντρικά από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό μέσω ενός μεγάλου αριθμού νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν ότι το πρόβλημα συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την εκσπερμάτιση».
Υπάρχουν και άλλα οργανικά αίτια τα οποία φαίνεται να «γεννούν» πρόωρη εκσπερμάτιση, όπως διευκρινίζει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο κ. Χρ. Αλαμανής. «Ο υπερθυρεοειδισμός αλλά και η προστατίτιδα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη εκσπερμάτιση και έτσι, αν αντιμετωπιστεί το οργανικό αίτιο, τότε ο ασθενής βρίσκει λύση και στη σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία του».
Η δυσλειτουργία μπορεί να είναι πρωτοπαθής –να εμφανίζεται δηλαδή στην αρχή της σεξουαλικής ζωής και να ακολουθεί τον άνδρα καθ’ όλη την πορεία του –ή δευτεροπαθής (επίκτητη). «Η επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζεται σε κάποια φάση της σεξουαλικής ζωής του άνδρα και μπορεί να τον συντροφεύει με όλες τις σεξουαλικές συντρόφους του ή συγκεκριμένα με μία γυναίκα –πιθανότατα για ψυχολογικούς λόγους. Πάντως η πρωτοπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση αφορά σχεδόν οκτώ στους δέκα άνδρες» λέει ο κ. Αλαμανής.
Γιατί δεν αποδίδουν οι self service θεραπείες


Από το πρόβλημα στη λύση του και ως σήμερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, οι περισσότεροι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση –με δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν επισκέπτονται τον ειδικό, αναφέροντας μάλιστα σε ποσοστό 52,2% ότι δεν είχαν σκεφτεί καν αυτή την εκδοχή, αφού θεωρούν ότι δεν υπάρχει θεραπεία –καταφεύγουν σε τεχνικές αυτοβοήθειας. Χρησιμοποιούν διπλά προφυλακτικά ή προφυλακτικά με αναισθητική ουσία, ενώ υπάρχει και η τακτική του αυνανισμού πριν από τη σεξουαλική πράξη αλλά και η αποφυγή σεξουαλικών ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια της επαφής προκειμένου να διασπαστεί η προσοχή και να ανασταλεί η εκσπερμάτιση. Παράλληλα ορισμένοι χρησιμοποιούν αναισθητικές κρέμες περίπου μισή ώρα πριν από την επαφή οι οποίες όμως μπορεί να αναισθητοποιήσουν τον κόλπο της γυναίκας ενώ αρκετοί καταφεύγουν σε ψυχοθεραπεία λόγω της επί μακρόν θεωρούμενης ψυχολογικής βάσης του προβλήματος. «Συχνά δεν υπάρχει αποτέλεσμα αυτών των προσεγγίσεων» λέει ο κ. Αλαμανής. Ο κ. Χατζηχρήστου συμπληρώνει ότι «μέχρι σήμερα η πρόωρη εκσπερμάτιση δύσκολα θεραπευόταν αφού οι ψυχοθεραπείες είχαν μόνες τους φτωχά και πρόσκαιρα αποτελέσματα ενώ δεν υπήρχε φαρμακευτική θεραπεία με ένδειξη για την πάθηση».
Λόγω μη ενδεδειγμένης θεραπείας οι ειδικοί για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν «off label» αντικαταθλιπτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης, μας πληροφορεί ο κ. Αλαμανής. «Συγκεκριμένα πολλοί ασθενείς λάμβαναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI), οι οποίοι βέβαια συνδέονται με παρενέργειες –και είναι ειρωνεία ότι μία από τις παρενέργειες της λήψης τους είναι η στυτική δυσλειτουργία. Ενα άλλο μειονέκτημα ήταν ότι μετά τη διακοπή της λήψης το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης επανερχόταν».
Το νέο φάρμακο


Ως φαίνεται λοιπόν, οι θεραπευτικές επιλογές ως σήμερα ήταν το λιγότερο περιορισμένες. Τους τελευταίους περίπου δύο μήνες όμως κυκλοφόρησε στη χώρα μας ένα νέο φάρμακο, το πρώτο με συγκεκριμένη ένδειξη παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πάθησης, η δαποξετίνη, το οποίο υπόσχεται να χαρίσει… διαρκές χαμόγελο στους μέχρι πρότινος άνδρες «ταχείας καύσεως». Ο κ. Αλαμανής σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα SSRI το οποίο όμως δεν χρειάζεται να λαμβάνεται συνεχώς αλλά μόνο όταν ο άνδρας πρόκειται να έχει σεξουαλική επαφή (πρόκειται για την αποκαλούμενη χρήση κατ’ επίκληση). «Το φάρμακο δρα μέσα σε μια ώρα αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται πάνω από μία φορά ημερησίως. Μελέτες σε περισσότερους από 6.000 άνδρες έχουν δείξει ότι αυξάνει τρεις ως τέσσερις φορές τον χρόνο ως την εκσπερμάτιση ενώ παράλληλα βελτιώνει τη σεξουαλική ικανοποίηση τόσο των ανδρών όσο και των συντρόφων τους». Η δαποξετίνη κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες (των 30 mg και των 60 mg) –δεν καλύπτεται από τα Ταμεία και το κόστος της είναι της τάξεως των 7 ευρώ ανά δισκίο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς πρέπει να ξεκινούν με τη μικρότερη δόση και αν μετά τη λήψη έξι χαπιών δεν έχουν αποτέλεσμα ενδείκνυται να περάσουν στη μεγαλύτερη δόση.
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες του νέου φαρμάκου ο κ. Χατζηχρήστου τονίζει ότι «τα καινοτόμα φαρμακολογικά χαρακτηριστικά του ξεπερνούν τον σκόπελο των παρενεργειών των κλασικών SSRI. Η δαποξετίνη επιτυγχάνει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης μέσα σε μία ώρα ενώ μέσα σε τέσσερις ώρες τα επίπεδά της στον οργανισμό είναι ελάχιστα. Εχουμε δηλαδή γρήγορη δράση και ταχεία αποβολή από τον οργανισμό. Η πιο συχνή παρενέργεια από τη λήψη της ουσίας είναι η ναυτία, κυρίως στη μεγάλη δόση των 60 mg».
Κατά τον κ. Αλαμανή πάντως, μαζί με το νέο σημαντικό φαρμακευτικό «όπλο» που υπόσχεται μια καλύτερη σεξουαλική ζωή για πολλούς άνδρες, θα ήταν καλό να συνδυάζονται και οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. «Η ψυχοθεραπεία βοηθά σημαντικά στο να ξεπεραστεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση του άνδρα, στο να λυθούν κατά το δυνατόν τα προβλήματα –τα οποία είναι συχνά πολλά –που η πρόωρη εκσπερμάτιση δημιουργεί στο ζευγάρι».

Πρώτο βήμα η ενημέρωση


Για να συμβούν όμως όλα αυτά πρέπει πάντα να γίνει εκείνο το πρώτο βήμα: η παραδοχή του προβλήματος και η επαφή με τον ειδικό. Ενα βήμα που μπορεί να γίνει απλά με ένα μόνο κλικ στην ιστοσελίδα www.notjustamoment.gr η οποία έχει ήδη σε περίοδο περίπου ενός μήνα περισσότερες από 3.000 επισκέψεις και, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχρήστου, δίνει πλήθος πληροφοριών για το ζήτημα. «Ξεκινά με τους μύθους γύρω από το πρόβλημα, τις λάθος αντιλήψεις και τα ταμπού που δεν αφήνουν τον άνδρα να ζητήσει βοήθεια. Επικεντρώνεται επίσης στον ρόλο της πάθησης στη σχέση, στον ρόλο της συντρόφου και στις επιπτώσεις όχι μόνο στη σεξουαλική ζωή αλλά και γενικά στην ποιότητα ζωής. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στα στάδια της διάγνωσης, υπάρχει ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης ενώ οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τις υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις με έμφαση στα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την αυτοθεραπεία (όπως μέσω λήψης «ύποπτων» σκευασμάτων από το Internet)». Oπως είδατε λοιπόν, το οπλοστάσιο των επιστημόνων, που είναι πολύ πιο ισχυρό από το παρελθόν, δίνει πλέον αποτελεσματικές απαντήσεις στα «γρήγορα πιστόλια» που σήμερα πυροβολούν με… σιγαστήρα, καλύπτοντας στη σιωπή ένα πρόβλημα που έχει λύση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ