Στό στόχαστρο της εφορίας 8.500.000 φορολογούμενοι

Στο «στόχαστρο» της εφορίας θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια 8.500.000 φορολογούμενοι, ενώ οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν από εφορία, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ξεπεράσουν σε αριθμό τις 300.000.

Στο «στόχαστρο» της εφορίας θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια 8.500.000 φορολογούμενοι, ενώ οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν από εφορία, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ξεπεράσουν σε αριθμό τις 300.000.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το πρώτο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής για την περίοδο 2014-2017 που είχε παρουσιάσει κατ΄ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής» στις 23 Φεβρουαρίου 2014.
Βάσει του σχεδίου οι αρμόδιες ελεγκτές υπηρεσίες θα μπορούν να προχωρούν απευθείας σε ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό για χρέη κάτω από 1.000 ευρώ (π.χ. τέλη κυκλοφορίας), να πραγματοποιούν on line ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς για χρέη έως 10.000 €, οι εφοριακοί υπάλληλοι να έχουν αυτόματη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς κτλ.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να επιδοθεί σε «κυνήγι» ιδιοκτητών 730.000 ανασφάλιστων οχημάτων με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 1 έτος και πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή έχει εντοπίσει 2.000.000 οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ με ταυτόχρονη αποστολή ειδοποιητηρίων.
Επίσης, η εφορία θα προχωρά σε αυτόματο έλεγχο όταν διαπιστώνει διαφορές στα εισοδήματα και το κόστος διαβίωσης, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν φορολογούμενοι με ακίνητα, αυτοκίνητα, τραπεζικά εμβάσματα, σκάφη, μετοχές, κοσμήματα, έργα τέχνης κτλ. που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους
Εξίσου σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά θα συνταχθεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για κάθε πολίτη με στοιχεία από το Κτηματολογιο, το Δημοτολογιο, το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΠΥ, τις τράπεζες, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κτλ.
Ακόμη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρά σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος, προθεσμιακές καταθέσεις για οφειλέτες του Δημοσίου ενώ η εφορία θα πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και στον όγκο συνταγών που γράφουν οι γιατροί και εκτελούν τα φαρμακεία για εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης το «όραμα της ΓΓΔΕ είναι να γίνει ένας υποδειγματικός οργανισμός του Δημοσίου που θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή της στις αγορές».
Το επιχειρησιακό σχέδιο θα υλοποιηθεί γύρω από τέσσερις κυρίως στόχους:
1.Μεγιστοποίηση δημοσίων εσόδων.
2.Εντοπισμός, καταπολέμηση και τιμωρία της αποφυγής και διαφυγής φόρων και τελών.
3.Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης.
4.Αποτελεσματικότερη και αξιόπιστη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.
Τα νέα ελεγκτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, η On line πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, η δημιουργία προφίλ οφειλέτη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η διασύνδεση Τaxis με υπηρεσίες του δημοσίου, η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου (αξιοποίηση πληροφοριών για κινητή και ακίνητη περιουσία) και διασταυρώσεις από την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων.
Ο κ. Θεοχάρης ζητά την είσπραξη 4,6 εκατομμυρίων ευρώ ζητά από κάθε υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο Χ. Θεοχάρης στη διετία 2014-2015.
Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο της περιόδου 2014 – 2017 μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν:
−500 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο να εισπραχθεί το 65% των εσόδων που θα βεβαιωθούν.
−680 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων με ποσοστό είσπραξης επίσης 65%.
−720 έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου με στόχο να εισπραχθεί το 50% των εσόδων που θα βεβαιωθούν.
− 63.000 προληπτικοί έλεγχοι από την «Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων».
− 17.000 προληπτικοί έλεγχοι από τις ΔΟΥ, 4.000 πλήρεις έλεγχοι, 10.000 μερικοί έλεγχοι, 1.500 έλεγχοι στη φορολογία κεφαλαίου. Ο στόχος είναι να εισπραχθεί το 30% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.
−200.000 τελωνειακοί έλεγχοι με στόχο είσπραξης ποσοστού 10% των φόρων και των προστίμων.
−150 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται να ελεγχθούν για «πόθεν έσχες», ενώ στην τσιμπίδα του ελέγχου θα πιαστούν και 125 προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.