Την καταιγίδα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που είχε φέρει η «βόμβα» του Γ.Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον Οκτώβριο του 2011 περιγράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι μαρτυρίες πίσω από τα παρασκήνια: Η Άνγκελα Μέρκελ «βούρκωσε», ο Νικολά Σαρκοζί έγινε «έξω φρενών» ενώ ο Μπαρόζο γρήγορα κατέληξε ότι «έπρεπε να σκοτωθεί το δημοψήφισμα».
Οι ηγεσίες Γερμανίας και Γαλλίας, υποστηρίζεται, επέβαλαν το δημοψήφισμα να γίνει για την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Ο δε Μπαρόζο, υποστηρίζεται, συνομίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ πίεσε για την τελική ακύρωση του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με σειρά ρεπορτάζ τωνFinancial Times, η συνήθως ψύχραιμη Μέρκελ δάκρυσε όταν άκουσε την είδηση σε μία μικρή αίθουσα στο περιθώριο της Συνόδου στις Κάννες. «Δεν είναι δίκαιο» είπε, «δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω».
Η οργή της αναφέρεται, στράφηκε και στους παριστάμενους Σαρκοζί και Ομπάμα που μέχρι εκείνη την ώρα την επέκριναν για την αυστηρότητα που ακολουθούσε το Βερολίνο. Η κρίση στην Ευρωζώνη εκείνη την εποχή, με τον κίνδυνο διάχυσης στην Ιταλία, είχε κορυφωθεί και εκείνες ημέρες, οπότε και «το ευρώ όπως το γνωρίζαμε μπορούσε να είχε εκραγεί», σύμφωνα με μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός υπολόγιζε ότι το δημοψήφισματα θα ανάγκαζε τόσο τους «διστακτικούς» στο δικό του στρατόπεδο όσο και την αντιπολίτευση να πάρουν θέση υπέρ του μνημονίου αλλά, υποστηρίζεται, οι διαβουλεύσεις είχαν γίνει μόνο με στενό κύκλο συμβούλων του και αιφνιδίασαν τους υπόλοιπους -αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT η θέση Βενιζέλου ότι γνώριζε μόνο για ψήφο εμπιστoσύνης.
Με πρωτοβουλία του Σαρκοζί, υποστηρίζεται, ο άξονας Σαρκοζί-Μέρκελ κατέληξε στην πίεση στην Αθήνα να μην δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης αλλά για την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες υποδέχθηκαν με «ψυχολογικό πόλεμο» τους Παπανδρέου-Βενιζέλο στις Κάννες, όπου και σταδιακά, αναφέρεται, ο Ευ.Βενιζέλος άρχισε να παίρνει κεντρικότερο ρόλο στη συζήτηση.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο είχε πάρει πριν τη συνάντηση τηλέφωνο τον Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος επίσης ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα και του είπε ότι τώρα είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε κυβέρνηση ενότητας». Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι μετέπειτα ο Μπαρόζο συναντήθηκε με συναδέλφους του και συζητούσαν τα ενδεχόμενα ονόματα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.
Αργότερα, παρακολουθώντας την τεταμένη συζήτηση, ο Μπαρόζο φέρεται να μίλησε με τον Ευ.Βενιζέλο και να του είπε πως «πρέπει να σκοτώσουμε το δημοψήφισμα», κάτι στο οποίο ο τότε ΥΠΟΙΚ «συμφώνησε γρήγορα».
Ειρωνικό σχόλιο από το ΠαΣοΚ
Με ένα ειρωνικό σχόλιο υποδέχτηκε το ΠαΣοΚ το δημοσίευμα των Financial Times για την συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011.
«Για τη συνάντηση των Καννών στις αρχές Νοεμβρίου 2011 έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών» αναφέρεται σε σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη.
Και συνεχίζει: «Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά. Σημασία έχει ότι μετά τις Κάννες η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου που εξειδίκευσε και εφάρμοσε μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 τα όσα είχαν επί της αρχής συμφωνηθεί και αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26/27 Οκτωβρίου 2011.
» Χάρις στο πλαίσιο αυτό, τις θυσίες και τις δημοκρατικές επιλογές του Λαού της, η χώρα μας τώρα έχει κάνει τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και ξαναγίνεται ένα ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης».Με ένα ειρωνικό σχόλιο υποδέχτηκε το ΠαΣοΚ το δημοσίευμα των Financial Times για την συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011.
Το σχόλιο του Γ. Παπανδρέου
Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε – παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των Financial Times.
Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι».