Επτά ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Παρά την πόλωση που διαρκώς αυξάνεται και ενισχύει σταδιακά τους δύο μονομάχους, το εκλογικό αποτέλεσμα που αρχίζει να διαγράφεται στον ορίζοντα πιθανότατα θα είναι ένα αποτέλεσμα που δεν θα δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ούτε προβλήματα σταθερότητας στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kάπα Research που πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής», καταγράφονται σημαντικές αλλαγές στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του περασμένου Απριλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διευρύνει τη διαφορά του από τη ΝΔ και να δημιουργεί συνθήκες κατοχύρωσης της πρώτης θέσης. Από την άλλη πλευρά, και η ΝΔ εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με τους προηγούμενους δύο μήνες και βρίσκεται σε απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπερβαίνει τα όρια του στατιστικού λάθους.
Το Ποτάμι του κ. Στ. Θεοδωράκη έπειτα από μια ελαφρά κάμψη φλερτάρει και πάλι με το διψήφιο ποσοστό, ενώ, αν δεν αλλάξει κάτι στα σημερινά δεδομένα, οι χαμένοι των εκλογών μάλλον θα είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ. Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Kάπα Research, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με ποσοστό 23% έναντι 21,7% της ΝΔ. Η διαφορά αυτή της 1,3 ποσοστιαίας μονάδας ήταν 0,7% πριν από δύο μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει να χτίζει όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες μια δυναμική κατοχύρωσης της πρώτης θέσης. Επειδή όμως η πόλωση του πολιτικού κλίματος φαίνεται να ενισχύει και τη ΝΔ που ακολουθεί από πολύ κοντά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα εκ νέου κλείσιμο της ψαλίδας ή αντιστροφή στην κατάταξη στις επόμενες 15 ημέρες που οι πολίτες αρχίζουν να καταλήγουν στις πολιτικές προτιμήσεις τους.
Βάσει των εκτιμήσεων πάντως των ερευνητών της Kάπα Research, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση την ημέρα των εκλογών, καθώς από τις μετακινήσεις των εκλογικών πληθυσμών από κόμμα σε κόμμα προκύπτει σαφώς ότι ένα ποσοστό περίπου 10% έχει μετακινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ολο και υψηλότερα ποσοστά καταγράφει ταυτόχρονα Το Ποτάμι, που κατοχυρώνει ήδη ένα ποσοστό 9% και φαίνεται να διασφαλίζει την τρίτη θέση. Πριν από δύο μήνες το κόμμα του κ. Θεοδωράκη βρισκόταν στο 8,5%, αλλά μάλλον ωφελήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις Βενιζέλου αλλά και από τις συνεχείς αντιπαραθέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέταρτο κόμμα με 7,6% παραμένει η Χρυσή Αυγή, που δείχνει να ενισχύεται ελαφρά σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε συνεχή ανοδική πορεία βρίσκεται το ΚΚΕ με 6,4%. Σταθερή στο 5,5% βρίσκεται η Ελιά, ενώ κάτω από το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ενός τουλάχιστον ευρωβουλευτή βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,1% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2,1%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο κ. Αντ. Σαμαράς με 42,5% έναντι 34% του κ. Αλ. Τσίπρα, με τη διαφορά μεταξύ τους να παραμένει αμετάβλητη. Αντιθέτως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει στην παράσταση νίκης. Στην έρευνα του Απριλίου το 45% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές έναντι 40,3% που θεωρούσε ότι θα επικρατήσει η ΝΔ. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δείχνει τώρα να έχει εκμηδενιστεί και να θεωρείται το ίδιο πιθανό από τους πολίτες να κερδίσει είτε το ένα κόμμα είτε το άλλο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τους λόγους που τους οδηγούν να επιλέξουν το ένα κόμμα ή το άλλο. Και αυτές εξηγούν εν πολλοίς και το γιατί βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία (41,9%) δηλώνει ότι το αποφάσισε «για να πέσει η κυβέρνηση ΝΔ -ΠαΣοΚ» και μόλις το 22,7% «για το πρόγραμμά του και για τις θέσεις που προτείνει». Η εικόνα αυτή αποδεικνύει ότι η αντικυβερνητική ψήφος –παρότι δεν κρίνεται η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές –και η πρόθεση τιμωρίας της είναι τα δύο βασικά κίνητρα που δημιουργούν αυτή τη μικρή δυναμική υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης από τις απαντήσεις αυτές αποδεικνύεται ότι οι πολίτες νιώθουν πια ασφαλείς για την οικονομική κατάσταση της χώρας και δεν θεωρούν ότι θα κινδυνεύσει η παραμονή της στην ευρωζώνη αν αλλάξει η κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ τονίζουν ότι θα το κάνουν για τη σταθερότητα της χώρας (29,2%), για το πρόγραμμα και τις θέσεις που προτείνει (25,8%) και επειδή παραδοσιακά ψηφίζουν τη ΝΔ (17,1%).
Ανεξαρτήτως εξάλλου του εκλογικού αποτελέσματος, οι πολίτες είναι ξεκάθαροι στις προτιμήσεις τους για το τι πρέπει να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα το 54,6% δηλώνει ότι επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ ένα ποσοστό 38,1% προτιμά να προχωρήσουμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Επίσης προτιμούν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του κ. Σαμαρά (39,1%) έναντι μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα (36,3%).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ