Η είδηση ήταν λίγο πολύ γνωστή. Οι αριθμοί έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν αυτό που συζητούν λογιστές, φοροτεχνικοί, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι απλοί φορολογούμενοι.

Τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» της εφορίας και η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει εκατομμύρια πολίτες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις και μήνα με το μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων να αυξάνονται διαρκώς.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται και τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Μόνο στο 1ο τρίμηνο του 2014 έμεινα απλήρωτοι φόροι ύψους 3,5 δισ. ευρώ ενώ μόνο τον περασμένο μήνα Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Πλέον, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στο ύψος ρεκόρ των 65,445 δισ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ παραπάνω από τα συνολικά έσοδα που προβλέπει κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 4,7 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 4,1 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο Ιανουαρίου –Μαρτίου 2014 τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ.
Εάν προστεθούν σε αυτά και οι επιστροφές φόρων που καθυστερούν χαρακτηριστικά τότε τα συνολικά χρέη του κράτους προς ιδιώτες ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ.
Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 2,9 δισ ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχει ο ΕΟΠΥΥ με χρέη 1,8 δισ ευρώ και σε αυτόν αποδίδεται σχεδόν εξολοκλήρου η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 889 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 561 εκατ. ευρώ από τα παλαιά χρέη δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 328 εκατ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη ύψους 141 εκατ. ευρώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης.
Έλεγχοι σε επιχειρήσεις και πολίτες για αύξηση εσόδων
Οι φοροελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «τρέχουν» ήδη 2.431 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, φορολογούμενους με εμβάσματα του εξωτερικού και offshore εταιρίες. Από τους προγραμματισμένους ελέγχους ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο 314
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 811 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για 95 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί να ανέρχονται σε 180,26 εκατ. ευρώ και τις εισπράξεις μόλις σε 48,19 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για φέτος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 έλεγχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου και 500 έλεγχοι συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, διενεργούνται 343 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι 125 και έχουν εισπραχθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 21,6 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος.
Τέλος, ελέγχονται 1.277 υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, offshore εταιριών και φορολογούμενων με εμβάσματα του εξωτερικού. Από τις υποθέσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 94 υποθέσεις, έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 26,3 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 7,6 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος για φέτος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί 307 έλεγχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου και συνολικά 720 έλεγχοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και να εισπραχθεί το 50% των βεβαιωθέντων ποσών.