Το επταήμερο του Διόδωρου

Αφήσαμε πίσω μας Πάσχα και Πρωτομαγιά, όλες οι ανοιξιάτικες ιεροτελεστίες έγιναν όπως πρέπει, βάζουμε πλώρη για ήσυχο καλοκαίρι, αρκεί να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των εκλογών που έχουμε μπροστά μας.

Πεδία μάχης

Προετοιμασίες για το καλοκαίρι

Αφήσαμε πίσω μας Πάσχα και Πρωτομαγιά, όλες οι ανοιξιάτικες ιεροτελεστίες έγιναν όπως πρέπει, βάζουμε πλώρη για ήσυχο καλοκαίρι, αρκεί να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των εκλογών που έχουμε μπροστά μας.

Σκόπελος για ψηφίζοντες και μη ψηφίζοντες, οι τελευταίοι θα υποστούν τις επιλογές των πρώτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει για τέταρτη φορά επισήμως πως πέφτει η κυβέρνηση: πρώτη ήταν πέρυσι την άνοιξη, τέτοια εποχή, όταν ψηφίζονταν διάφορα μνημονιακά στη Βουλή· δεύτερη τον Αύγουστο, πάλι επειδή η Βουλή θα ψήφιζε νόμους που δεν άρεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτη τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα έπεφτε από τις κινητοποιήσεις καθηγητών – δασκάλων – πανεπιστημιακών που θα έκαναν απεργία διαρκείας.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης έκανε ό,τι μπορούσε και στις τρεις περιπτώσεις για να ρίξει την κυβέρνηση –και το μόνο που μπορούσε ήταν διαδηλώσεις: αρκούν μερικές εκατοντάδες επαγγελματίες συνδικαλιστές και άεργοι συνταξιούχοι να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας και ας μην ακολουθούν οι εργαζόμενοι την απεργία. Το έκανε, δεν κατάφερε να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά τον επιβραβεύουν γιατί είναι μεταξύ αυτών που κατάφεραν να καταστρέψουν την Αθήνα.
  • Από τον Νίκο Δένδια μάθαμε πως έγιναν 20.200 διαδηλώσεις στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από την έναρξη της μνημονιακής εποχής τον Μάιο του 2010 ως τα τέλη του φετινού Μαρτίου. Περίπου 1.450 ημέρες, 14 διαδηλώσεις την ημέρα. Από αυτές, έγιναν στην Αθήνα 6.300, ήτοι κατά μέσον όρο 4 διαδηλώσεις κάθε ημέρα στην Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, το Σύνταγμα. Απορούμε μετά γιατί έχουμε τόσο βαθιά ύφεση, γιατί έχει διαλυθεί το κέντρο της πρωτεύουσας, γιατί το έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοι και το έχουν καταλάβει οι περιθωριακοί; Ο κ. Κοτσιφάκης και άλλοι αντίστοιχοι ήρωες το κατάφεραν αυτό και τα κόμματά τους τούς ανταμείβουν.
  • Τα στοιχεία από τον Δένδια ζήτησαν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να μάθουν πόσα και τι είδους δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν. Πόσα κτίρια και μαγαζιά καταστράφηκαν, πόσα έκλεισαν, πόσοι έχασαν τις δουλειές τους, πόσοι σταμάτησαν να κατεβαίνουν στο κέντρο, πόσοι έφυγαν, γιατί να τους ενδιαφέρουν; Μόνο οι κινήσεις των στρατευμάτων τούς νοιάζουν, ας θάψουν οι άμαχοι πολίτες τους νεκρούς τους μόνοι τους.
Κινούμενη άμμος
Θα καταφέρει αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει την κυβέρνηση; Αν ξεπεράσει το άθροισμα ΝΔ – ΠαΣοΚ που συγκυβερνούν, μάλλον –και θα έχει τη δυναμική να είναι πρώτο κόμμα με μεγαλύτερη διαφορά στις εθνικές εκλογές. Αν δεν το ξεπεράσει, θα έχει αυτός πρόβλημα γιατί επιπλέον το ποσοστό του θα είναι κάτω από αυτό των εκλογών, που σημαίνει ότι η δυναμική του έχει εξαντληθεί, ό,τι ήταν να πάρει το πήρε.
Ετσι ή αλλιώς, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι κινούμενη άμμος, ημερολόγιό μου. Ολα τα παλιά κόμματα έχουν εσωτερικά προβλήματα, κανείς δεν ξέρει αν θα επιβιώσουν και πώς, νέα κόμματα δημιουργούνται και θα γίνουν και άλλα, η πολιτική αστάθεια έχει εγκατασταθεί για καλά –αστάθεια με το μείζον ζήτημα πάντα να μην έχει λυθεί: θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ;
Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και δεν παίρνει σαφή θέση υπέρ της παραμονής μας στην ευρωζώνη, περίπτωση οικονομικής ανάπτυξης δεν υπάρχει. Τα 60-80 δισεκατομμύρια που εγκατέλειψαν τη χώρα τη διετία 2010-12, αποταμιεύσεις οικογενειών και κέρδη επιχειρήσεων δεκαετιών, δεν πρόκειται να γυρίσουν. Χωρίς αυτά, ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει.
Αλλά τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη, για τη νίκη νοιάζονται. Το τρόπαιο του κράτους θέλουν –που συμμάζεψε τα δικά του οικονομικά, μαζεύοντας όσο χρήμα υπήρχε ή δεν υπήρχε. Αδικο έχουν να τα ενδιαφέρει η μόνη κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας;
  • Ενδεικτικό της αστάθειας είναι και το ότι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, με λάβαρο τον Θρύλο, επιχειρούν να κερδίσουν τη δημαρχία του Πειραιά, ημερολόγιό μου. Και ίσως δεν έχουν άδικο όσοι εκτιμούν πως, αν ευοδωθεί η «επιχείρηση Πειραιάς», ο Γιάννης Μώραλης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι φίλοι του θα σαλπάρουν από το λιμάνι για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Δεν έχω τίποτα εναντίον των επιχειρηματιών, όπως δεν έχω και εναντίον των δημοσιογράφων. Γιατί να μην είναι καλύτεροι στη διαχείριση των κοινών από ανθρώπους που το μόνο που έχουν καταφέρει στη ζωή τους είναι να αναδειχθούν με ίντριγκες σε κομματικά γραφεία; Ποιος από τους κορυφαίους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ έχει κάνει κάτι άλλο στη ζωή του, πέρα από κομματική πολιτική;
Θρησκοληψία και θάλασσα


Αλλά τι κέρδισε και η Ιταλία από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Ο βιομήχανος άφησε ταπεινωμένος την πρωθυπουργία έχοντας οδηγήσει τη χώρα του σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν που οδήγησε την Ελλάδα ο πολιτικός Καραμανλής ο Μικρός. Στις νέες δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων εμφανίστηκαν δεκάδες επιχειρηματίες που διεκδίκησαν την εξουσία και ψηφίστηκαν σαν σωτήρες –απέτυχαν όλοι.
Θα είναι καλύτεροι οι πειραιώτες επιχειρηματίες; Δεν ξέρω, ημερολόγιό μου, θα δείξει. Διάβασα τη Διακήρυξη του Γιάννη Μώραλη, είναι πραγματικά αξιόλογο κείμενο, σοβαρό, καλογραμμένο, με ιδέες και προτάσεις. Αλλά από τις πρώτες ενέργειες Μώραλη – Μαρινάκη ήταν να επισκεφθούν τον μητροπολίτη Σεραφείμ Μεντζελόπουλο, βασικό εκπρόσωπο του θρησκόληπτου βυζαντινού μεσαίωνα στη χώρα.
Συμβαδίζει η θρησκοληψία με το «άνοιγμα στη θάλασσα» που επαγγέλλεται ο Γιάννης Μώραλης; Οι ναυτικοί πίστευαν μόνο στον Αϊ Νικόλα –ώσπου να τους σώσει. Δεν υπάρχουν πιο ανοιχτοί άνθρωποι στους παγκόσμιους ανέμους από τους ναυτικούς και τους εμπόρους. Αυτοί έφτιαξαν αυτοκρατορίες, αυτοί γκρέμισαν άλλες.
Ο Γιάννης Μπουτάρης έδειξε τον δρόμο: για να γίνει παγκόσμια πόλη η Θεσσαλονίκη, πρέπει να ξεφύγει από τη σκιά του βυζαντινού Αγιονόρους. Σεραφισμός και παγκόσμιος εφοπλισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν στον Πειραιά –παρά μόνο αν ο δεύτερος αντιμετωπίσει το λιμάνι σαν λεβαντίνικη σκάλα.
Ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης έδειξαν ότι γίνεται καινούργιοι και άξιοι άνθρωποι να αναλάβουν δημόσια αξιώματα και να τα τιμήσουν. Εμείς στον δήμο μας, Αντραβίδας – Κυλλήνης, εκεί στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο στα όρια της Ηλείας με την Αχαΐα, έχουμε υποψήφιο τον δικό μας Καμίνη-Μπουτάρη, τον Τάκη Λαϊνά, επιτυχημένο επαγγελματία και ανήσυχο άνθρωπο.
Πρέπει να κατέβω να βοηθήσω, ημερολόγιό μου· καλό είναι να ενδιαφερόμαστε για τα της χώρας γενικώς, αλλά και τους μικρούς τόπους μας δεν πρέπει να τους ξεχνάμε.
γραμματοκιβώτιο

Μια και προσβλέπουμε σε τσουνάμι τουριστών και μιλάμε για ανάγκη βελτίωσης τωνσχετικών υποδομών, ιδού το χάλι των επιγραφών:
Acropoli (στη στάση του μετρό), Marathonas (στις πινακίδες για τον τύμβο), αλλά και Kalamon olives (στα τενεκεδάκια)… Βρες μου έστω και έναν –μη νεοελληνομαθή –αλλοδαπό που να αναγνωρίσει την αντίστοιχη λιγοστή εξαγώγιμη πραμάτεια μας. Αγνώριστη, lost in transcription. ΟυδείςEllinas αρμόδιος με κοινό νου να παρέμβει; Μας πρέπει κι εδώ Μνημόνιο;
Stavros o Kalamon, Ellada
***
Κανονικά, ως προς την παλιοκατάσταση, με τα sakses story του Σαμαρά έπρεπε να ενθαρρύνομαι και με τα syriza story του Τσίπρα έπρεπε να απελπίζομαι. Δυστυχώς, όμως, ουδέν αισθάνομαι –μένω με βλέμμα απλανές σαν να μην ακούω τίποτα. Μήπως χρειάζομαι γιατρό, Θεέ μου;
Αβαδαίος, Δύσκολη περίπτωση
***
Οι αρεοπαγίτες πάντα ζήλευαν τους μουφτήδες που είναι και δικαστές και παπάδες –ας μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρός τους είχε ζητήσει την κατασκευή ναού στο προαύλιο του δικαστηρίου τους. Μη σου κακοφαίνεται, λοιπόν, που ο Αρειος Πάγος επιβάλλει τη σαρία στη Θράκη. Ισχύει βέβαια και το αντίστροφο: οι δικοί μας άγιοι ονειρεύονται τη δικαστική εξουσία.
Γ.Κ. @otenet.gr
***
Δεν θα πας στην Εκκλησία εσύ, αλλά θα σε πάνε στην Εκκλησία!.. Ταλαίπωρε!.. Χα, χα, χα.
Χρήστος Μπίντας @cyta.gr
***
Η Ρένα Δούρου, συνεργάτις του Ακη Τσοχατζόπουλου, για Σγουρό: «Τέκνο των χειρότερων εκφάνσεων του ΠαΣοΚ». Σωστά, οι καλύτερες μπήκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ –συγγνώμη, του ΣΥΡΙΖΑ ήθελα να πω.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.