Ελεύθεροι, με την επιβολή περιοριστικών όρων, αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι τέσσερις κατηγορούμενοι για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Ελληνικό.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν και στους τέσσερις κατηγορούμενους τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά διαστήματα. Στον Έλληνα, αντιπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρίας, και στον Ιταλό διαχειριστή των παιχνιδιών του πάρκου επιβλήθηκε, επιπλέον, χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ στον καθένα.
Πριν ξεκινήσουν οι απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων η ανακρίτρια έλαβε κατάθεση από τον υπεύθυνο της ελεγκτικής -για τα παιχνίδια- εταιρίας TUV. Ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχουν ελεγχθεί τα μηχανήματα στο πάρκο στο Ελληνικό και ότι επίσης «όλες οι εκθέσεις επιθεώρησης που είχαμε εκδώσει ήταν για άλλες εγκαταστάσεις και έχουν λήξει».
Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στην ανακρίτρια ότι το επίμαχο παιχνίδι δεν το γνωρίζει και ότι είχε ελεγχθεί σε εγκατάσταση στον Ασπρόπυργο πισίνα με σφαίρα που δεν χρειαζόταν σχοινί γιατί προορίζεται για πισίνα 7- 8 μέτρων με κάγκελο ανάσχεσης ή περίφραξη.
Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι «ούτε δόλος, ούτε αμέλεια υπήρχε σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψή μας, που να βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με το επελθόν αποτέλεσμα, δηλαδή τον τραγικό θάνατο του ανήλικου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής του».
Όλοι εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους τού 13χρονου αγοριού. Φέρονται ωστόσο να επισήμαναν: «… η μνήμη του παιδιού δεν θα δικαιωθεί με ανθρωποθυσίες. Δεν θα δικαιωθεί με ετυμηγορίες αυτόκλητων τηλε-τεχνικών ασφαλείας. Δεν θα δικαιωθεί με λογικά άλματα που προσπαθούν να συνδέσουν ευθέως τη (μεταγενέστερη του δυστυχήματος εικόνα του ερημωμένου λούνα παρκ) με τον θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού, δεν θα δικαιωθεί από ρεπόρτερ- ντετέκτιβ που παραβιάζουν το απαραβίαστο του χώρου που έχει επιβάλει η Αστυνομία για τη διάσωση των ευρημάτων, δεν θα δικαιωθεί από αυτόκλητους Εισαγγελείς, αυτόκλητους πραγματογνώμονες».
Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως το τραγικό συμβάν οφείλεται σε συμβάντα που βρίσκονται εκτός της ανθρώπινης βούλησης: «Κανείς από εμάς, αλλά και κανένας μέσος συνετός άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ένα τόσο απλό παιδικό παιχνίδι θα μετεξελισσόταν σε δολοφονικό όπλο που θα αφαιρούσε μία ζωή».
Τέλος, τονίζουν πως αν είχαν έστω και την παραμικρή ένδειξη κακοκαιρίας, θα είχαν σταματήσει τη λειτουργία του παιχνιδιού.
Αναφερόμενος στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, ο Έλληνας αντιπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας φέρεται να επέρριψε ευθύνες στην δημοτική Αρχή και υποστήριξε στην ανακρίτρια: «Η εταιρία μας ζήτησε από τον δήμο να της εκχωρηθεί ο χώρος και θεωρήσαμε ότι η δημαρχιακή επιτροπή είχε προβεί στην προέγκριση της άδειας λειτουργίας από τη στιγμή που κανένας δεν με ενόχλησε για αυτό. Για τον λόγο αυτόν δεν καταθέσαμε τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τις προσωρινές εγκαταστάσεις, τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας».
Είπε επίσης, ότι «δεν υπήρχε περίφραξη επειδή η εγκατάσταση του λούνα παρκ ήταν προσωρινή και ο μισθωτής δεν μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση του χώρου.
Μιχελάκης: Έλεγχοι παντού
Την άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές καθώς και παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ζητά, με κατεπείγον έγγραφό του προς του Γενικούς Γραμματείς και τους Δήμους όλης της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Ο κ. Μιχελάκης τους καλεί να κάνουν αυτοψία στους χώρους προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.
Τα αποτελέσματα των ερευνών, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου.