Εδώ και τρία χρόνια είχε σημάνει διεθνής συναγερμός για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κυρίως τα παιδιά που εισέρχονται στις κυλιόμενες μπάλες ή κυλίνδρους νερού (walking water balls, water rollers) χωρίς ωστόσο στην Ελλάδα να έχει λάβει κανείς οποιοδήποτε μέτρο και οι γονείς να μη γνωρίζουν οτιδήποτε.
Έτσι, ανυποψίαστοι, φτάσαμε στο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο λούνα παρκ του Ελληνικού με τον θάνατο ενός 13χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης, όταν τα δύο παιδιά εισήλθαν στον κυλιόμενο κύλινδρο στην πισίνα του λούνα παρκ, παρασύρθηκαν από τον αέρα και χτύπησαν στη διάρκεια της πτώσης τους.
Τον Μάρτιο του 2011 η αμερικανική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (Consumer Product Safety Commission –CPSC) είχε επισημάνει τους κινδύνους που περικλείει αυτό το «παιχνίδι». Τότε μάλιστα είχαν επισημανθεί δύο κίνδυνοι. Πρώτον, αυτό που συνέβη με τα δύο παιδάκια στο Ελληνικό. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση της αμερικανικής επιτροπής που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, «κύριος κίνδυνος είναι οι χρήστες αυτών των κυλιόμενων μπαλών είναι να πέσουν έξω από την πισίνα πάνω σε μπετόν ή άλλες σκληρές επιφάνειες, όπως είναι ο πάγος ή το κεραμίδι».
Επίσης προσδιορίζεται ως σημαντικός κίνδυνος «η περίπτωση ασφυξίας και πνιγμού. Επειδή η μπάλα είναι αεροστεγής, η ανεπαρκής παροχή αέρα μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση του οξυγόνου και το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται μέσα σε λίγη ώρα στο εσωτερικό της. Ένα τέτοιο επικίνδυνο σενάριο μπορεί να συμβεί σε λίγα λεπτά».
Μάλιστα στη έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής επισυνάπτονται μερικά σχετικά περιστατικά που είχαν σημειωθεί, όπως ένα σε λούνα παρκ στη Βοστώνη με τον παρ’ ολίγον πνιγμό ενός κοριτσιού αλλά και τον τραυματισμός ενός αγοριού λόγω πτώσης από μεγάλο ύψος.
Μάλιστα η αρμόδια Επιτροπή είχε ζητήσει από όλες τις κρατικές αρχές να μη δίνουν άδειες γι’ αυτό το παιγνίδι σε λούνα παρκ, εμπορικά κέντρα κτλ.
Σημειώνεται ότι οι μπάλες νερού είχαν εμφανισθεί για πρώτη φορά στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» (1971) και σε βιντεοκλίπ των Beach Boys τo 1985.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνθρωπος που επιχείρησε την εμπορική χρήση τους στις ΗΠΑ το 1998 παρ’ ολίγον να πνιγεί όταν επιχείρησε να κάνει επίδειξή της και σε μια λίμνη στη Βρετανία.