Σε νομοθετική ρύθμιση προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη φορολόγηση νέων και ανέργων για τόκους και άλλα ελάχιστα εισοδήματα. Και αυτό γιατί λόγω νομοθετικών παραλείψεων τα χρήματα από τα επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ θεωρούνται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα στην περίπτωση που ο άνεργος δεν διαθέτει κάποιο σπίτι ή αυτοκίνητο στο όνομά του να του επιβάλλεται φορολογία βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τι προβλέπεται


Την ίδια στιγμή νέοι ή άνεργοι που έχουν εισπράξει μέσα στο 2013 έστω και ένα ευρώ τόκους από καταθέσεις και δεν έχουν άλλα εισοδήματα φορολογούνται με τα τεκμήρια και καλούνται να πληρώσουν υψηλούς φόρους.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ζήτησε πρόσφατα από τις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων να μην οριστικοποιούν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ώσπου να ψηφιστεί στη Βουλή η ειδική τροπολογία που κατατέθηκε και θα αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη φορολόγηση των τεκμαρτών εισοδημάτων τους. Ειδικότερα απαντώντας μέσω Τwitter στο τι θα γίνει με τους ανέργους που είχαν μόνο εισόδημα 150 ευρώ από προγράμματα ΟΑΕΔ το 2013 και το σύστημα τους ζητεί φόρο 1.209 ευρώ ο κ. Θεοχάρης απάντησε το εξής: «Μην οριστικοποιείτε ακόμη ώσπου να ψηφιστεί η τροπολογία».
Τι προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών:
  • Θα «γλιτώσουν» την παγίδα τεκμηρίων λόγω τόκων και χαμηλών εισοδημάτων (π.χ., αμοιβή σεμιναρίων ΟΑΕΔ): νέοι φοιτητές και μη, άνεργοι, πολίτες με περιστασιακό εισόδημα.
  • Θα φορολογηθούν ως μισθωτοί με αφορολόγητο 9.500 ευρώ εφόσον:
– Εχουν πραγματικό εισόδημα ως 5.000 ευρώ.
–Εχουν τεκμαρτό εισόδημα ως 9.500 ευρώ.
–Εχουν συγκεντρώσει αποδείξεις (25% εισοδήματος για το 2013 και 10% εισοδήματος για το 2014).
Τι πρέπει να κάνουν; Να περιμένουν την αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και να μην υποβάλουν ακόμη φορολογική δήλωση, ενώ όσοι πρόλαβαν και υπέβαλαν να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό και να περιμένουν οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αδικίες


Νέοι, φοιτητές (προστατευόμενα τέκνα) και άνεργοι με εισόδημα ένα ευρώ από τόκους ή άλλες πηγές εισοδήματος θα φορολογηθούν για τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν φόρο 300 ευρώ ως εισοδηματίες: 10% Χ 3.000 ευρώ εισόδημα. Οσοι φορολογηθούν ως μισθωτοί θα πρέπει να δηλώσουν αποδείξεις 750 ευρώ, ενώ όσοι δεν έχουν μαζέψει αποδείξεις θα πληρώσουν φόρο 165 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φοιτητές με εισόδημα 3.001 ευρώ παύουν να είναι προστατευόμενα τέκνα και υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης.
Αν δεν αλλάξει η ισχύουσα διάταξη, νέοι άνω των 18 και άνεργοι με μηδενικό εισόδημα θα πληρώσουν φόρο ακόμη για ένα σεντ τόκο κατάθεσης. Ως πέρυσι δηλώνονταν τόκοι καταθέσεων άνω των 250 ευρώ. Εφέτος θα δηλωθούν τόκοι καταθέσεων από το πρώτο σεντ. Στους τόκους καταθέσεων θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης, όταν τα συνολικά εισοδήματα είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση προστατευόμενων τέκνων, οι τόκοι των παιδιών προστίθενται και επιβαρύνουν τα εισοδήματα του γονιού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ