Τη συμφωνία στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με το εάν η Ρωσία θα τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε βήματα εφαρμογής της συμφωνίας, «αλλά, δεν πιστεύω, δεδομένης της συμπεριφοράς του παρελθόντος, ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό».
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε αυτό που εξακολουθεί να αποτελεί προσπάθεια παρέμβασης στην ανατολική και νότια Ουκρανία» δήλωσε.
Τη Μεγάλη Πέμπτη Ρωσία, ΗΠΑ, Ουκρανία και ΕΕ συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση, μετά από πολύωρες συνομιλίες στη Γενεύη.
Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:
- Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
- Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα.
- Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
- Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
- Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, δήλωσε ο Κέρι.
- Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
- Όλες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.
Μετά τις συνομιλίες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «μία καλή ημέρα δουλειάς», αλλά τόνισε ότι τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις.
Τόσο ο Τζον Κέρι, όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησαν τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Έχουμε εκπονήσει σχέδιο για πρόσθετες συνέπειες για τους Ρώσους, εάν δεν δούμε πραγματική βελτίωση της κατάστασης στο έδαφος» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ενθαρρυμένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη και είπε ότι περιμένει από όλες τις πλευρές «να δείξουν τις σοβαρές προθέσεις τους» για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Την ώρα που η διπλωματική προσπάθεια βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ελβετία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια τηλεοπτική επίδειξη δύναμης σε συνέντευξή του. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το «δικαίωμά» του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 40.000 ρώσοι στρατιώτες. Η Δύση ζητά την αποχώρησή τους.
Οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν μετά τις συγκρούσεις στη Μαριούπολη που άφησαν τρεις νεκρούς, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, όταν εκατοντάδες φιλο-ρώσοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση.
Το στοίχημα τώρα είναι εάν οι φιλο-ρώσοι διαδηλωτές θα δεχθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ερωτηθείς για τη συμφωνία, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών στο Ντονέτσκ είπε ότι δεν θα φύγουν, εάν δεν αδειάσει πρώτα η πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο