Με την ανακατάληψη αεροδρομίου στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ένοπλων φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία. Στρατεύματα, μαχητικά και ελικόπτερα έχουν λάβει θέσεις κοντά στις πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς κατά την εξέλιξη της επιχείρησης.
Ισχυρό μήνυμα στήριξης στη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση στέλνει ο Λευκός Οίκος καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση. «Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου» προειδοποιεί την ίδια στιγμή η Ρωσία και ο Βλ. Πούτιν ζητά να καταδικάσει ο ΟΗΕ τη χρήση βίας και τις «αντισυνταγματικές ενέργειες» του Κιέβου.
Σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης κατά του «ξένου εισβολέα» Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν το απόγευμα της Τρίτης από δύο ελικόπτερα στο μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της Κραματόρσκ -μίας εκ των συνολικά δέκα πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας όπου ομάδες ενόπλων έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αρχηγεία της αστυνομίας.
Τα ουκρανικά στρατεύματα εκδίωξαν τις φιλορωσικές δυνάμεις από το αεροδρόμιο της Κραματόρσκ, καθώς και από μικρό αεροδρόμιο στο γειτονικό Σλαβιάνσκ.
Ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών μέσων μετέδωσαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από το εσωτερικό της βάσης στην Κραματόρσκ. Φέρεται να επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά στον αέρα τη στιγμή που κάτοικοι προσέγγισαν τις πύλες και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των στρατιωτών.
Η εικόνα για την κατάσταση που εκτυλίχθηκε στο αεροδρόμιο είναι συγκεχυμένη.
Πληροφορίες -που δεν μπορούν στην παρούσα φάση να επιβεβαιωθούν- κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες κατά την εξέλιξη της επιχείρησης στα ανατολικά. Η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει πως τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και φιλορώσων στην επαρχία Ντονέτσκ.
Η Ρωσία εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη» για πληροφορίες ότι υπάρχουν θύματα στην ανατολική Ουκρανία. «Φαίνεται πως εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο» ανέφερε αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Ανώνυμη πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το δίκτυο Ukrainian National News αναφέρει πως «ναι, υπήρξαν απώλειες. Υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών, αλλά δεν μπορούμε να τις κοινοποιήσουμε αυτή τη στιγμή. Η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Πληροφορίες για την έκβασή της θα υπάρξουν αργότερα».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρεται πως οι στρατιωτικές δυνάμεις «απελευθέρωσαν το αεροδρόμιο από τους τρομοκράτες». Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ δήλωσε επίσης πως το αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε και στρατεύματα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βάση.
Μαχητικό ουκρανικό αεροσκάφος είχε επιχειρήσει νωρίτερα να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, αλλά δεν κατέστη εφικτό καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.
Φιλορώσοι ένοπλοι που είχαν καταλάβει από το Σάββατο το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κραματόρσκ εγκατέλειψαν, εν τω μεταξύ, εκουσίως το κτίριο. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο της κρατικής ασφάλειας στο Κίεβο αυτονομιστές κατέλαβαν στην συνέχεια τα γραφεία της υπηρεσίας αυτής στην ίδια πόλη.
Τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία φέρουν ουκρανικές σημαίες βρίσκονται την ίδια στιγμή σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ουκρανικά στρατεύματα που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων βρίσκονται κοντά στο σημείο αυτό, όπως και ένα ελικόπτερο αλλά και αρκετά λεωφορεία στα οποία επιβαίνει προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωνε λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα «θα εξοντωθούν».
«Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν» σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, μιλώντας από απόσταση 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, όπου αναμένεται να κινηθεί επίσης ο στρατός.
Η επέμβαση στην πόλη Κραματόρσκ σηματοδοτεί την έναρξη της επιχείρησης κατά του «ξένου εισβολέα» που είχε προαναγγείλει από την Κυριακή η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο, δίνοντας τελεσίγραφο στους αυτονομιστές να αποσυρθούν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει ανά την ανατολική Ουκρανία.
Οι ένοπλοι αψήφησαν το τελεσίγραφο και παρέμειναν στη θέση τους απευθυνόμενοι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για «βοήθεια», τη στιγμή που σε όλη την ανατολική Ουκρανία έχει στηθεί σκηνικό τύπου Κριμαίας με το Κίεβο να καταγγέλλει ρωσικό σχέδιο διαμελισμού της χώρας.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δήλωσε την Τρίτη ότι «πολλοί Ρώσοι πολίτες εκτιμούν ότι χρειάζεται μία πιο ενεργή εμπλοκή» της Ρωσίας στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ελπίζει πως οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. «Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό» ανέφερε.
Και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πως «η ρωσική πλευρά αναμένει την καταδίκη του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για τις αντισυνταγματικές ενέργειες» του Κιέβου και τη χρήση βίας.
Από την πλευρά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης, προειδοποιώντας ότι η επιδείνωση της κατάστασης θα ήταν καταστροφική για για όλους.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ στηρίζουν το Κίεβο στην επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου από τους φιλορώσους με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μία κατάσταση στην οποία η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την έννομη τάξη, τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ταυτόχρονα αποσαφηνίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πρόθεση να παράσχει θανατηφόρα εφόδια στις ουκρανικές δυνάμεις.
Από πλευράς Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώθηκε πως επίκειται επέκταση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά πιθανώς όχι πριν την Πέμπτη όταν λαμβάνει χώρα η τετραμερής διάσκεψη στη Γενεύη μεταξύ απεσταλμένων Ρωσίας, Ουκρανίας, ΕΕ και ΗΠΑ.
Εν όψει της συγκεκριμένης συνόδου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν. «Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας […] βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική καγκελαρία.
Η Ευρώπη την ίδια στιγμή κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμειξη στην αναταραχή με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να τονίζει συγκεκριμένα πως «τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει σπρώξει ηθελημένα την Ουκρανία στα άκρα και έχει δημιουργήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μίας βίαιης αντιπαράθεσης».
«Η συμπεριφορά της Ρωσίας αποκαλύπτει τον κίνδυνο που εγείρει η δημιουργία συγκέντρωσης ρωσικής οικονομικής, πολιτικής και μιντιακής δύναμης που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη» αναμένεται να υπογραμμίσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, βάσει αποσπασμάτων προγραμματισμένης ομιλίας του στο Λονδίνο.