Η Ανγκελα Μέρκελ αγόρασε Ελλάδα, πούλησε ελπίδες

Στη μεταμνημονιακή εποχή επενδύει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, έχοντας πλέον και την πιο ενεργή στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ

Στη μεταμνημονιακή εποχή επενδύει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, έχοντας πλέον και την πιο ενεργή στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ που εκθείασε τις προσπάθειες της δικομματικής κυβέρνησης κατά την προχθεσινή της επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα. Η συνάντηση των δύο ηγετών, παρόντος και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, επιβεβαίωσε τη στρατηγική απόφαση της καγκελαρίας να ενισχύσει την ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, αλλά με τους γερμανικούς όρους.
Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ ήταν μια τονωτική ένεση από κάθε πλευρά, τόσο επικοινωνιακή όσο και πολιτική, στην πορεία της κυβέρνησης προς τις ευρωεκλογές, οι οποίες πλέον θα διεξαχθούν σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον και υπό διαφορετικές συνθήκες.

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες και μπορεί κανείς να ανοικοδομήσει πράγματα»
είπε η καγκελάριος και οδήγησε τους πιο μυημένους να επισημάνουν ότι ο όρος ανοικοδόμηση ως οικονομική ευκαιρία έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές στην παγκόσμια ιστορία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την κατεστραμμένη οικονομικά Γερμανία που ανοικοδομήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κρίσιμο για την ελληνική πλευρά μετά τον απεγκλωβισμό της πολιτικής ζωής του τόπου από το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» είναι να προχωρήσει το μεταμνημονιακό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα λάβει τον χαρακτήρα του νέου εθνικού σχεδίου. Αυτό το σχέδιο το έχουν συζητήσει αρκετά οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και αναμένεται να το παρουσιάσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μετά το Πάσχα.

«Η πλοήγηση μιας οικονομικής πολιτικής, μέσα σε νερά τρικυμιώδη, απαιτεί πάνω απ’ όλα σοβαρότητα. Και γι’ αυτό τον λόγο είδατε ότι εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Αντίθετα, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Θα έλεγα ότι παράλληλα σηκώνουμε τα μανίκια για να ετοιμάσουμε την επόμενη μέρα»
είπε ο κ. Σαμαράς και προϊδέασε για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η επιτυχής επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και διαβεβαίωσε την κυρία Μέρκελ ότι οι προσπάθειες και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Αυτό ζήτησε και η καγκελάριος που έδωσε ελπίδες και υποσχέσεις στην ελληνική πλευρά για έμπρακτη στήριξη το επόμενο διάστημα με έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ομως έσπευσε και να προειδοποιήσει με αρκετό ρεαλισμό, λέγοντας και προσγειώνοντας πολλούς: «Στον άνεργο δεν λέει απολύτως τίποτα το πλεόνασμα. Οι άνεργοι θα περάσουν ακόμη δύσκολα. Δεν έχει ολοκληρωθεί η πορεία».
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επεσήμαναν στην καγκελάριο ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα». Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος είπε στην κυρία Μέρκελ ότι «η αντίδραση των αγορών έδειξε πως το χρέος είναι βιώσιμο» για να του απαντήσει η καγκελάριος: «Να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος».
Η κυρία Μέρκελ που κατά μια εκτίμηση «αγόρασε Ελλάδα και πούλησε ελπίδα» χάρισε απλόχερα θετικά σχόλια, τόνισε ότι υπάρχουν πειστήρια για την προσπάθεια που αποδίδει, αναγνώρισε τις δυσκολίες που περνούν οι άνθρωποι και έδειξε το μέλλον: «Θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολα, γιατί υπάρχουν κι άλλα να γίνουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η οικονομία στην Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητές της».
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο η καγκελάριος επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναπαυθεί. Το κλειδί όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η επισήμανση της καγκελαρίου ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις» και επί τη βάσει αυτής της προσέγγισης αναμένει να υλοποιήσουν και οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση του πλεονάσματος και τους επόμενους μήνες να μπούμε στη συζήτηση για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος»
είπε με έμφαση η κυρία Μέρκελ.
Αναμφίβολα όμως η συζήτηση για το χρέος θα γίνει σε μια εντελώς νέα κατάσταση, αν και οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές φθινόπωρο από τους υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι θα έχουν την πρώτη συζήτηση στις 5 Μαΐου.
Για την κυβέρνηση, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος και ανοίγει ένας άλλος, στον οποίο ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την τελική αντεπίθεση για τις ευρωεκλογές.
Για αυτή τη μάχη, αλλά με την ευρωπαϊκή της διάσταση, δηλαδή για τις πιθανότητες νίκης που έχει ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έγινε εκτενής συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Σαμαράς στην κυρία Μέρκελ.
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την καγκελάριο και το είπε και δημόσια ότι δεν σκέφτεται τις εκλογές αλλά τη χώρα σε κάθε του κίνηση, αλλά σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου τα όσα θετικά έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να τα κεφαλαιοποιήσει και να τα αξιοποιήσει για να προχωρήσει στον στόχο του, που είναι όπως λέει «να καταλήξει σε ένα ασφαλές αύριο».
Η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να θέσει, εκτός από το θέμα του χρέους, και το ζήτημα του κατοχικού δανείου, με τον κ. Βενιζέλο να επιχειρηματολογεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. Η καγκελάριος παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και στις συζητήσεις που θα γίνουν με τον κ. Βενιζέλο.


Επαφές
Η κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με την ΕΕ για το αέριο

Αρκετή ώρα οι δυο αρχηγοί, παρουσία και του κ. Βενιζέλου, συζήτησαν τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σχολιάζει καυστικά τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον.
Την παραμονή της έλευσης της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα ο Πούτιν έστειλε επιστολή προς 18 ευρωπαίους ηγέτες, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να μειώσει ή ακόμη και να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία και ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει τη μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αντέδρασε και καταδίκασε τη Ρωσία, για να απαντήσει ειρωνικά ο Πούτιν: «Είναι λίγο περίεργο καταρχήν, γιατί δεν είναι ωραίο να διαβάζεις ξένες επιστολές. Δεν έγραψα σε αυτούς (σ.σ.: τους Αμερικανούς), αλλά στους ευρωπαίους καταναλωτές του αερίου μας. Μπορεί, βέβαια, να έχουν συνηθίσει οι Αμερικανοί επειδή τους παρακολουθούν όλους. Αλλά και πάλι, δεν είναι σωστό να κρυφοκοιτάς».
Στη σκιά αυτής της αντιπαράθεσης, η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ελήφθη η επιστολή από τον ρώσο πρόεδρο και αποφασίστηκε ότι αύριο θα υπάρξει μια Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και θα γίνει τετραμερής επαφή μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων, Ουκρανών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.