Πάνω από 920 υποθέσεις διακίνησης on line υλικού παιδικής πορνογραφίας έχουν εντοπιστεί μέσα σε μια δεκαετία στην χώρα μας, ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτουμε εγχώρια παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Αυτό ανέφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, ο κ. Εμ. Σφακιανάκης, Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως είπε, «όταν λέμε παραγωγή εννοούμε βιομηχανία του σεξ με μικρά παιδιά, δηλαδή στούντιο με ανθρώπους να φέρνουν παιδιά, να τα κακοποιούν και στη συνέχεια να πωλούν ζωντανά τις στιγμές αυτές» και σημείωσε ότι «η χώρα μας, ευτυχώς, δεν έχει τέτοιες βιομηχανίες και είναι από τις λίγες στον κόσμο, που σε αυτό το κομμάτι είμαστε καθαροί». Ωστόσο, ανέφερε ότι έχουμε λίγες περιπτώσεις «οι οποίες είναι γονείς ή συγγενείς με μικρά παιδιά». Πρόκειται για 15-17 υποθέσεις, που έχει διαχειρισθεί τα τελευταία δέκα χρόνια η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, το οποίο αυστηροποιεί τον νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ο κ. Σφακιανάκης χαρακτήρισε πολύ βασική την ρύθμιση σχετικά με το «Block IP», δηλαδή, το μπλοκάρισμα των ηλεκτρονικών ιχνών των ιστοσελίδων που έχουν παιδική πορνογραφία. «Είναι κάτι το οποίο, όμως, δεν είναι ολοκληρωτικά δεμένο. Δηλαδή, στην Ιταλία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιστοσελίδα παιδικής πορνογραφίας γιατί υπάρχει ένας μηχανισμός, ο οποίος ό,τι μπαίνει μέσα στη χώρα και αφορά παιδική πορνογραφία κόβεται», παρατήρησε αναφέροντας μάλιστα ότι «εμένα μου έκανε κάποιος μήνυση γιατί δεν κόβω την παιδική πορνογραφία στη χώρα».
Ο κ. Σφακιανάκης περιέγραψε το πλαίσιο ανταλλαγής ενημερώσεων ανάμεσα στις χώρες για όσους επισκέπτονται ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων. Όπως είπε πλέον «τιμωρείται και ο Έλληνας που απευθύνεται σε server π.χ. στην Αμερική και βλέπει υλικό παιδικής πορνογραφίας και μας ενημερώνουν οι Αμερικανοί ή εμείς ενημερώνουμε τους Αμερικανούς για υπηκόους τους που έχουν δει υλικό».
«Μόνο που θα τον δώσει και θα μου δείξει τι υλικό έβλεπε ο Έλληνας υπήκοος στην Αμερική, άμεσα γίνεται δικογραφία μαζί με το report από Αμερική, ενημερώνεται ο εισαγγελέας, δίνει εντολές και παραγγελία και γίνεται κατ’ οίκον έρευνα στην οικία, αυτού που έβλεπε το υλικό αυτό στην Αμερική», ανέφερε, υπογραμμίζοντας: «Πιστέψτε με, έχω διαχειριστεί 6.500 υποθέσεις τα 20 χρόνια που είμαι στη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, είναι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι υποθέσεις, που δεν βρήκαμε υλικό μέσα στα σπίτια αυτά».
Όπως είπε «όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που βλέπουν το υλικό αυτό είναι άρρωστοι άνθρωποι, είναι άνθρωποι, οι οποίοι είναι εθισμένοι στο να βλέπουν, αφού δεν μπορούν, γιατί αν μπορούσαν θα βίαζαν τα παιδάκια». Μάλιστα επικαλέστηκε μια έρευνα στην Ισπανία που λέει ότι το 93% των ανθρώπων που βλέπει on line βιασμούς με βρέφη και μικρά παιδιά, όταν βρει μικρό παιδί το βιάζει. «Με απλά λόγια, εμείς όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει, στο 99% έχουμε βρει υλικό», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
On line κακοποίηση βρεφών και παιδιών!
Περιγράφοντας πώς λειτουργούν οι ιστοσελίδες παιδοφιλίας, είπε: «Τα site της παιδοφιλίας είναι “κράχτες”. Το site σε παραπέμπει σε on line διακίνηση. Δηλαδή, οι παιδόφιλοι ανά τον κόσμο -οι σκληροί παιδόφιλοι- ανταλλάσσουν μέσα από τον υπολογιστή τους τα αρχεία τους. Όπως λέγαμε παλιά “έλα να σου δείξω τα γραμματόσημα μου”, αυτοί σου λένε “έλα να σου δείξω το υλικό της παιδικής πορνογραφίας”. Έτσι, λοιπόν, δεν μπαίνει σε site το υλικό. Το έχεις στον υπολογιστή σου, συνδέεσαι με ένα ειδικό πρόγραμμα, π.χ. το Donkey, το eMule, το οποίο πρόγραμμα αυτό, διαμοιράζει το υλικό από παιδόφιλο σε παιδόφιλο». Όπως είπε επίσης, «εμείς τους εντοπίζουμε τη στιγμή που γίνεται ο διαμοιρασμός των αρχείων αυτών». «Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι ο διαμοιρασμός και ο άλλος είναι να πληρώσεις μια συνδρομή και να βλέπεις on line κακοποιήσεις βρεφών και το site σε παραπέμπει στα κανάλια τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε.
Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι η υπηρεσία του διαθέτει το πιο σύγχρονο στον κόσμο λογισμικό, το TLO, το οποίο έχει πάρει έγκριση από την ΑΔΑΕ και από τον Άρειο Πάγο και έτσι «ελέγχουμε το διαδίκτυο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και εντοπίζουμε ποιος διακινεί από τη χώρα μας -ή ποιος μπαίνει στη χώρα μας- υλικό παιδικής πορνογραφίας». «Είμαστε από τις πιο σύγχρονες χώρες στην πάταξη του φαινομένου αυτού και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει υλικό καλό μέσα στην υπηρεσία μας, έχουμε στελέχη σπουδαγμένα, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, είναι μια υπηρεσία με ISO και γι’ αυτό το λόγο έχει τις επιτυχίες αυτές», εξήγησε.
Όσον αφορά το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων, ο κ. Σφακιανάκης παρατήρησε ότι με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου υπάρχει ένα αρνητικό σημείο όταν η υπόθεση εκκρεμεί στο Εφετείο. Όπως είπε «αφήνουμε την ιστοσελίδα από την προανάκριση μέχρι το Εφετείο, πέντε χρόνια, να είναι στον αέρα» και ζήτησε να υπάρξει βελτίωση της διάταξης αυτής. «Από τη στιγμή που εντοπίζεται από τη Δίωξη, τότε ενημερώνεται ο Εισαγγελέας και με αιτιολογημένη διάταξη κόβει την ιστοσελίδα από θέαση», ήταν η θέση του κ. Σφακιανάκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ιταλικού προτύπου, ώστε να υπάρχει ειδικός μηχανισμός και όργανο για να μην υπάρχουν στη χώρα μας ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας, «όπως αυτή τη στιγμή υπάρχει μηχανισμός που κόβουμε τις ιστοσελίδες για το παράνομο στοίχημα». «Η Εθνική Επιτροπή Παιγνίων με έναν ειδικό μηχανισμό μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά ίχνη των ιστοσελίδων με το παράνομο στοίχημα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κόψουμε τις ιστοσελίδες που έχουν παιδική πορνογραφία», υπογράμμισε.