Μετά την πρώτη διακήρυξη του «Ποταμιού» για την ευρωπαϊκή του πολιτική, ο κ. Στ. Θεοδωράκης έλαβε μία επιστολή από τον Γκυ Φέρχοφσταντ. Ο βέλγος πολιτικός, πρώην Πρωθυπουργός και σήμερα υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής με τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, αποφάσισε να προσεγγίσει αυτό το νέο ελληνικό πολιτικό κόμμα και να προσκαλέσει τον πρόεδρό του στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν. Το θέμα ήταν σε ποια πολιτική ομάδα θα ενταχθεί «Το Ποτάμι», πριν ή μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου.
Ο κ. Φέρχοφσταντ δεν ήταν ο μόνος που προσέγγισε τον νέο πολιτικό σχηματισμό ο οποίος, είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους Ευρωπαίους ενόψει εκλογών. Το ίδιο έπραξε ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά και οι Πράσινοι. Ο κ. Θεοδωράκης μετέβη λοιπόν στις Βρυξέλλες την Τρίτη και την Τετάρτη, 8 και 9 Απριλίου, για να συναντηθεί τόσο με τους κκ. Φέρχοφσταντ και Σουλτς, όσο και με την κυρία Ρεμπέκα Καρμπς, συμπρόεδρο των Πρασίνων.
Το ζήτημα είναι απλό. Και οι τρεις συνομιλητές του κ. Θεοδωράκη και των συνεργατών του ήθελαν να τον βολιδοσκοπήσουν σχετικά με την πολιτική ομάδα στην οποία θα ενταχθεί. Ο ίδιος απέφυγε να δεσμευθεί προς το παρόν. Όπως λέει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, ίσως και το ίδιο βράδυ. Αυτή η επιλογή μοιάζει συνειδητοποιημένη, παρά το γεγονός ότι στο «Ποτάμι» παραδέχονται πως αν επέλεγαν σήμερα μία πολιτική ομάδα θα μπορούσαν να έχουν χρηματοδότηση από αυτή για την προεκλογική εκστρατεία.
Την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα είναι ότι «Το Ποτάμι» έχει κοινά στοιχεία τόσο με τους Σοσιαλιστές, όσο επίσης τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους. Τα κοινωνικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η ανάπτυξη είναι μερικά από αυτά. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονείται ότι μία πιθανή νίκη των Σοσιαλιστών θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της τελικής επιλογής. Άλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης δεν κρύβει την άποψή του ότι δεν μπορεί «Το Ποτάμι» να αποφύγει να τοποθετηθεί ενώπιον των διλημμάτων που διανοίγονται για την Ευρώπη στο μέλλον. Όσο για τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους, σίγουρα δεν θα έλεγαν όχι στο να έχουν ένα κόμμα που να τους αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα.
Σε κοινοτικούς κύκλους πάντως εδώ στις Βρυξέλλες, είναι σαφές ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα. Η προοπτική της «Ελιάς» εξακολουθεί να προβληματίζει όσους κάνουν σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα, ενώ ούτε η ΔΗΜ.ΑΡ εμπνέει εμπιστοσύνη. Σε αυτό το σκηνικό, η εμφάνιση του «Ποταμιού» έρχεται να μεταβάλλει ισορροπίες με όλους τους παίκτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενδιαφέρονται για το νέο αυτό μόρφωμα. Σε τελική ανάλυση, τα ποσοστά το βράδυ της 25ης Μαϊου θα κρίνουν πρόσωπα και πράγματα.