Σε αναστροφή του πολιτικού κλίματος προσδοκά η δικομματική κυβέρνηση μετά την έξοδο στις αγορές, εξέλιξη που συμβαίνει έπειτα από τέσσερα χρόνια πορείας στον μνημονιακό λαβύρινθο.
Ο δανεισμός της χώρας συνιστά μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και αναμένεται να αποτελέσει ένα δυνατό, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πολιτικό και επικοινωνιακό όπλο του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με το αναμενόμενο «σήμα» των εταίρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και η επικείμενη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο και θα επικυρωθεί επίσημα στις 23 Απριλίου, σηματοδοτούν την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Η κυβέρνηση προετοίμαζε αργά αλλά σταθερά την έξοδο στις αγορές και, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτό οφείλεται αναμφίβολα στις θυσίες του ελληνικού λαού σε συνθήκες απώλειας απασχόλησης και εισοδήματος.
Παράλληλα τονίζουν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται πλέον σε μια νέα περίοδο ολικής αναστροφής όπως αυτή αποτυπώνεται: (α) στην επίτευξη ύστερα από μια δεκαετία πρωτογενών πλεονασμάτων, (β) στο υψηλότερο κυκλικά προσαρμοζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη, (γ) στην πλήρη εξάλειψη του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας κόστους, (δ) καθώς επίσης στην επιστροφή στην ανάκαμψη ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι κατά τον Πρωθυπουργό η έναρξη της νέας πορείας της χώρας και πλέον η προσοχή θα στραφεί στη συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Για τον Πρωθυπουργό η επιστροφή της χώρας στις διεθνείςαγορές κεφαλαίου ήταν εδώ και μήνες ένας στρατηγικός στόχος με τεράστια οικονομική και πολιτική σημασία και πλέον αναμένει και τον θετικό αντίκτυπο αυτής της κίνησης.
«Είναι μια σημαντική ημέρα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η επιστροφή στις διεθνείςαγορές επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο τα χειρότερα της διπλής κρίσης έχουν περάσει αλλά και ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη, φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» λένε με έμφαση ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες.
Αναμφίβολα ήταν μια κίνηση που είχε το ρίσκο της καθώς οι εταίροι με βάση την εμπειρία των περασμένων ετών είχαν κάθε λόγο να φοβούνται ότι θα υπάρξει χαλάρωση, αλλά φαίνεται ότι επικράτησε η εκτίμηση πως η δικομματική κυβέρνηση έπεισε ότι δεν πρέπει υπάρξει νέο Μνημόνιο, αν και υπάγεται ούτως ή άλλως στους άκρως αυστηρούς μηχανισμούς δημοσιονομικού ελέγχου που έχουν αποφασιστεί για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επιστροφή στις αγορές και τα θετικά στοιχεία για την οικονομία αλλά και οι εκτιμήσεις για σταδιακή επαναφορά της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας είναι ασφαλώς η αρχή του τέλους της κρίσης.
Βέβαια από εδώ και πέρα, τονίζεται από την κυβέρνηση, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και να μην υπάρξει ουδεμία χαλάρωση στο μεταρρυθμιστικό πεδίο και επισημαίνεται με έμφαση ότι πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ένταση και να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
«Οι καταστροφολόγοι ηττήθηκαν, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν ακόμη και την ύστατη στιγμή να τορπιλίσουν την έξοδο της χώρας στις αγορές» λένε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και επικρίνουν την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρεί σχετικά με την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές.
HeliosPlus